Connect with us

Πολιτική

Τα εσκεμμένα λάθη στην διάσπαση της Β’ Αθηνών που οδηγούν σε έμμεση αλλοίωση αποτελέσματος

Published

on

1958, δημιουργείται η εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας του ελληνικού κράτους η οποία αριθμεί 34 δήμους.

Εκείνη την περίοδο η χώρα είχε 7.600.000 κατοίκους και σε σύνολο 1.350.000 κατοίκων εντός της Αττικής, περίπου οι 800.000 εντοπιζόταν εκεί, αριθμός στον οποίο αν αφαιρέσουμε τα παιδιά ήταν ακόμα μικρότερος.

Σταδιακά οι εποχές άλλαζαν, η Αττική γιγαντώθηκε και η Β’ Αθηνών έφτασε στο σημείο να μετράει σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης και διαίρεσης της ήταν απαραίτητη, αλλά κανένας δεν τόλμαγε να την πειράξει.

Το έργο των πολιτευτών πολυδάπανο και απαιτητικό σε χρόνο για να γυρίζουν όλους τους δήμους. Για τους δημότες ήταν χωρίς αποτέλεσμα καθώς έμεναν μεγάλες περιοχές χωρίς κάποιον εκπρόσωπο. Βουλευτές της Β’ Αθηνών δεν γνώριζαν τα προβλήματα της περιφέρειας τους και ήταν λογικό εξαιτίας της έκτασης της.

Το σπάσιμο της περιφέρειας έπρεπε να γίνει γιατί πλέον οι πολιτευτές θα απευθύνονται στους πολίτες της πόλης τους, σε ανθρώπους που θα γνωρίζουν τα προβλήματα τους, που θα εστιάζουν την δράση τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η μεγάλη αυτή περιφέρεια έπρεπε να σπάσει, όχι όμως κατά το δοκούν, η διάτμηση της έπρεπε να γίνει σε συνεργασία όλων των κομμάτων και με την συμβολή ειδικών, όχι αυθαίρετα.

Το σχέδιο Σκουρλέτη προβλέπει το σπάσιμο της σε τρία τμήματα ανομοιόμορφα.

Έτσι έχουμε τον βόρειο τομέα με 14 δήμους που δίνει 15 έδρες, τον νότιο με 13 δήμους και 18 έδρες και τέλος τον δυτικό τομέα με 7 δήμους και 11 έδρες.

Εσκεμμένο λάθος νούμερο 1: Στον βόρειο τομέα που επικρατεί συνήθως η ΝΔ για 14 δήμους δίνει 15 έδρες, επιπροσθέτως με την ένταξη σε αυτών των περιοχών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Γαλατσίου (περιοχές στις οποίες το κυβερνόν κόμμα συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά) αποδυναμώνει την Νέα Δημοκρατία στο δυνατό της τμήμα.

Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τον νότιο τομέα στον οποίο μεταφέρει δήμους όπως Ζωγράφου, Δάφνης – Υμηττού, Καισαριανής και Βύρωνα αποδυναμώνοντας έντεχνα τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τον δυτικό τομέα στον οποίο συγκεντρώνει ικανοποιητικά ποσοστά, τον αφήνει με 7 δήμους και 11 έδρες.

Έχουμε ήδη λοιπόν μια έμμεση αλλοίωση αποτελέσματος προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος.

Η λύση θα ήταν η διαίρεση της σε 4 τμήματα με την προσθήκη ενός κεντρικού τομέα ο οποίος θα περιλαμβάνει του δήμους Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Χαλκηδόνας – Φιλαδέλφειας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε ισορροπία στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ο Βόρειος τομέας και ο Νότιος θα ήταν ήδη χαμένη υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έβλεπε την συντριβή, ενώ σε κεντρικό και δυτικό θα είχε οριακή υπέροχη με αμφιβολίες.

