Δήμος Ιλίου: Εκτεθειμένα αρχαιολογικά ευρήματα, ξεχασμένος ιστορικός θησαυρός
Θεωρείται ως ένας από τους πιο ιστορικούς δήμους της Αττικής, με τις ρίζες του στην αρχαιότητα ως ένας από τους πιο εύφορους δήμους εξαιτίας της κοιλάδας που ήταν χτισμένος.
Ο λόγος αφορά τον δήμο Ιλίου στον οποίο έχουν βρεθεί αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα τόσο κατά μήκος της διάνοιξης της Θηβών, στην περιοχή που βρίσκεται γύρω από το νεκροταφείο των Αγίων Θεοδώρων και γύρω από το ρέμα της Εσχατιάς από τον οποίο υπήρχε ο αρχαίος αγωγός ύδρευσης για τον οποίο θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα παρακάτω. Αρκετά ευρήματα βρίσκονται και στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Η ιστορία του δήμου Ίλιου συνεχίζει την περίοδο της επανάστασης του 1821 καθώς το σημείο Δραγουμάνο στην οποία σημειώθηκε η γνωστή από την ιστορία μάχη βρίσκεται στον τόπο μας. 70 Έλληνες εναντίων 500 Τούρκων υπό την ηγεσία του Ομέρ Βρυώνη, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει τότε την ζωή του, όλα αυτά σημειώθηκαν το Σεπτέμβριο του 1821.
Ας δούμε όμως τα ευρήματα από τον αρχαίο αγωγό, παράλληλα του ρέματος της Εσχατιάς. Ακάλυπτα και χωρίς φύλαξη με ένα ψεύτικο κατασκευασμένο υπόστεγο, το οποίο προδίδει πως κάτι σημαντικό υπάρχει στο σημείο. Το κομμάτι του αγωγού σε έναν απεριποίητο χώρο, στην αρχή της οδού Μπίμπιζα στην πλατεία Ιλίου, στον οποίο υπάρχει μία μεγάλη έκταση, όπου παρκάρουν οχήματα.
Εντός του χώρου των ευρημάτων, έχουν πεταχτεί λογής λογής σκουπίδια, εκτός όμως από αυτό, το οποίο είναι το λιγότερο, τα ευρήματα κινδυνεύουν από βανδαλισμούς καθώς βρίσκονται εκτεθειμένα και χωρίς φύλαξη.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Ιλίου δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ιστορία του, στην οποία θα μπορούσε να επενδύσει τουριστικά, εγκαινιάζοντας παράλληλα έναν νέο τομέα ανάπτυξης για την δυτική Αθήνα, τον Τουριστικό – Αρχαιολογικό.
Ν.Μ.