Οι μαθητές του 1ου & 2ου ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας «μέτρησαν τα άστρα»…
Δεν σταματά να μας εκπλήσσει αυτή η πόλη με τους εξαιρετικούς ανθρώπους της. Ανθρώπους οι οποίοι αναλαμβάνουν θεσμικό ρόλο και το πραγματικό κίνητρό τους είναι η ουσιαστική προσφορά.
Έτσι, μείναμε έκπληκτοι όταν πληροφορηθήκαμε σχετικά με την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ της Αγίας Βαρβάρας με τον αστροφυσικό κ. Σταμάτη Κριμιζή. Δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο να συναντά κανείς στην χώρα μας, ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν την προσωπικότητα, την επιστημονική αξία και το έργο του συγκεκριμένου.
Η είδηση, λοιπόν, ότι ένας σύλλογος γονέων της πόλης μας είχε την έμπνευση να τον προσκαλέσει και να διοργανώσει μία διάλεξή του στους μαθητές, σίγουρα, δεν αφήνει κανέναν –όχι τον συντάκτη του παρόντος, τουλάχιστον-, ασυγκίνητο.
Πράγματι στις 19 Απριλίου, οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ είχαν την μεγάλη τύχη να συναντήσουν έναν παγκόσμιας αναγνώρισης επιστήμονα. Η πορεία του και το έργο του δεν χωρούν σε λίγες, αλλά αξίζει να περιγραφούν σε αδρές γραμμές, έστω, όσο αυτό είναι εφικτό.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, γεννημένος στη Χίο, όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), Master (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής.
Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins· έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980· επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.
Είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2, και την αποστολή του Cassini-Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα. Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες, και δημοσιεύσει περισσότερες από 600 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 20.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.
Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013).
Έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων και δεκάδες διακρίσεων από την ευρωπαϊκή και την διεθνή επιστημονική κοινότητα Αστρονομίας και Διαστήματος.
Η παρουσία του στην πόλη μας, σίγουρα περιποιεί τιμή σε όλους, αλλά, πρωτίστως σε εκείνους οι οποίοι είχαν την ιδέα της πρόσκλησής του. Εκτός από την εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα αστρονομική πλευρά και την παρουσίαση τεχνικών της κατασκευής διαστημοπλοίων και άλλων μηχανών διαστημικής τεχνολογίας και χρήσεως, ιδιαίτερα ωφέλιμο ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε προς τους νεαρούς μαθητές που είχαν γεμίσει την αίθουσα και παρακολουθούσαν, κυριολεκτικά, απνευστί –όχι, μόνον, του 1ου αλλά και του 2ου ΓΕΛ οι οποίοι είχαν ευγενώς προσκληθεί και
παρακολούθησαν.
Αποκαλώντας τους με κάθε αγάπη και ειλικρίνεια μέλλον και ελπίδα της χώρας, μοιράστηκε μαζί τους σκέψεις και εμπειρία από την πολυετή διαδρομή του στην στενωπό της Γνώσης. «Να επιδιώκουμε την Γνώση για την Γνώση και όχι για το χαρτί. Το νόμισμα είναι τι ξέρεις, το χαρτί, αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Όμως η Γνωση απαιτεί σκληρή δουλειά για να την αποκτήσεις, άλλωστε και ο ίδιο τους είς ο Αϊνστάιν σε σχετικό σχόλιο είχε απαντήσει ότι η επιτυχία του είναι 10% ιδιοφυΐα και 90 % ιδρώτας! …» για να συνεχίσει λέγοντας ότι σημαντική προϋπόθεση επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά, η εντιμότητα και η ακεραιότητα χαρακτήρα, ενώ προέτρεψε τα παιδιά στην «Αμφισβήτηση της απόλυτης Γνώσης. Δεν υπάρχει απόλυτη Γνώση. Η Γνώση συνεχώς εξερευνάται και αλλάζει· και αυτό είναι η βάση της έρευνας».
Στην Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Θεόκλη Κοτσιφάκη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου του 1ου ΓΕΛ, ανήκουν ο σεβασμός και ο θαυμασμός μας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν, ακολουθώντας το όραμά τους να προσφέρουν στα παιδιά μας κάτι όμορφο, κάτι χρήσιμο, κάτι που θα συμβάλλει στην εξέλιξή τους, και μαζί με αυτά και σε εμάς γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο γινόμαστε όλοι μας καλλίτεροι άνθρωποι …