Γιάννης Μελάς: «Η ενότητα προϋπόθεση για τη φυγή προς τα εμπρός»
Συνέντευξη στην εφημερίδα μας έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού κ. Γιάννης Μελάς μιλώντας για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για την απόφαση του να συνεργαστεί με τον νυν δήμαρχο Κορυδαλλού Σταύρο Κασιμάτη.
Ε: Κύριε Μελά βρισκόμαστε έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν μέσα σε ένα νέο νομικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, τον νόμο Κλεισθένη. Ποια είναι η άποψή σας για το νέο αυτό περιβάλλον; Πόσο θα επηρεάσει την κατανομή και διαχείριση της εξουσίας και τις δραστηριότητες της αυτοδιοίκησης;
Α: Όπως είπατε η Αυτοδιοίκηση ζει πλέον τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νόμος «Κλεισθένης» με ένα σύνολο αλλαγών όπου άλλες κινούνται σε θετική και άλλες σε αρνητική κατεύθυνση. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν μια «νέα τάξη πραγμάτων» αφενός μεν σε επίπεδο οργανωτικής, διοικητικής και επιχειρησιακής δραστηριότητας των ΟΤΑ αφετέρου δε σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και συμπεριφοράς από πλευράς των αιρετών οργάνων, τόσο πριν όσο και μετά τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι δεν είναι δυνατό σε αυτή τη συνέντευξη να απαριθμήσω το σύνολο των αλλαγών που προανέφερα. Θα τονίσω όμως ότι , ανάμεσα στις θεσμικού αλλά και οργανωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις , η αλλαγή του εκλογικού νόμου έδωσε την αφορμή για πλήθος συζητήσεων και αντιπαραθέσεων τόσο στο χώρο της αυτοδιοίκησης όσο και γενικότερα. Εν συντομία η θεσμοθέτηση τους συστήματος της απλής αναλογικής, η αναλογική κατανομή δηλαδή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου από τον πρώτο γύρο αποτελεί ένα νέο δεδομένο το οποίο άλλοι αντιμετώπισαν με ικανοποίηση και ενθουσιασμό και άλλοι με πολύ σκεπτικισμό ή και απόλυτη άρνηση. Στο χώρο ειδικά της αυτοδιοίκησης οι αντίθετες προς την αλλαγή του εκλογικού συστήματος απόψεις ήταν σαφώς πολύ περισσότερες.
Ε: Έχετε δίκιο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των Δημάρχων και των στελεχών της αυτοδιοίκησης εξέφρασε την αντίρρησή του. Γιατί όμως τόσες πολλές ενστάσεις και έντονες διαφωνίες; Μήπως αυτή η μαζική αντίθεση προς την εφαρμογή της απλής αναλογικής έχει άλλα κίνητρα, όπως για παράδειγμα προσωπικές επιδιώξεις;
Α: Θα σας έλεγα ότι έχετε δίκιο αν η άποψη περί προσωπικών επιδιώξεων δεν ίσχυε και αντίστροφα, για την άλλη δηλαδή πλευρά. Αν δεχτούμε ότι οι νυν αλλά και κάποιοι νέοι υποψήφιοι Δήμαρχοι με το προηγούμενο εκλογικό σύστημα θα εξασφάλιζαν την παραμονή ή την εκλογή τους στην εξουσία με σχετική ευκολία άλλο τόσο πρέπει να δεχτούμε ότι πολλοί συνδυασμοί που κατά βάση ανήκουν στην ελάσσονα αντιπολίτευση, με το νέο εκλογικό σύστημα κυριολεκτικά μένουν ζωντανοί και γίνονται , κατά το μάλλον ή ήττον, ρυθμιστές εξελίξεων σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά δικαιούνται και τους αναλογεί.
