Connect with us

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Το Γενέθλιον της Θεοτόκου

Published

on

Θεομητορική εορτή, κατά την οποία η Χριστιανική Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου (21 Σεπτεμβρίου για τους παλαιοημερολογίτες) «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, ο Μαριανός, η Μαριανή, η Δέσποινα, ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου. Είναι γνωστό ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Τις σχετικές πληροφορίες τις αντλούμε από το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της.

Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν γνωστές παρόμοιες διηγήσεις για τη γέννηση της Παναγίας και από το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Μετά την καταδίκη από την 3η Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431) της αίρεσης του Νεστοριανισμού, η οποία απέρριπτε, μεταξύ άλλων, το όνομα και τη συμμετοχή της Θεοτόκου στο σωτηριώδες έργο του Χριστού, οι διηγήσεις αυτές άρχισαν να ενσωματώνονται στη λατρεία της Εκκλησίας με τη μορφή των θεομητορικών εορτών.

Η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί διαδόθηκε σε όλη τη χριστιανική Ανατολή. Η εισαγωγή της στη Ρώμη έγινε στα τέλη του 7ου αιώνα από Έλληνες μοναχούς που κατέφυγαν στην Ιταλία μετά τους διωγμούς των Αράβων. Πρώτος ο πάπας Σέργιος Α’ (687-701) την καθιέρωσε ως επίσημη γιορτή και την περιέλαβε μαζί με άλλες θεομητορικές εορτές στο εορτολόγιο της Δυτικής Εκκλησίας. Τον 11ο αιώνα η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου είχε επικρατήσει σε ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.

Η γιορτή κατέχει σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Εξέχοντες υμνογράφοι (Σέργιος και Στέφανος Αγιοπολίτες, Γερμανός Α’ Κωνσταντινουπόλεως, Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωσήφ Υμνογράφος) έχουν γράψει ιδιόμελα, κανόνες και κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της γιορτής. Παράλληλα, οι διηγήσεις για τη γέννηση της Θεοτόκου έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική. Εικόνες εκλεκτής τέχνης βρίσκονται στο Άγιο Όρος, στον Μυστρά και την Κρήτη, ενώ αξιολογότατα μωσαϊκά υπάρχουν στη Μονή του Δαφνίου (Αθήνα) και στο τζαμί Καχριέ στην Κωνσταντινούπολη.

Απολυτίκιο

Η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη
εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών,
και λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατο
εδωρήσατο ημίν ζωήν αιώνιον.

Λαογραφία

  • Στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό Χουλιαράδες των Βορείων Τζουμέρκων, που κλείνει στις 9 Σεπτεμβρίου με το χορευτικό έθιμο «Κύκλες», που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πηγή: sansimera

 

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στο Περιστέρι!

Published

on

Τις εκδηλώσεις του Δήμου Περιστερίου, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ι. Ναό, παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών Βασίλης Λώλος.

Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε προεξέχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριου πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη. Άγγελο Ανθόπουλο,
Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Περιστερίου και Ιερείς της Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια, τελέστηκε η Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας Δημαρχείου Περιστερίου. Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, κατέθεσε το στεφάνι ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος.
«Είχα τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσω τον Περιφερειάρχη μας Νίκο Χαρδαλιά, για τους αθάνατους Ήρωες της Επανάστασης του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για μια αδούλωτη Ελλάδα. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες» ανέφερε στο μήνυμα του ο Βασίλης Λώλος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας Περιστερίου παρουσία πλήθος κόσμου που χειροκρότησε και καμάρωσε το «αύριο» της πόλης!.
Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος συμμετείχε στην λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Ευαγγελισμού στους δρόμους της ενορίας υπό τους ήχους
της φιλαρμονικής του Δήμου Περιστερίου.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΩΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Απαράδεκτη λεκτική επίθεση από επικεφαλής παράταξης σε υπάλληλο του Δήμου

Published

on

Χθες, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γκιτάκος, επιτέθηκε με απαράδεκτο ύφος και φράσεις σε υπάλληλο του Δήμου διότι δεν είπε όσα εκείνος ήθελε να πει. Προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση όλων των δημοτικών συμβούλων αλλά και του κοινού που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση και έκανε αλγεινή εντύπωση ο τρόπος και η επίθεση του στην διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας που ανέλαβε να απαντήσει σε ερώτηση που έθεσε, διότι είναι από τους ανθρώπους που δεν παύει στιγμή να υποστηρίζει ότι δήθεν στηρίζει τους εργαζομένους.

Συγκεκριμένα όσα ειπώθηκαν:

Σέργη: Κ. Γκιτάκο, επί της παρατήρησης, που κάνατε απλά να σας ενημερώσω, γιατί προφανώς δεν είστε ενημερωμένος, ό,τι γίνεται γίνεται, κατόπιν οδηγιών του δασαρχείου. Σωστά είπατε ότι οι φραγκοσυκιές μένουν εκεί συνήθως γιατί έχουν νερό, αλλά παρόλο που το είπαμε κι εμείς στο δασαρχείο κι έχουν έρθει 3 φορές μέχρι τώρα και επιτηρούν την κάθε εργασία, που γίνεται, αφού κάθε εργασία γίνεται κατόπιν των οδηγιών τους, αρνήθηκαν, έχουν τα δικά τους πρότυπα, τις δικές τους ιδέες, οπότε κι εμείς αν και διαφωνούσαμε ακολουθούμε τις οδηγίες του δασαρχείου. Κατ’ επέκτασιν δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, αυτές ήταν οι οδηγίες για την αντιπυρική ζώνη και αυτές ακολουθήσαμε, δεν κόψαμε μόνοι μας τις φραγκοσυκιές, δεν ήταν αποδεκτές από το δασαρχείο. Ακόμα και σήμερα το δασαρχείο ήταν εδώ, επιτηρεί τις εργασίες με την κάθε λεπτομέρεια που θέλει.


Γκιτάκος: Αν είμαστε ενημερωμένοι ή δεν είμαστε αφήστε να το κρίνουμε εμείς. Εσείς είστε υπάλληλος του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και δε θα μας κάνετε εσείς κριτική. Μείνετε στη διατύπωση των θέσεων και αφήστε την κριτική, αν είμαστε ενημερωμένοι ή δεν είμαστε.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Λάμπρος Μίχος: Εμείς δουλεύουμε κι εσείς κοροϊδεύετε!

Published

on

Άβουλη, αμήχανη & άφωνη η αντιπολίτευση. Σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου που ήρθε χθες 27/3 προς ψήφιση και ήταν το Επιχειρηματικό Πρόγραμμα του Δήμου 2025 – 2028, δεν είχαν τίποτα να ψελλίσουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος, φανερά ενοχλημένος, να τους επιπλήξει έντονα λέγοντας τους:

…Εμείς δουλεύουμε κι εσείς από πίσω χασκογελάτε. Λέτε “θα πάω με τρεις σειρές, θα πω δυο πράγματα γενικά, που τα έχουμε ακούσει σε όλους τους δήμους της Ελλάδας, ή εσείς που βρήκατε πως είναι 3 τα μνημεία ενώ γράψαμε δύο, για να δείξετε ότι κάτι κάνατε. Όχι κύριοι, σας είπα θα διαβάσουμε σελίδα σελίδα, αριθμό αριθμό και θα σας καλέσω να πείτε για κάθε σημείο την άποψη σας, για να δούμε ποιό είναι το δικό σας άλλο όραμα...

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

Listen on Online Radio Box! Diesi FMDiesi FM

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή

X