Εσκεμμένο λάθος νούμερο 2: Το χρονικό σημείο στο οποίο έγινε η διαίρεση της περιφέρειας. Λίγο καιρό πριν να ανακοινωθούν οι κάλπες ψηφίζεται ο νόμος με αποτέλεσμα να δημιουργήσει σύγχυση στους πολιτευτές των άλλων κομμάτων οι οποίοι αγωνιούσαν να τρέξουν σε εκδηλώσεις 34 δήμων, δαπανώντας μεγάλα ποσά. Οι πολιτευτές αυτοί έκαναν τα πλάνα και τις δημόσιες σχέσεις τους για 34 δήμους και ξαφνικά έπρεπε να διαλέξουν σε πιο τομέα θα πρέπει να κινηθούν δημιουργώντας παράλληλα νέο δίκτυο συνεργατών. Αλλά οι πολιτευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το γνώριζαν νωρίτερα και είχαν προσαρμοστεί και επιλέξει.

Οι πολίτες και κυρίως όσοι ασχολούνται επιφανειακά ή καθόλου με τα κοινά δεν γνωρίζουν αυτήν την αλλαγή, αρκετοί παίρνουν ψηφοδέλτια από κάποιον δικό τους να τα ρίξουν στην κάλπη.

Φαντάζεστε την σύγχυση στα εκλογικά τμήματα με μπερδεμένα και χαμένα ψηφοδέλτια; Ένα λάθος που θα επωμιστούν οι άλλες παρατάξεις καθώς οι οργανωμένοι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερωθεί από νωρίς για τις αλλαγές αυτές αλλά δεδομένου πως η ΝΔ θα συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές αναλογικά το λάθος με τα πεταμένα ψηφοδέλτια θα την πλήξει πιο πολύ.

Το σπάσιμο της Β’ Αθηνών τείνει να γίνει ο δούρειος ίππος που θα στερήσει από την Νέα Δημοκρατία έδρες και την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Σε αυτό το άρθρο ανέπτυξα τους λόγους για τους οποίους η διαίρεση της Β’ Αθηνών ήταν αναγκαία, εκφράζοντας παράλληλα κάποιους φόβους μου. Για αυτό πρέπει το προσεχές διάστημα να ενημερώσουμε τους πολίτες για αυτές τις αλλαγές, το οφείλουμε στην δημοκρατία.

Πηγή: thepost.news

του Νίκου Μιχαλόπουλου

 

 

 

 

 

Πολιτική

Νάντια Γιαννακοπούλου: Με ποια κριτήρια προτείνεται η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο;

Published

on

«Με ποια κριτήρια προτείνεται η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω παρά τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις των γονέων;»

Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, που κατέθεσε η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνει την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους γονείς και του μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, ύστερα από την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 20066/12-11-2024 “Πρότασης συγχώνευσης σχολικών μονάδων του Δήμου Αιγάλεω” της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται προς τους αρμοδίους η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

Στην Ερώτηση της η κα. Γιαννακοπούλου,  αναφέρει ότι:

«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου τεκμηριώνει την αρνητική θέση του κατά της συγχώνευσης των δύο ανωτέρω σχολείων επικεντρώνοντας αφενός στον ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει το κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείο Αιγάλεω κι αφετέρου σε προβληματισμούς που άπτονται παιδαγωγικών προβληματισμών και ζητημάτων ασφαλείας.

Πιο συγκεκριμένα, το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο στην ουσία κλείνει σύμφωνα με την πρόταση συγχώνευσης, ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1954-1955 και στεγάζεται για πάνω από μισό αιώνα στο ίδιο ιστορικό κτίριο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό,  το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ενορίας του Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω.

Επίσης, υπάρχουν ισχυροί παιδαγωγικοί προβληματισμοί και επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο η πρόταση συγχώνευσης θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, με δεδομένο ότι το νέο πολυδύναμο σχολείο, που θα προκύψει, θα απαριθμεί 250 μαθητές, την ίδια στιγμή που στο 4ο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 89 μαθητές σε έξι τμήματα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 123 μαθητές σε επτά τμήματα.

Τέλος, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας που τίθενται, καθώς το προαύλιο του 4ου Δημοτικού περιλαμβάνει περισσότερα από 1800 τ.μ. ελεύθερου χώρου, ενώ το προαύλιο του κτιρίου του 1ου Δημοτικού, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση σύμφωνα με την πρόταση, φαίνεται να περιλαμβάνει 540 τ.μ. ελεύθερου χώρου, στον οποίο προγραμματίζεται να προαυλίζονται 250 μαθητές!»

