Εκδήλωση του δήμου Ιλίου: Γνωρίζοντας την λαϊκή μας παράδοση μέσα από το έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη
Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η διεύθυνση πολιτισμού του Δήμου Ιλίου με την λαογράφο Νίνα Σακελάριου για ιστορία της λαϊκής μας παράδοσης και τέχνης έλαβε χώρα την Κυριακή το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» με θέμα την γυναίκα που διέσωσε την πολιτισμική μας παράδοση και τις εθνικές ενδυμασίες, την Αγγελική Χατζημιχάλη.
Συμμετείχαν με τα χορευτικά τους το Σωματείο Ελληνικών Χορών «Παραδοσιακή Φλόγα» η «Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου», η χορευτική ομάδα «έρευνα» του δήμου Σαλαμίνας, ο χορευτικός όμιλος «Ελένη Τσαούλη» και ο λαογραφικός πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Πολυδενδρίου.
Λίγα ιστορικά στοιχεία για την Αγγελική Χατζημιχάλη διάβασε η λαογράφος του μουσείου λαϊκής τέχνης «Αγγελική Χατζημιχάλη, κυρία Σταυρούλα Πισιμίση. Μας γνώρισε ότι η Αγγελική Χατζημιχάλη ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, τα ήθη, τα έθιμα ακόμα και τις τοπικές προκαταλήψεις. Ζωγράφισε το λαογραφικό υλικό για να το διασώσει ως εικόνα, κρατώντας και τις απαραίτητες φωτογραφίες.
Εκείνη την περίοδο το αστικό περιβάλλον δέχεται εκμοντερνισμό και ο πολιτισμός της υπαίθρου θεωρείται ξεπερασμένος με αποτέλεσμα στις πόλεις να απαρνούνται τα εθνικά στοιχεία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο λαϊκός πλούτος να βρίσκεται παραπεταμένος σε παλαιοπωλεία και όταν τα έβλεπε η Χατζημιχάλη σπάραζε η ψυχή της.
Υπό την καθοδήγηση της ίδιας άρχισαν να λειτουργούν εργαστήρια λαϊκής τέχνης με σκοπό να σωθεί η παράδοση, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς την πολιτεία για την διάσωση της παραδοσιακής τέχνης γιατί θα γίνει η βάση για την νεότερη, αλλιώς όπως πίστευε θα σβήσει η εθνική μας κληρονομιά.
Όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μαστεκτομή, ωστόσο επέδειξε εξαιρετικό θάρρος λέγοντας στους οικείους της, τι κλαίτε; Τώρα έγινα μια αμαζόνα.
Μπορεί να θεωρηθεί εμψυχώτρια της λαϊκής τέχνης στην Ελλάδα και η παρουσία της σταθμός της ελληνικής λαογραφίας. Μπορούμε να θεωρήσουμε πως ήταν άνθρωπος δημιουργός όλου του φάσματος των τεχνών.
Μετά από μερικά χορευτικά ακολούθησε η ομιλία του λαογράφου ερευνητή κ. Ευάγγελου Καραμανέ, ο οποίος εστίασε στο εκπαιδευτικό της έργο και στην προσπάθεια να μεταφέρει την λαϊκή τέχνη στον σύγχρονο αστικό κόσμο.
Πίστευε ότι ο παιδαγωγός πρέπει να καταφεύγει στην λαϊκή τέχνη, την ποια δεν την θεωρούσε μουσειακή αλλά κάτι το ζωντανό. Ενέπνευσε την αντιγραφή για την αναπαραγωγή των ειδών λαϊκής τέχνης και βοήθησε μορφωτικά την ελληνική ύπαιθρο.
Αφού προηγήθηκαν και αλλά χορευτικά, ακολούθησε η ομιλία της λαογράφου και συνδιοργανώτριας κ. Νίνας Σακελάριου.
Όπως ανέφερε η εκδήλωση αυτή ήταν ένα μνημόσυνο για την Χατζημιχάλη, ήταν θεόσταλτη για αυτό που έκανε, γιατί πιστευε και δημιουργούσε για την Ελλάδα.
Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν για αυτήν την εκδήλωση και αγκάλιασαν αυτό το δείγμα πλούτου της Ελλάδας.
Και έκλεισε λέγοντας πως πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες.
Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος ανέβηκε στο βήμα όπου ευχαρίστησε την κ. Σακελαρίου λέγοντας πως έχει πολλά πράγματα να δώσει και ότι κάνει, το κάνει με μεράκι.
Η εκδήλωση έκλεισε με την βράβευση της κ. Πισιμίση από την κυρία Σακελαρίου και του κ. Καραμανέ από τον πολιτευτή της ΝΔ στον Δυτικό τομέα Αθηνών.