Νομίζω ότι οφείλουμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα της εφαρμογής του συστήματος της απλής αναλογικής υπό το πρίσμα τόσο της δικαιοσύνης όσο και της λογικής. Στους ΟΤΑ έχουμε δύο ζητούμενα, την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα που πρέπει να συνυπάρξουν. Οι συμπράξεις που επιβάλλει ο Κλεισθένης ανάμεσα στους διάφορους συνδυασμούς για να αποκτήσει ένας Δήμος μια «βιώσιμη λύση εξουσίας», εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να οδηγεί σε εξαμβλωματικές συνθέσεις, σε «συνεργασίες» δηλαδή ανάμεσα σε ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά ετερόκλητα σχήματα, πιθανότατα να αποτελέσουν και προϊόν αθέμιτων συναλλαγών και εξυπηρέτησης προσωπικών ή στενά κομματικών επιδιώξεων. Η δε περίοδος αναζήτησης και επίτευξης συνεργασιών για το σχηματισμό πλειοψηφιών, θα είναι και μακρά και κρίσιμη. Ίσως δε να οδηγεί και σε αναγκαστική υποταγή στη βούληση κάποιων μειοψηφιών. Το επιχείρημα δε που προβάλλουν οι υποστηρικτές του νέου εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση περί διαμόρφωσης κουλτούρας συνεργασιών και προγραμματικών συγκλήσεων, είναι στην καλύτερη περίπτωση αδύναμο. Είναι ώριμες οι συνθήκες στην Αυτοδιοίκηση για μη ευκαιριακές αλλά σταθερές και πολυετείς συνεργασίες; Ασφαλώς όχι. Η κουλτούρα συνεργασίας δεν νομοθετείται αλλά εμπεδώνεται αργά και σε βάθος χρόνου. Στη σημερινή συγκυρία, και επειδή στην πολιτική ανεξάρτητα από το πεδίο εφαρμογής της , οφείλουμε να εφαρμόζουμε το εφικτό και να μην είμαστε αιθεροβάμονες, νομίζω ότι ο συγκερασμός και η συνύπαρξη της αντιπροσωπευτικότητας με την κυβερνησιμότητα είναι η πιο πρόσφορη λύση. Με άλλα λόγια ένα σύστημα που διασφαλίζει ένα minimum πριμοδότησης στον πρώτο συνδυασμό με έναν περιορισμένο αριθμό εδρών πέραν αυτών που του αναλογούν, είναι κατά τη γνώμη μου η ενδεδειγμένη λύση υπό τις παρούσες συνθήκες.
Ε: Μετά από όλα αυτά τι σκοπεύετε να κάνετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019; Πως θα πορευτείτε; Έχετε βέβαια δηλώσει ότι θα είστε παρών. Όμως, όπως εσείς περιγράψατε πιο πάνω, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση, νέοι όροι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά.
Α: Εμείς, η παράταξή μας, αμέσως μετά τις εκλογές του 2014, όπου, παρότι πρωτοεμφανιζόμενος συνδυασμός, καταγράψαμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 24%, με νηφαλιότητα και συλλογικές διαδικασίες πήραμε την απόφαση να ασκήσουμε κριτική αλλά και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Χωρίς ίχνος σκοπιμότητας, χωρίς καμιά διάθεση για στείρο και συνθηματολογικού περιεχομένου πολιτικό λόγο, εργαστήκαμε ως μείζων αντιπολίτευση με συναινετική διάθεση και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών και της πόλης. Ασκήσαμε κατά περίπτωση έντονη κριτική εκεί όπου διαπιστώναμε παραλήψεις, αστοχίες και αδυναμίες αλλά δεν διστάσαμε να επικροτήσουμε έργα και δραστηριότητες της δημοτικής αρχής που , κατά την αντίληψή μας, υπηρετούσαν την πόλη και τους κατοίκους. Έργα όπως το υπό κατασκευή Κολυμβητήριο, ένα έργο ζωής για την αθλητική και όχι μόνο κοινότητα της πόλης ή το Πάρκο πρασίνου και αναψυχής που κατασκευάζεται στο χώρο των δέκα στρεμμάτων μετά με την κατεδάφιση της μάντρας του σωφρονιστικού συγκροτήματος είναι κορυφαία επιτεύγματα και μόνο μικρόψυχοι μπορούν να τα αποσιωπήσουν. Είμαστε