Και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«Με βάση ποια κριτήρια διαμορφώθηκε η με αρ. Πρωτ 20066/12-11-2024 “Πρόταση συγχώνευσης σχολικών μονάδων του Δήμου Αιγάλεω” της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται προς τους αρμοδίους η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω σε μία νέα σχολική μονάδα;

Θα λάβετε υπόψιν σας τους ανωτέρω λόγους και προβληματισμούς των γονέων ώστε να μη δεχτείτε την ανωτέρω πρόταση;»

Διαβάστε όλη την Ερώτηση εδώ:https://bit.ly/Ερώτηση10022025_1

Continue Reading

Πολιτική

Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας με 160 ψήφους

Published

on

Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας με 160 ψήφους
Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη σήμερα, Τετάρτη (12.02.25) νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήφους κι αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, όποτε κι ολοκληρώνεται η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ύστερα από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή, σήμερα, στην τέταρτη, όπου απαιτούνταν 151 ψήφοι, ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης στη «σκιά» των νέο βίντεο γύρω από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από ονομαστική-φανερή ψηφοφορία, και επί 274 παρόντων βουλευτών, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 160 βουλευτές, με τους ανθυποψήφιούς του, Τάσο Γιαννίτση να λαμβάνει 34 ψήφους, Λούκα Κατσέλη 29 και Κωνσταντίνο Κυριακού 14. Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ απείχαν 24 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξαρτήτων-μελών του Κινήματος Αλλαγής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.

Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).

Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).

Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»).

Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.

Όπως βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, της εκλογής του Κώστα Τασούλα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, οι βουλευτές από τα έδρανα της συμπολίτευσης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες, ο κ. Τασούλας είχε συγκεντρώσει από 160 ψήφους στην καθεμιά.

 Η ανατροπή, λοιπόν, ως προς τη σημερινή διαδικασία αφορά τις ψήφους που συγκέντρωσε η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, η οποία έλαβε 29 ψήφους έναντι 40 στις προηγούμενες ψηφοφορίες μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς να απόσχει από τη διαδικασία

«Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα απαίτησαν δικαιοσύνη και οξυγόνο για την δημοκρατία μας, η αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη τους περιφρονεί. Σήμερα κλιμακώνει το καθεστωτικό της κατήφορο με την εκλογή Τασούλα ενός πολιτικού που ελέγχεται για αντιδημοκρατικές πρακτικές.Η Νέα Αριστερά απέχει από την σημερινή διαδικασία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στο περιστύλιο της Βουλής λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μετέβη στο γραφείο 258 του 2ου ορόφου του κοινοβουλίου όπου και συνάντησε τον κ. Τασούλα και του ανήγγειλε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που τον καθιστά 10ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στην πτέρυγα που έχει παραχωρηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι πριν από λόγια χρόνια «στέγαζε» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας 

Ο κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο που ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974, μετά τους Μιχαήλ Στασινόπουλο (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 κει επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.

Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Η ορκωμοσία του κ. Τασούλα θα λάβει χώρα στις 13 Μαρτίου 2025, οπότε και λήγει η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

πηγή: newsit.gr

.

Continue Reading

Πολιτική

Έφυγε ο Θεόδωρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Published

on

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος, ο οποίος διατέλεσε για πάνω από τρεις δεκαετίες οικονόμος του πρώην Προέδρου της ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνου Καραμανλή

Ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος ήταν από το 1960 ο εμβληματικός μάγειρας και στενός συνεργάτης του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Προέδρου της Δημοκρατίας από το 1990 έως το 1995.

Αναλάμβανε όλες τις μυστικές αποστολές του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας και έζησε από κοντά την πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με όλα τα παρασκήνιά της.

Επιπλέον, ο Θεόδωρος Χαριτόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Μυκόνου, αλλά και πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μύκονο, στο κοιμητήριο του Αγίου Λουκά, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή