Αρχαιολογικός θησαυρός κάτω από τα πόδια μας
Τα έργα με τον αγωγό όμβριων υδάτων στην οδό Έκτορος δεν λένε να τελειώσουν, η αιτία οφείλεται στο γεγονός πως ανά οικοδομικό τετράγωνο η σκαπάνη ανακαλύπτει και βγάζει στο φως αρχαιολογικούς θησαυρούς, θαμμένους στα έγκατα της πόλης μας.
Σύμφωνα με την αρχαιολογική υπηρεσία που επιμελείται το έργο, είναι ρωμαϊκής εποχής και το συνδετικό υλικό ασβεστοκομίαμα.
Κατά κύριο λόγο όλα τα ευρήματα προέρχονται από ρωμαϊκή εποχή είναι κτήρια και εγκαταστάσεις που είχαν επαφή με το νερό και ίσως πρόκειται για αρδευτικό έργο. Η κεραμική από τον 4ο η 5ο αιώνα, τα ρωμαϊκά και προγενέστερα, η εκτίμηση τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Επί της Έκτορος μέχρι στιγμής έχει βρεθεί ένας τάφος και ένα μέρος από φράγμα στο ρέμα της εσχατιάς το οποίο είναι ένας στιβαρός τοίχος.
Η περιοχή μας βρίσκεται σε έλεγχο από το 2008 με την διάνοιξη της Θηβών, στην οποία βρέθηκαν αρχαία λουτρά.
Στο αρχαίο κτήριο που βλέπουμε στις φωτογραφίες γινόταν κάποια επεξεργασία με χρήση νερού, δεν έχει εξακριβωθεί αν ήταν οικία ή εργασιακός χώρος, εντός του τοίχου ήταν ενσωματωμένη μια παράσταση με δυο φιγούρες, μια ανδρική και μια γυναικεία. Πρόκειται για αναπαράσταση δεξίωσης και ήταν σκηνή αποχωρισμού, για αυτό και εκτιμούν πως ενδεχομένως να υπήρχε και τάφος σε εκείνο το σημείο. Αυτό το εύρημα μεταφέρθηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία προς φύλαξη.
Αφού καταμετρηθούν τα ευρήματα θα σχεδιαστεί και θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή καθυστερώντας το έργο. Θα δοθεί εντολή για να αποφασιστεί η αποδόμηση τους και η μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος. Μέχρι τότε τα ευρήματα σκεπάζονται ξανά ώστε να μην είναι έκθετα σε φυσικούς κινδύνους.
Θα είναι η πόλη ο επόμενος αρχαιολογικός θησαυρός που θα την προβάλλει σε ολόκληρη την Ελλάδα; Ο αρχαίος μας πολιτισμός θα γίνει πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας;
Ν.Μ.