Ελισάβετ Μπούρα: Μάτια ερμητικά κλειστά και το καράβι χωρίς πυξίδα, στο πουθενά..
Il était un petit navire -ήταν ένα μικρό καράβι
Η ελληνική εκδοχή του τραγουδιού διηγείται την ιστορία ενός μικρού καραβιού που παραμένοντας επί αρκετό καιρό στη Μεσόγειο θάλασσα δεν έχει πλέον άλλα τρόφιμα. Τότε οι ναύτες τραβώντας κλήρο αποφασίζουν ότι ο μικρότερος ανάμεσά τους θα φαγωθεί.
O αδύναμος , ο φτωχός, ο απροστάτευτος , θα φαγωθεί. Ο δήμος μας , απροστάτευτος, χωρίς δημοτική αστυνομία, πλημμελή καθαριότητα ,κάποιοι ρίξανε και για μας, μήπως, τον κλήρο;. Προσωπικό ελάχιστο ,χωρίς εκπαίδευση και σαφείς οδηγίες εφαρμογής των κανονισμών, έλλειψη ελέγχων όχι μόνο στη καθαριότητα αλλά και σε άλλα σημαντικά θέματα λειτουργίας της πόλης. Αδιαφορία όλων, η πόλη πλέον έχει εγκαταλειφθεί, η μοίρα της έχει σφραγιστεί;
Πρόσφατο το δημοσίευμα για σαπισμένα κρέατα σε κάδους, κατ’εξακολούθηση ενέργεια. Για πολύ καιρό συνεχιζόταν η παράνομη απόρριψη και οι περίοικοι παραπονούνταν αλλά οι υπεύθυνοι δεν άκουγαν. Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το τέλος Νοέμβρη, είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα. Εν τω μεταξύ πόσοι άλλοι, κάνουν το ίδιο; Τα απόβλητα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων δεν είναι Αστικά απόβλητα, δεν είναι για τους κάδους , αλλά πρέπει να απομακρύνονται με ευθύνη τους σε εταιρείες ανακύκλωσης για βιοαπόβλητα, έλαια , μπαταρίες, οχήματα τέλους κύκλου ζωής και μέρη αυτών, ανακυκλώσιμα από κατεδαφίσεις, μπάζα κλπ. Στο Αθλητικό, στη Λ. Αθηνών στο χώρο μπροστά στην ΕΥΔΑΠ και μέσα στο δάσος, σε κεντρικά σημεία από το πεζόδρομο Καραϊσκάκη μέχρι την Ιερά Οδό, πλατείες, πεζοδρόμια,ρύπανση παντού. Ναι υπάρχουν υπεύθυνοι υπάλληλοι στο δήμο, οι επόπτες όπως και ο καθ’ ύλην αντιδήμαρχος. Πρέπει να ελέγχουν , να κάνουν μια αυτοψία, δύο και τρεις και όσες χρειαστεί . Να ελέγχουν τους επαγγελματίες αν έχουν συμβάσεις με ανάλογες εταιρείες.
Γιατί γι’αυτό πληρώνονται απευθείας από τα δημοτικά τέλη μας , τα ανταποδοτικά.
«When the going gets tough, the tough get going.»—Joseph Kennedy ( Όταν τα πράγματα ζορίζουν, οι ζόρικοι συνεχίζουν)
Δυστυχώς, οι ζόρικοι είναι δύσκολο να βρεθούν στο δήμο μας. Η διοίκηση μας αποδεικνύεται ανήμπορη να βάλει τη πόλη σε τροχιά ανάκαμψης. Βρωμιά, παράνομη στάθμευση, κατάληψη κοινοχρήστου χώρου, ανεξέλεγκτη εμπορική δραστηριότητα, παιδικές χαρές επικίνδυνες, δρόμοι επικίνδυνοι με λακκούβες και σήμανση ανύπαρκτη, σπασμένα πεζοδρόμια ,πινακίδες STOP κρυμμένες μέσα σε κλαδιά, παραβατικότητα. Τι να πρωτοδιαβάσουμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης; Παράπονα για όλα τα παραπάνω θέματα, δελτία αστυνομικού τμήματος για σειρά παράνομων ενεργειών.
Η Καθαριότητα στο ναδίρ. Ογκώδη , κλαδέματα, σακούλες παντού. Τα φρεάτια μονίμως κατειλημμένα από σκουπίδια και κλαδέματα , οι κάδοι χωροθετημένοι δίπλα ή και ακριβώς επάνω τους. Απαγορεύεται όπως και άλλα πολλά.
Μα βέβαια οι κάδοι δεν έχουν πλυθεί από το 2014 , δεν κλείνονται οι σακούλες, ανακύκλωση δεν γίνεται, δεν τηρείται ο Κανονισμός Καθαριότητας. Τόσες σελίδες (59 για την ακρίβεια ) και πάνω από 50 περιπτώσεις παραβάσεων με το αναλογούν πρόστιμο.
