Ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στην Ήπειρο, από τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και τον σύλλογο «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ»
Το μεγάλο αφιέρωμα στην Ήπειρο, το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας και ο
Πολιτιστικός Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», με την ευκαιρία της 111ης επετείου από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Οι θεατές που παρευρέθησαν την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος» -μεταξύ αυτών ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Λοβέρδος, η αντιπεριφερειάρχης οικονομικών κ. Μαριάννα Τουμαζάτου, ο υποψήφιος βουλευτής και συνεργάτης του Υπουργού Υγείας, κ. Μπάμπης Καραθάνος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ. Κιάμος, εκπρόσωποι των δημάρχων Κορυδαλλού, Περιστερίου κ.ά.- , είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία άρτια παράσταση με την οποία οι συντελεστές της, τίμησαν την πατρίδα των μεγάλων ευεργετών, αλλά και μαρτύρων της πατρίδας, δημιουργικών ανθρώπων οι οποίοι με την δημιουργική και πνευματική τους συνεισφορά συνέβαλαν στην πορεία της ανάπτυξης και πήγαν τα πράγματα στην Ελλάδα, ένα βήμα εμπρός.
Είναι οι Ηπειρώτες που έκαναν τα Γιάννενα πρώτα στα άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα.
Είναι οι Ηπειρώτες ευεργέτες εκείνοι χρηματοδότησαν τα σπουδαία σχολεία (18ο και 19ο αι.) στην πατρίδα τους, όπως η Ζωσιμαία Σχολή, στα οποία έλαβαν υψηλού επιπέδου παιδεία όχι μόνον Έλληνες της εποχής εκείνης, αλλά και προσωπικότητες από ολόκληρη την Βαλκανική.
Είναι οι Ηπειρώτες που βρέθηκαν, πάντοτε, μπροστά στους αγώνες του λαού για την ελευθερία και την υπεράσπιση της πατρίδας και των αξιών του Ελληνισμού.
Στο ορεινό και άγονο έδαφος της, το ψυχρό κλίμα και την διαρκή παρουσία αλλοεθνών κατακτητών, που με την σκληρότητα τους έκαναν αφόρητη την ζωή των κατοίκων της, εξανάγκασε πολλούς ηπειρώτες να ξενιτευτούν. Ναι! Η Ήπειρος είναι ένας «τόπος μοιρασμένος σε μύριους τόπους» γιατί η διασπορά των Ηπειρωτών εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να δημιουργήσει και να προκόψει. Και πρόκοψαν γιατί, εξοικειωμένοι με τους δρόμους των βουνών ήσαν έτοιμοι κάθε φορά να λύνουν τα προβλήματα. Ο μετακινούμενος τεχνίτης πρέπει πάντα να βρίσκει λύσεις σε οτιδήποτε. Είναι ανελέητο αυτό. Επομένως γίνονται άνθρωποι επιχειρηματικοί που δεν περιμένουν από άλλους να βρουν τη λύση, την παράγουν μόνοι τους. Για αυτό και γίνονται πολύ καλοί επιχειρηματίες.
Ποτέ, όμως, δεν λησμόνησαν την πατρίδα… Και όταν πλέον, είχαν την δυνατότητα, ανταπέδωσαν στην γενέθλια γη όσα τους προσέφερε πολλά και ακόμη περισσότερα …
Ευλόγως, συνεπώς, ο δημιουργικός και γνώστης των παραδόσεων και των ιστορικών δεδομένων Δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας, Λάμπρος Μίχος, επέλεξε να οργανώσει την τιμητική, αυτή, εκδήλωση. Και το τμήμα πολιτισμού του Δήμου, με την διευθύντριά του, κ. Ματίνα Λαζαράκη, να κοπιάζει και να συντονίζει τα πάντα, ώστε να παραχθεί το άρτιο αποτέλεσμα –κάτι που είναι αναμενόμενο στις εκδηλώσεις του Δήμου μας-, τους τεχνικούς και τον διευθυντή του Σχολείου Λαογραφίας & Παράδοσης, τον ακούραστο Ηλία Υφαντίδη, έδωσαν ό,τι καλλίτερο και δημιούργησαν ένα αισθητικά, καλλιτεχνικά και ιστορικά, άρτιο αποτέλεσμα και βεβαίως, την εξαίρετη χοροδιδάσκαλο κ. Εμμανουέλλα Γεωργούση.
Ο Γιάννης Καλπούζος με την αφήγησή του σε κείμενα τα οποία συνέγραψε ο ίδιος, συγκίνησε και άγγιξε κάθε έναν από τους παρισταμένους, αποκαλύπτοντας και παρουσιάζοντας με αυθεντικό τρόπο, με ευαισθησία την Ηπειρώτικη ψυχή.