υπερήφανοι για τη στάση μας. Το πιο ελκυστικό για τους φίλους μας αλλά και πιο εύκολο για εμάς θα ήταν να αρθρώναμε έναν άνευ όρων και ορίων στείρο αντιπολιτευτικό και απορριπτικό λόγο σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Μια τέτοια τακτική όμως θα ακύρωνε στην ουσία το ρόλο μας και θα περιόριζε τη δυναμική μας. Η εποχή των μονολόγων και των μονοδιάστατων λύσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Δεν δηλώνουμε αθώοι του αίματος. Και εμείς κάποια στιγμή στο παρελθόν υιοθετήσαμε ως ένα βαθμό αυτή την πρακτική. Αυτό πλέον τελείωσε. Άλλωστε, όπως ανέλυσα σε προηγούμενη ερώτησή σας, το νέο εκλογικό σύστημα, έστω και πολιτικά άκομψα και ίσως άκαιρα, επιβάλλει συνεργασίες και προγραμματικές συγκλήσεις. Αυτό σημαίνει χαμηλοί τόνοι και πνεύμα συνεργασίας που αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για τις όποιες συγκλίσεις. Και όπως σας είπα, η κριτική αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση που εμείς ασκήσαμε την πενταετία σχεδόν που πέρασε, υπήρξε το υπόβαθρο για τη συνεργασία. Με τη στάση μας δεν δώσαμε μόνο το στίγμα μας, δεν καταδείξαμε μόνο τον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας αλλά , κατά τη γνώμη μου, ανοίξαμε και το δρόμο για την πραγματική συμπόρευση αυτών που πραγματικά ενδιαφέρονται για την πόλη μας και όχι το πολιτικό τους σαρκίο.
Ε: Επί του πρακτέου τώρα. Πως ακριβώς θα υλοποιήσετε αυτή τη συνεργασία στην οποία αναφέρεστε;
Α: Η ενότητα αποτελεί την κορυφαία προϋπόθεση για να φύγουμε οριστικά προς τα εμπρός. Τα τελευταία χρόνια έγινε περισσότερο από βέβαιο ότι η συνεργασία και η κοινή προσπάθεια είναι ο παρονομαστής κάθε θετικής εξέλιξης στην πόλη μας. Η πρακτική της αφαίρεσης δυνάμεων που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στις τοπικές υποθέσεις, στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και στη διαρκή ανάπτυξη και ανανέωση των υποδομών της , είναι μια καταστροφική πρακτική. Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν περισσεύει κανείς. Σίγουρα κάποιοι περισσεύουν σε αυτή την κοινή διαδρομή… Είναι όσοι προτάσσουν το προσωπικό συμφέρον, τη μισαλλοδοξία και τη καταστροφολογία. Αυτοί είναι περιττοί. Βρίσκονται και θα βρίσκονται έξω από το κάδρο των εξελίξεων.
Με αυτά κατά νου και με δεδομένο ότι και πρακτικά ακόμη η συνεργασία όμορων τουλάχιστον αυτοδιοικητικών δυνάμεων είναι αναπόφευκτη, για όσους επιθυμούν βέβαια να υπηρετήσουν πραγματικά την πόλη, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε προεκλογικά και μετεκλογικά, στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής προγραμματικής συμφωνίας, με την παράταξη του σημερινού Δημάρχου κου Σταύρου Κασιμάτη με κοινή κάθοδο, σε ένα δηλαδή ψηφοδέλτιο, στις επικείμενες εκλογές.
Υπερβαίνουμε τις όποιες υπαρκτές και θεμιτές διαφορές. Αναγνωρίζοντας ότι αφενός μεν οι νέοι όροι λειτουργίας της αυτοδιοίκησης «επιβάλλουν» τη συνύπαρξη και συνεργασία, αφετέρου δε ότι το έργο της δημοτικής αρχής σε όλα τα επίπεδα – υποδομές και τεχνικά έργα, κοινωνική πρόνοια, οικονομική διαχείριση, πολιτισμός – έχει θετικό πρόσημο, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία του κοινού στόχου, τη διαρκή βελτίωση της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη μας. Αφήνουμε πίσω τις διαφορές, κοιτάμε μπροστά..
Αγωνιζόμαστε, συμμετέχουμε, κερδίζουμε. Κοιτάμε τον Κορυδαλλό μας.