Ποιος ασχολείται; ποιος νοιάζεται; Πότε επέβαλε κάποιο σχετικό πρόστιμο η υπηρεσία Ελέγχου και Προστασίας Περιβάλλοντος;
Ανέβασε μια σελίδα «τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διαχείριση αποβλήτων» στην ιστοσελίδα του δήμου και το πρόβλημα πάει. Έλεγχος και Προστασία Περιβάλλοντος μόνο για το όνομα. Τόσες εγκύκλιοι από τον Εισαγγελέα και νόμοι , αλλά μάτια και αφτιά, ερμητικά κλειστά από τους αρμοδίους. Αδιαφορία όλων , η πόλη πλέον έχει εγκαταλειφθεί , η μοίρα της έχει σφραγιστεί;
Ποιος να ελέγξει τι; Είναι ευθύνη του Δήμου να βρει τρόπο να πλυθούν οι κάδοι. Η ακινητοποίηση του πλυντηρίου κάδου δεν είναι σε καμία περίπτωση δικαιολογία. Οι υπάλληλοι που δουλεύουν στην αποκομιδή, τίθενται σε κίνδυνο. Το ίδιο και όλοι οι κάτοικοι, ειδικά όσοι έχουν κάδους κοντά στη πόρτα τους και τα παράθυρά τους. Τα παιδιά και οι δάσκαλοι στα σχολεία, τα οποία είναι περικυκλωμένα κυριολεκτικά, από κάδους. Η χωροθέτηση χωρίς τεχνική μελέτη , θέτει σε κίνδυνο όλους. Η τυχαία και ανεξέλεγκτη απόρριψη εκτός κάδων, απαγορεύεται. Δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τη σύγχρονη ,επιστημονική διαχείριση αποβλήτων, όταν αδυνατεί να εφαρμόσει το στοιχειώδες πρόστιμο για τον παραβάτη .Όταν η νομοθεσία ορίζει τους Δήμους ως διαχειριστές και τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν έσοδα μέσω της διαχείρισης και διάθεσης αποβλήτων , χρήματα στα ταμεία του δήμου χωρίς κόπο. Απλά , στα μικρά πράσινα σημεία που θα μεταφέρουν οι δημότες τα ανακυκλώσιμα απόβλητα τους. Η μείωση των δαπανών μέσω της μείωσης των αποβλήτων, σημαίνει μείωση στα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών.
(o Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Μανιατογιάννης αναφέρει «το 47% των απορριμμάτων των Βριλησσίων δεν θάβεται στην χωματερή, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε 300.000 κατ’ έτος»)
Ο νέος φορτωτής (ME138844), το φορτηγό παραμένει σε ακινησία 2 μήνες, για την έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων . Ο νέος στόλος (οχήματα-απορριμματοφόρα- ),σήμερα 30 Νοεμβρίου και ακόμα καμία ειδοποίηση πότε θα παραληφθεί και μετά, πόσος καιρός θα χρειαστεί για την έκδοση των σχετικών εγγράφων;
Το οικείο Α.Τ. έχει ευθύνη , με τον Ν. 4172/2013, άρθρο 81 , έχουν μεταφερθεί οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.
Δημόσια Υγιεινή λέγεται δήμαρχε και Προστασία Περιβάλλοντος, άρθρα στο Σύνταγμα και αποφάσεις δικαστηρίων, που είσαι υποχρεωμένος να τηρείς αλλά εσύ είσαι απασχολημένος με «ιστοριούλες» και «χατηράκια» σε παρεϊτσες.
Οι Δημότες έχουμε μάτια ανοικτά, θέλουμε η πόλη να προοδεύσει. Όπως φροντίζουμε να προοδεύουμε ατομικά , με εργασία και εκπαίδευση , με συνεχή και επίμονο μόχθο .Δεν έχει ωράριο ούτε αργίες η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης όλων των τομέων διοίκησης και υπηρεσιών της πόλης μας. Θέλουμε και για την πόλη μας , πρόοδο, βοήθεια στους αδύναμους συμπολίτες, προστασία στα παιδιά -σχολεία και στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθαριότητα, οδική ασφάλεια. Πρόοδο για όλους ισότιμα και ισόνομα.
Και για όσους και όσες αναρωτιέστε ακόμα , τι στο καλό είναι αυτή η ανακύκλωση και τα ρεύματα ανακύκλωσης , μπορείτε να δείτε στο σάιτ της ECOELASTICA , είναι ο υπεύθυνος φορέας για την ανακύκλωση ελαστικών , μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία είναι υποχρεωμένοι όλοι οι παραγωγοί να διαθέτουν τα παλαιά ελαστικά , επαγγελματίες, δήμοι κλπ. Δράσεις και δωρεάν τοποθέτηση ειδικών δαπέδων ασφαλείας , σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, αυτό κάνει η ανακύκλωση και ορθή διαχείριση των αποβλήτων .
https://diavgeia.gov.gr/doc/ΨΚΛΙΩΗ3-7Ο4?inline=tru
Ανάμειξη ειδικών και επικίνδυνων απορριμμάτων με οικιακά απορρίμματα πρόστιμο 500- με 2000 ευρώ, διπλασιάζεται σε υποτροπή (ειδικά απορρίμματα είναι υπολείμματα από δραστηριότητα επαγγελματική –επιχειρήσεων τροφίμων …)
https://diavgeia.gov.gr/doc/Β44ΘΩΗ3-ΜΨΠ?inline=true
«When the going gets tough, the tough get going.»—Joseph Kennedy ( Όταν τα πράγματα ζορίζουν, οι ζόρικοι συνεχίζουν)
πηγή: elizabethboura.wordpress.com