Στην Ήπειρο, ο χορός, η μουσική και το τραγούδι, αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία όλων σχεδόν των κοινωνικών εκδηλώσεων της καθημερινής ζωής. Χόρευαν ακόμη και τραγουδούσαν, στα σπίτια, στα χωράφια, στα μαγαζιά του χωριού, χωρίς καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, και γενικά όπου τους δίνονταν η ευκαιρία. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να λείπει και από το αφιέρωμα αυτό η Ηπειρώτικη μουσική και οι χοροί της Ηπείρου. Σε αυτό συνέβαλαν οι ομάδες χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Βαρβάρας «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» και οι αναγνωρισμένοι και δημοφιλείς μουσικοί: Σάββας Σιάτρας τραγούδι, Γιώργος Κοτσίνης Κλαρίνο, Κων/νος Κικίλης βιολί, Σπύρος Αλεύροντας ντέφι και ένα εξαιρετικό Πολυφωνικό σχήμα από την Β. Ήπειρο, γιατί παραπονιάρικα είναι τα τραγούδια και παραπονιάρικα τραγουδήθηκαν με την σπάνια στον κόσμο, πολυφωνική μορφή. Μερικά από αυτά είναι σαν μανιάτικα μοιρολόγια, που δεν είναι μονάχα θρήνος για τους νεκρούς, αλλά και πλατύτερη φιλοσοφημένη ενατένιση της ζωής.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος της πόλης φανερά εντυπωσιασμένος από την πολύ μεγάλη προσέλευση, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή είναι ένα οφειλόμενο χρέος προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες, το οποίο σήμερα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να εκπληρωθεί.
Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση του κ. Μίχου, όταν απένειμε την τιμητική πλακέτα στον εκπρόσωπο του Ελληνισμού της ένδοξης και μαρτυρικής Β. Ηπείρου, στον Αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για την Ελλάδα, της ομογενειακής οργάνωσης, η οποία διαφυλάσσει την ελληνική παράδοση και τις ελληνικές αξίες, την «Ομόνοια», κ. Γιώργο Τζουμάκα και την κ. Ειρήνη Γιώτη, υπεύθυνης του πολυφωνικού σχήματος το οποίο, επίσης, συνέβαλε στην καλλιτεχνική επιτυχία της εκδήλωσης.
Ο κ. Μίχος με εμφανή συγκίνηση θυμήθηκε ένα στιγμιότυπο από τη περίοδο της βουλευτικής του θητείας, όταν είχε αναλάβει την πρόσκληση κι υποδοχή αντιπροσωπείας Βορειοηπειρωτών στην Βουλή των Ελλήνων. Οι Βορειοηπειρώτες, είπε ο δήμαρχος, φίλησαν πρώτα τα μάρμαρα στην είσοδο και μετά μπήκαν στο κτήριο της Βουλής.
«Παρακαλώ, να μεταφέρετε σε όλους ότι Εμείς, εδώ, ευγνωμονούμε στηρίζουμε, και αγαπάμε όσους φυλάσσουν εκεί Θερμοπύλες και διατηρούν και την Παράδοση του λαού μας σε αυτό το υψηλό επίπεδο», ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο Λάμπρος Μίχος δια του Αντιπροέδρου της Ομόνοιας, στου φύλακες των αξιών του έθνους στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται εντός της Ν. Αλβανίας.
Τιμητική πλακέτα απένειμε ο Δήμαρχος επίσης, στην κ. Γωγώ Γιώτη, αντιδήμαρχο Ιωαννιτών, η οποία εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα. Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών είχε προγραμματίσει να παρίσταται στην εκδήλωση, αλλά σοβαρά θέματα τα οποία προέκυψαν την τελευταία στιγμή, δεν επέτρεψαν την παρουσία του.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι όλη η ζώνη των πόλεων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κωνσταντινούπολη στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, είχε πολύ ισχυρή οικονομία, ανεπτυγμένη βιομηχανικά με καπνά, με βαμβάκια, τα μετάξια στο Σουφλί και υπήρχε η σύνδεση με το διεθνές εμπόριο.
Οι Ηπειρώτες ήταν ως επί το πολύ κτηνοτροφικοί πληθυσμοί, γιατί είναι ορεινός ο όγκος τους, αλλά έχουν μια ποικιλία και μια πρόσβαση προς τη θάλασσα. Γιατί η Ήπειρος ακουμπάει και στη θάλασσα, έχει μακρά παράλια. Και αυτό την κάνει ιδιαίτερη, διότι η θάλασσά της είναι πολύ κοντά στην Ιταλία και αυτό έχει σημασία. Γιατί οι επαφές της με την Ιταλία ήσαν, αναλογικά με άλλες περιοχές, πολύ περισσότερες. Οι τομείς στους οποίους οι Ηπειρώτες, εμφάνιζαν την δημιουργικότητά τους ήταν τα … μαστοριλίκια! Ήταν μαστόροι, σε διάφορες κατευθύνσεις. Κυρίως στο χτίσιμο και ό,τι αφορά την οικοδομή, ξυλογλυπτική, ζωγραφική. Όσο για το Ηπειρώτικο αποτύπωμα στην Ελλάδα; Αυτό ήταν η ευεργεσία. Οι μεγαλύτεροι ευεργέτες της Ελλάδας είναι Ηπειρώτες, ηπειρωτικής καταγωγής ή βλάχικης.
Μία εκδήλωση που εκτός από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της είχε και περιεχόμενο ουσιαστικής μνήμης και υπενθύμισης της ιστορικής αλήθειας των όσων μικρών ή μεγάλων αυτή η πατρίδα, αυτός ο λαός έπραξε στην διαδρομή των χρόνων. Μια εκδήλωση που η συνεργασία Δήμου και πολιτιστικών δυνάμεων της πόλης, παράγει, ομολογουμένως, εξαίσια, διδακτικά και υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας αποτελέσματα.