Λάμπρος Μίχος στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Να συνεργαστούμε στενά για την ανάπτυξη στα Δυτικά
Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος στην απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ανά μήνα και σε άλλον δήμο της Αττικής χαιρετίζοντας τη συνεδρίαση της Τρίτης 26ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Βαρβάρα.
Όπως ανέφερε «μια τέτοια συμπεριφορά ενδυναμώνει και καταξιώνει την περιφέρεια μία τέτοια συμπεριφορά και επειδή ζω πάρα πολλά χρόνια στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να πω ότι είναι κάτι το οποίο με ξάφνιασε πολύ θετικά δεν έχει ξαναγίνει αυτό και νομίζω ότι πρέπει να το συνεχίσετε».
Ο Λάμπρος Μίχος αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα της Δυτικής Αθήνας συμμεριζόμενος όπως τόνισε τις ανησυχίες των άλλων δημάρχων του Δυτικού Τομέα για τον Σκαραμαγκά, το Πάρκο «Τρίτσης», τη μυρωδιά από τη Χωματερή που φτάνει στην Πετρούπολη και υπογράμμισε ότι εμείς εδώ στα Δυτικά, γιατί Δυτικός Τομέας και Δυτική Αττική είμαστε το ίδιο πράγμα, βιώνουμε ένα ιδιότυπο περιβαλλοντικό απαρτχάιντ».
Όπως ανέφερε απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη και τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής «η αθηναϊκή Ριβιέρα θα έπρεπε να είναι από εδώ, από τον Σκαραμαγκά μέχρι την Κόρινθο εκεί στη Κεχριές. Δυστυχώς, την περίοδο της χούντας αυτά άλλαξαν ραγδαία. Πλέον εδώ έχουμε τη Χωματερή, τα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, όλες αυτές τις σκληρές ρυπαίνουσες βιομηχανίες. Τα τελευταία χρόνια έγιναν βέβαια κάποιες σοβαρές έτσι προσπάθειας αναβάθμισης του περιβάλλοντος αλλά και των συνθηκών ζωής των ανθρώπων εδώ αλλά η κατάσταση φαίνεται να μην είναι αναστρέψιμη».
Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου, περίπου όμοια με τα προβλήματα της δυτικής Αττικής αλλά σε αστικό χώρο: μικρά οικόπεδα, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και δυσκολία απαλλοτριώσεων καθώς αυτό συνεπάγεται επιβάρυνση περιοίκων που πολλοί μπορεί να ζουν με κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης και υπενθύμισε ότι ο δήμος πρέπει να κάνει πολλά σε αντίξοες συνθήκες και γλίσχρα έσοδα.
Ο κ. Μίχος παρουσίασε και το πλούσιο έργο του Δήμου, την φύλαξη και προστασία του όρους Αιγάλεω, το πρωτοποριακό σύστημα δασοπυρόσβεσης με τα «κανονάκια» και στο βάρος που έχει ρίξει ο Δήμος στην παιδεία, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
Εξήγησε ότι δικαιολογημένα «στην Αγία Βαρβάρα καμαρώνουμε για τη στάθμη στην οποία βρίσκονται τα σχολεία μας», τους πεζόδρομους και τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας γύρω από αυτά, τις πράσινες διαδρομές που διασχίζουν την πόλη, την Πράσινη Γειτονιά όπου εξασφαλίστηκε μηδενική ενεργειακή κατανάλωση για 72 φτωχά νοικοκυριά, αλλά και τα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης: «αυτοτελή χώρο για το ωδείο μας αυτόνομο κτίριο για τα εικαστικά μας, αυτοτελές κτίριο για τους χορούς μας, αυτοτελή χώρο για τη Βιβλιοθήκη για την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης και τώρα τα μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει αγοράζοντας το παλιό εργοστάσιο της ΒΙΟΧΡΩΜ, 50 μέτρα από το σταθμό του μετρό της Αγίας Μαρίνας, για να κάνουμε έναν πλήρη οργανισμό καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».
Ο πρότυπος αυτός δημοτικός οργανισμός θα έχει Ανώτερη Σχολή Θεάτρου, Μουσικής, Χορού, Κινηματογραφίας – Τηλεόρασης. Εκεί επίσης θα γίνει και ένα κτίριο με θερμοκοιτίδες για νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στον πολιτισμό. Ήδη, επισήμανε ο Λ. Μίχος, «έχουμε δημοπρατήσει δύο έργα σε αυτό το campus των 40 στρεμμάτων που θα είναι προσανατολισμένο στην καλλιτεχνική εκπαίδευση υψηλής στάθμης, ανώτερης βαθμίδας».
Ο Λάμπρος Μίχος κατέληξε με μια πρόταση για την ανάδειξη και αναβάθμιση των «δυτικών» δήμων: «Υπάρχει», ανέφερε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «μια διαδρομή από την Ακρόπολη μέχρι την Ελευσίνα και η σημερινή Ιερά Οδός περνά περίπου από την ίδια διαδρομή που πέρναγε η αρχαία οδός.
Ας πάρουμε μια πρωτοβουλία να γίνει μια διαδρομή πνευματικότητας. Με τη συνεργασία Αγίας Βαρβάρας Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Ελευσίνας, Ασπροπύργου, να αναβιώσουμε αυτή τη διαδρομή δίνοντας έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό. Να δώσουμε μια ανάσα ωραιότητας και σπουδαιότητας, ένα βήμα σεβασμού σε αυτή την περιοχή που τόσο έχουμε υποτιμήσει».