Connect with us

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Εκδήλωση του δήμου Ιλίου: Γνωρίζοντας την λαϊκή μας παράδοση μέσα από το έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη

Published

on

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Ιλίου με την λαογράφο Νίνα Σακελάριου για ιστορία της λαϊκής μας παράδοσης και τέχνης έλαβε χώρα την Κυριακή το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» με θέμα την γυναίκα που διέσωσε την πολιτισμική μας παράδοση και τις εθνικές ενδυμασίες, την Αγγελική Χατζημιχάλη.

Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους το Σωματείο Ελληνικών Χορών «Παραδοσιακή Φλόγα» η «Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου», η χορευτική ομάδα «έρευνα» του δήμου Σαλαμίνας, ο χορευτικός όμιλος «Ελένη Τσαούλη» και ο λαογραφικός πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Πολυδενδρίου.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Αγγελική Χατζημιχάλη διάβασε η λαογράφος του μουσείου λαϊκής τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη, κυρία Σταυρούλα Πισιμίση. Μας γνώρισε ότι η Αγγελική Χατζημιχάλη ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, τα ήθη, τα έθιμα ακόμα και τις τοπικές προκαταλήψεις. Ζωγράφισε το λαογραφικό υλικό για να το διασώσει ως εικόνα, κρατώντας και τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Εκείνη την περίοδο το αστικό περιβάλλον δέχεται εκμοντερνισμό και ο πολιτισμός της υπαίθρου θεωρείται ξεπερασμένος με αποτέλεσμα στις πόλεις να απαρνούνται τα εθνικά στοιχεία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο λαϊκός πλούτος να βρίσκεται παραπεταμένος σε παλαιοπωλεία και όταν τα έβλεπε η Χατζημιχάλη σπάραζε η ψυχή της.

Υπό την καθοδήγηση της ίδιας άρχισαν να λειτουργούν εργαστήρια λαϊκής τέχνης με σκοπό να σωθεί η παράδοση, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς την πολιτεία για την διάσωση της παραδοσιακής τέχνης γιατί θα γίνει η βάση για την νεότερη, αλλιώς όπως πίστευε θα σβήσει η εθνική μας κληρονομιά.

Όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μαστεκτομή, ωστόσο επέδειξε εξαιρετικό θάρρος λέγοντας στους οικείους της, τι κλαίτε; Τώρα έγινα μια αμαζόνα.

Μπορεί να θεωρηθεί εμψυχώτρια της λαϊκής τέχνης στην Ελλάδα και η παρουσία της σταθμός της ελληνικής λαογραφίας. Μπορούμε να θεωρήσουμε πως ήταν άνθρωπος δημιουργός όλου του φάσματος των τεχνών.

Μετά από μερικά χορευτικά ακολούθησε η ομιλία του λαογράφου ερευνητή κ. Ευάγγελου Καραμανέ, ο οποίος εστίασε στο εκπαιδευτικό της έργο και στην προσπάθεια να μεταφέρει την λαϊκή τέχνη στον σύγχρονο αστικό κόσμο.

Πίστευε ότι ο παιδαγωγός πρέπει να καταφεύγει στην λαϊκή τέχνη, την ποια δεν την θεωρούσε μουσειακή αλλά κάτι το ζωντανό. Ενέπνευσε την αντιγραφή για την αναπαραγωγή των ειδών λαϊκής τέχνης και βοήθησε μορφωτικά την ελληνική ύπαιθρο.

Αφού προηγήθηκαν και αλλά χορευτικά, ακολούθησε η ομιλία της λαογράφου και συνδιοργανώτριας κ. Νίνας Σακελάριου.

Όπως ανέφερε η εκδήλωση αυτή ήταν ένα μνημόσυνο για την Χατζημιχάλη, ήταν θεόσταλτη για αυτό που έκανε, γιατί πιστευε και δημιουργούσε για την Ελλάδα.

Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για αυτήν την εκδήλωση και αγκάλιασαν αυτό το δείγμα πλούτου της Ελλάδας.

Και έκλεισε λέγοντας πως πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος ανέβηκε στο βήμα όπου ευχαρίστησε την κ. Σακελαρίου λέγοντας πως έχει πολλά πράγματα να δώσει και ότι κάνει, το κάνει με μεράκι.

Η εκδήλωση έκλεισε με την βράβευση της κ. Πισιμίση από την κυρία Σακελαρίου και του κ. Καραμανέ από τον πολιτευτή της ΝΔ στον Δυτικό τομέα Αθηνών. 

Η λαογράφος κ. Νίνα Σακελάριου βραβεύει την κ. Σταυρούλα Πισιμίση

Ο Μπάμπης Καούκης βραβεύει τον ερευνητή λαογράφο κ. Ευάγγελο Καραμανέ

  

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιοσιωτών Ιλίου κ. Ζώτος Ζωτιάδης με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δ. Ιλίου κ. Δημήτριο Βασιλόπουλο κατά την ώρα της παράστασης

 

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στο Περιστέρι!

