Στο σύγχρονο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρέπει να προωθεί τη φιλαλληλία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη συναίνεση και τη συλλειτουργία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας «Παραπολιτικά».
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μίχος, οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να ορθώσουν «τείχος συλλογικής άμυνας στο φασισμό που ήδη επωάστηκε, στον λαϊκισμό, στον απομονωτισμό, στον άπληστο και αδίστακτο νεοκαπιταλισμό».
Κλεισμένος το πρωϊνό μιας χειμωνιάτικης μέρας για να γράψω ένα άρθρο περιορισμένου αριθμού λέξεων δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Φρόντισα ως δήμαρχος όλα μου τα χρόνια να κάνω τα πάντα για να έχουν οι νέοι της πόλης μου όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να μπορούν να σταθούν ως ελεύθερες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Νοιάστηκα και γι’ αυτούς που δεν θα βίωναν την επιτυχία μέσα από τις σχολικές επιδόσεις. Με καλά σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση, καλλιτεχνική εκπαίδευση υψηλής στάθμης, με άπειρα προγράμματα επιμόρφωσης και εγγραμματισμού και με δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Έκανα σχέδια σε βάθος εικοσαετίας υπολογίζοντας ποιοι και πόσοι θα είμαστε τότε, πως θα ζούμε και τι θα παράγουμε. Προσπαθούσα πάντα να εφαρμόζω το αξίωμα της οριακής ωφέλειας (με το ελάχιστο κόστος να παράγεται το μέγιστο αποτέλεσμα) καθώς οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, να ικανοποιώ τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, αμυνόμενος στον λαϊκισμό αλλά και όλες οι παρεμβάσεις του δήμου να είναι ανθρωποκεντρικές. Προσπαθούσα να γίνονται όλα στα μέτρα του Ανθρώπου!
Με τρόμο όμως διαπιστώνω πως όλοι οι υπολογισμοί, οι σταθερές και οι βεβαιότητες, όσα υπολογίζαμε και ελπίζαμε να συμβούν, με βίαιο τρόπο, από τη Gen Z, την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη νέα ηγετική αντίληψη των Η.Π.Α. και την επέλαση του λαϊκισμού, ανατρέπονται!
Η δημοκρατία υποχωρεί, η ειρήνη γίνεται ουτοπία, ο ορθός λόγος εξαφανίζεται και τα fake news θριαμβεύουν. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παράγουν προϊόντα εξαρτησιογόνα και «χακάρουν» τα μυαλά των παιδιών. Οι καριέρες, τα επαγγέλματα, τα συστήματα εκπαίδευσης, που ξέραμε μέχρι τώρα ίσως αύριο κιόλας να μην έχουν καμία αξία. Η καπιταλιστική απληστία μεγαλώνει τη φτώχεια και οι ψηφιακές εφαρμογές συνιστούν για τους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς μία νέα μορφή αναπηρίας.
Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, μου πέφτει βαρύ να απαριθμήσω τους δύο σταθμούς METRO, την ακαδημία τεχνών στη ΒΙΟΧΡΩΜ, το Ωδείο με το studio εγγραφής και το μεταπτυχιακό τμήμα όπερας, την Ανώτερη σχολή θεάτρου, τα συστήματα πυρασφάλειας, τις εφαρμογές της βιώσιμης κινητικότητα κ.α.
Με δυο λόγια, πρέπει οι αυτοδιοικητικοί να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας. Να δουλέψουμε για να ανακαλύψουμε πάλι τον Άνθρωπο. Να προωθήσουμε τη φιλαλληλία, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, τη συναίνεση, τη συλλειτουργία και να ορθώσουμε τείχος συλλογικής άμυνας στο φασισμό που ήδη επωάστηκε, στον λαϊκισμό, στον απομονωτισμό, στον άπληστο και αδίστακτο νεοκαπιταλισμό.
Πρέπει τις αλλαγές που θα ρθουν να τις ορίσουμε Εμείς!
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας συμμετέχει και φέτος στην “ώρα της γης” και έσβησε τα φώτα συμβολικά για μία ώρα, από τις 20:30 έως τις 21:30, στο Δημαρχείο και στις εξής πλατείες: Πάρκο Μητέρας, πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, πλατεία Νέας Γενιάς, πλατεία 19ης Μάη.
Επίσης, ο Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμαχήσουν στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή σβήνοντας τα φώτα στα σπίτια τους για μία ώρα.
Η δράση αυτή ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας το 2007, σε μία εκδήλωση στην οποία έσβησαν τα φώτα, μία πρωτοβουλία που ανέλαβε το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) Έκτοτε, εξελίχθηκε σε μία παγκόσμιας εμβέλειας δράση και σε αυτήν συμμετέχουν περισσότερες από 7.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε 187 χώρες.
Παγκόσμια ημέρα ποίησης αφιερωμένη στον Μανόλη Αναγνωστάκη και απονομή βραβείων του 4ου διαγωνισμού ποίησης. Εξαιρετικές αφηγήσεις, απαγγελίες, τραγούδια του τιμώμενου ποιητή, που μελοποιήθηκαν, σε μία υπέροχη ατμόσφαιρα με την παρουσία των ποιητών που βραβεύτηκαν και ήρθαν από μακριά για να παραλάβουν τα βραβεία τους.ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΧΟΣ
Τα μέλη των ΚΑΠΗ της Αγίας Βαρβάρας χάρηκαν ιδιαίτερα την εξαήμερα οδική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη που οργάνωσε ο Δήμος της πόλης. Οι εκδρομείς έγιναν μια μεγάλη παρέα και γέμισαν τα μάτια τους εικόνες και η ψυχή τους χαρά και συγκίνηση.
Στο πλαίσιο της εκδρομής, που είναι η πρώτη γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες το ίδιο όμορφες και σημαντικές όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία, την βασιλική Κινστέρνα, το παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και το μεγάλο παζάρι.
Επίσης επισκέφτηκαν τα Πριγκιπόνησα με πρώτη στάση στη Χάλκη και επίσκεψη στη Θεολογική σχολή και έπειτα στην Πρίγκιπο για ελεύθερη βόλτα, ενώ έκαναν και κρουαζιέρα στο Βόσπορο ώστε να θαυμάσουν και από θαλάσσης το μεγαλείο της Πόλης. Τα μέλη των ΚΑΠΗ, τα οποία συνόδευαν η αντιδήμαρχος Θεοδώρα Μαρία Μαρσώνη και ο εντεταλμένος σύμβουλος Σπύρος Μίχος, επισκέφτηκαν επίσης το Φανάρι, την Παναγία των Βλαχερνών, όπου έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο και τέλος τον ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, ενώ από την εκδρομή δεν έλειπαν βέβαια οι χοροί, τα τραγούδια και η γνωριμία με τις τοπικές γεύσεις.
Όπως δήλωσαν πολλοί από τους συμμετέχοντες που γύρισαν ενθουσιασμένοι «Η Πόλη μας προκάλεσε πολλές φορές ρίγη συγκίνησης και έφερε δάκρυα στα μάτια μας».