Νίκος Χαρδαλιάς: «Ενισχύουμε οικονομικά τους Δήμους της Αττικής προκειμένου να προχωρήσουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων τους»
Η Περιφέρεια Αττικής απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Δήμο», συνολικού προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ
Η Περιφέρεια Αττικής δίνει στους Δήμους του Λεκανοπεδίου την ευκαιρία να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους. Για το λόγο αυτό τους καλεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ενεργώ για τον Δήμο», που αποσκοπεί στην προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά συνέπεια να βελτιωθεί το κτηριακό απόθεμα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι παλαιό και ενεργοβόρο.
Η δράση εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021 – 2027», αποσκοπώντας στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας. Επιδιώκεται η δημιουργία πιο αποδοτικών οικοδομημάτων τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του δημόσιου τομέα στην Αττική. Η συνολική δημόσια δαπάνη για τη συγκεκριμένη δράση ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ και δικαιούχοι είναι όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, πλην αυτών που συμμετέχουν σε Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις (ΟΧΕ).
Όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Περιφέρεια Αττικής, με τη συγκεκριμένη πρόσκληση, αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα και τη συνεισφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτηρίων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να πετύχουμε τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα μειώνουμε το ενεργειακό κόστος και τις εκπομπές CO2. Μέσω αυτής της δράσης, προσφέρουμε στους Δήμους μας τα κατάλληλα εργαλεία και τη στήριξη για να ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δημοσίων υποδομών. Η συγκεκριμένη πρόσκληση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου ο δημόσιος τομέας καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει σε δράσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων για την κλιματική ουδετερότητα. Μέσω της αναβάθμισης των δημοτικών εγκαταστάσεων, δημιουργούμε υποδομές που όχι μόνο μειώνουν τις ενεργειακές δαπάνες, αλλά παράλληλα ενισχύουν τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους Δήμους με κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου να επιτύχουμε μια Αττική που θα είναι πιο «πράσινη», πιο αποδοτική και πιο έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος».
Τι θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση των δημοτικών κτηριακών υποδομών
Οι Δήμοι που θα υποβάλουν προτάσεις για χρηματοδότηση μπορούν να προχωρήσουν σε ποικίλες παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν:
– Θερμομόνωση κτηριακού κελύφους
– Αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων Αντικατάσταση εξοπλισμού ψύξης – θέρμανσης μεσύγχρονα, πιο αποδοτικά συστήματα
– Εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης
– Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με στόχο την αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας για τη λειτουργία των δημοτικών κτιρίων. Η δράση περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Θα υπάρξει μάλιστα ενεργειακή επιθεώρηση των κτηρίων από Ενεργειακό Επιθεωρητή, πριν και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιδιωκόμενοι στόχοι έχουν επιτευχθεί.
Κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητες
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση, οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
1. Ενεργειακή κατανάλωση: Προτεραιότητα θα δοθεί σε δημοτικά κτίρια και κτιριακές μονάδες με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, ώστε η αναβάθμιση να επιφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
2. Ωριμότητα έργου: Οι προτάσεις που υποβάλλονται θα πρέπει να είναι ώριμες για υλοποίηση, με σαφή περιγραφή των απαιτούμενων εργασιών και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
3. Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού: Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να συμβάλλουν και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης και της περιβαλλοντικής προστασίας.
4. Αξιοποίηση ΑΠΕ και έξυπνων συστημάτων: Εκεί που είναι λειτουργικά, τεχνικά και οικονομικά εφικτό, προτεραιότητα θα δοθεί σε έργα που περιλαμβάνουν την εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Χρονοδιάγραμμα και διαδικασία υποβολής προτάσεων
Η διαδικασία υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου 2025 και θα ολοκληρωθεί την 30η Ιανουαρίου 2026. Οι Δήμοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr. Η κατάθεση των προτάσεων μπορεί να γίνει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 07:30 μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 14:00. Για την υποβολή των προτάσεων απαιτείται η χρήση του ΟΠΣ και η ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών που περιγράφονται στην πρόσκληση.
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας συμμετέχει και φέτος στην “ώρα της γης” και έσβησε τα φώτα συμβολικά για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30, στο Δημαρχείο και στις εξής πλατείες: Πάρκο Μητέρας, πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, πλατεία Νέας Γενιάς, πλατεία 19ης Μάη.
Επίσης, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμαχήσουν στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή σβήνοντας τα φώτα στα σπίτια τους για μία ώρα.
Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα, μία πρωτοβουλία που ανέλαβε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) Έκτοτε, εξελίχθηκε σε μία παγκόσμιας εμβέλειας δράση και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες.
Παγκόσμια ημέρα ποίησης αφιερωμένη στον Μανόλη Αναγνωστάκη και απονομή βραβείων του 4ου διαγωνισμού ποίησης. Εξαιρετικές αφηγήσεις, απαγγελίες, τραγούδια του τιμώμενου ποιητή, που μελοποιήθηκαν, σε μία υπέροχη ατμόσφαιρα με την παρουσία των ποιητών που βραβεύτηκαν και ήρθαν από μακριά για να παραλάβουν τα βραβεία τους.ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ
Τα μέλη των ΚΑΠΗ της Αγίας Βαρβάρας χάρηκαν ιδιαίτερα την εξαήμερα οδική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη που οργάνωσε ο Δήμος της πόλης. Οι εκδρομείς έγιναν μια μεγάλη παρέα και γέμισαν τα μάτια τους εικόνες και η ψυχή τους χαρά και συγκίνηση.
Στο πλαίσιο της εκδρομής, που είναι η πρώτη γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες το ίδιο όμορφες και σημαντικές όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία, την βασιλική Κινστέρνα, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και το μεγάλο παζάρι.
Επίσης επισκέφτηκαν τα Πριγκιπόνησα με πρώτη στάση στη Χάλκη και επίσκεψη στη Θεολογική σχολή και έπειτα στην Πρίγκιπο για ελεύθερη βόλτα, ενώ έκαναν και κρουαζιέρα στο Βόσπορο ώστε να θαυμάσουν και από θαλάσσης το μεγαλείο της Πόλης. Τα μέλη των ΚΑΠΗ, τα οποία συνόδευαν η αντιδήμαρχος Θεοδώρα Μαρία Μαρσώνη και ο εντεταλμένος σύμβουλος Σπύρος Μίχος, επισκέφτηκαν επίσης το Φανάρι, την Παναγία των Βλαχερνών, όπου έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο και τέλος τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, ενώ από την εκδρομή δεν έλειπαν βέβαια οι χοροί, τα τραγούδια και η γνωριμία με τις τοπικές γεύσεις.
Όπως δήλωσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες που γύρισαν ενθουσιασμένοι «Η Πόλη μας προκάλεσε πολλές φορές ρίγη συγκίνησης και έφερε δάκρυα στα μάτια μας».