Published

on

Τις εκδηλώσεις του Δήμου Περιστερίου, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου αλλά και την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ι. Ναό, παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών Βασίλης Λώλος.

Η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε προεξέχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγόριου πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη. Άγγελο Ανθόπουλο,
Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Περιστερίου και Ιερείς της Μητροπόλεως.
Στην συνέχεια, τελέστηκε η Δοξολογία για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου και η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας Δημαρχείου Περιστερίου. Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, κατέθεσε το στεφάνι ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος.
«Είχα τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπήσω τον Περιφερειάρχη μας Νίκο Χαρδαλιά, για τους αθάνατους Ήρωες της Επανάστασης του 1821 που έδωσαν τη ζωή τους για μια αδούλωτη Ελλάδα. Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες» ανέφερε στο μήνυμα του ο Βασίλης Λώλος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας Περιστερίου παρουσία πλήθος κόσμου που χειροκρότησε και καμάρωσε το «αύριο» της πόλης!.
Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Λώλος συμμετείχε στην λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Ευαγγελισμού στους δρόμους της ενορίας υπό τους ήχους
της φιλαρμονικής του Δήμου Περιστερίου.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΛΩΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Μήνυμα Γραμματέως Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ και Βουλευτή Δυτικής Αθήνας Μαρίας Συρεγγέλα για την 25 η Μαρτίου

Published

on

Την 25η Μαρτίου, γιορτάζουμε μία από τις λαμπρότερες θεομητορικές εορτές της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ταυτόχρονα, γιορτάζουμε και την
έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμούμε την πίστη μας, αλλά και τον ηρωικό αγώνα των
προγόνων μας, που με αυταπάρνηση και θυσίες κατάφεραν να αποτινάξουν τον
οθωμανικό ζυγό και να χαρίσουν στην πατρίδα μας την ελευθερία της.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, με ισχυρή παρουσία
στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθοριστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Παράλληλα, η
εθνική μας άμυνα και η ασφάλεια των συνόρων μας είναι ισχυρότερες από πότε,
θωρακίζοντας, έτσι, το μέλλον της πατρίδας μας.

Με περηφάνια και σεβασμό στη θυσία των αγωνιστών του 1821, γιορτάζουμε τα 204
χρόνια ελευθερίας μας και προχωράμε με σιγουριά και αισιοδοξία στο αύριο.
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Γραμματέας Π.Ε. ΝΔ
Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

25η Μαρτίου: Τι γιορτάζουμε – Μεγάλη εθνική και θρησκευτική επέτειος

Published

on

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές στην Ελλάδα, καθώς έχει διπλό εορταστικό χαρακτήρα. Αποτελεί ταυτόχρονα εθνική επέτειο και θρησκευτική γιορτή.

Η εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου

Την 25η Μαρτίου οι Έλληνες γιορτάζουμε την επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί την έναρξη της εθνικής παλιγγενεσίας και τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Πότε καθιερώθηκε η εθνική επέτειος

Η εθνική επέτειος καθιερώθηκε επίσημα στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου ο εορτασμός να συνδεθεί και με τη μεγάλη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Παράλληλα, η επίσημη έναρξη της επανάστασης και του απελευθερωτικού αγώνα να ταυτιστεί με μια μεγάλη θρησκευτική εορτή ήταν επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας, ώστε να τονωθεί το εθνικό φρόνημα των υποδουλωμένων Ελλήνων.

Γιατί γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου

Σύμφωνα με την παράδοση, η Επανάσταση ξεκίνησε στα Καλάβρυτα, στην Αγία Λαύρα, όπου ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία στις 25 Μαρτίου 1821.

Η σύνδεση της ημερομηνίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου προσέδωσε θρησκευτική βαρύτητα στον αγώνα, ενώ η ημέρα επιλέχθηκε και για πρακτικούς λόγους, καθώς μέσα στους θρησκευτικούς εορτασμούς θα μπορούσαν να κρύψουν την εξέγερση. Έκτοτε, ο εορτασμός της εθνικής αυτής επετείου τιμάται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.

Η θρησκευτική εορτή

Η 25η Μαρτίου είναι επίσης αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανικής πίστης. Είναι η ημέρα κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παναγία ότι θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού.

Σύμφωνα με το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, ο Αρχάγγελος ζήτησε τη συγκατάθεση της Παναγίας για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Παρότι η Μαρία δεν είχε έρθει σε επαφή με τον Ιωσήφ, καθώς ήταν μόνο αρραβωνιασμένοι, ο Γαβριήλ της εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού.

Της ανέφερε και το παράδειγμα της Ελισάβετ, η οποία αν και στείρα, γέννησε παιδί με τη βοήθεια του Θεού. Η Παναγία δέχτηκε το θείο μήνυμα με ταπεινότητα, εκπληρώνοντας τον ρόλο της ως Μητέρα του Χριστού, και ο Αρχάγγελος αποχώρησε, έχοντας επιτελέσει την αποστολή του.

Πηγή: newsbomb

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

Listen on Online Radio Box! Diesi FMDiesi FM

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή

X