Δελτίο Τύπου: Αποσπάσματα συνέντευξης Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra channel
Ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στο δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Μαραβελίδη, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για τους πόρους και τα αποθεματικά των Δήμων, τη διαχείριση απορριμμάτων, τα ΣΔΙΤ στην καθαριότητα των Δήμων και το Πάρκο Τρίτση.
Ακολουθούν τα βασικά αποσπάσματα της συνέντευξης:
Για τα οικονομικά και τα αποθεματικά των Δήμων
Η μείωση των πόρων του Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης από το 2009 έως σήμερα είναι περίπου στο 70%. Εκείνο, ωστόσο, που δυσχεραίνει οικονομικά τους Δήμους, είναι η απώλεια των εσόδων από τους παρακρατηθέντες πόρους. Για το Δήμο Ιλίου η απώλεια είναι 1.300.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με πολύ λιγότερα χρήματα. Υπάρχει τώρα και η απόφαση για τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ την Τράπεζα της Ελλάδας, γιατί προφανώς θέλει η ίδια η κυβέρνηση να έχει της διαχείρισή τους. Ο Δήμος Ιλίου ξεκίνησε στην αρχή της κρίσης (2009-2010) με αποθεματικό ύψους περίπου 13 εκατομμυρίων ευρώ και αυτή τη στιγμή έχει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα κράτησαν την κοινωνία στα πόδια της, μέσα από εκεί κάναμε κοινωνική πολιτική.
Για τη διαχείριση απορριμμάτων
Την αρμοδιότητα της διαχείρισης απορριμμάτων έχει η Περιφέρεια. Εδώ και χρόνια έχουμε επισημάνει ότι ο τρόπος που γίνεται είναι λάθος και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε. Εκείνος που έχει τη διαχείριση, έχει την ευθύνη και δεν είναι σωστό να τη μεταθέτει αλλού. Αξίζει να αναφέρουμε, πάντως, ότι ο Δήμος Ιλίου ήταν από τους πρώτους Δήμους που εγκατέστησαν μπλε κάδους. Ήταν επίσης από τους πρώτους που πρότειναν πράσινο σημείο.
Για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
Είμαι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στους Δήμους. Ο ιδιώτης θα έχει στην αρχή καλύτερες τιμές και χαμηλότερα κόστη, όταν όμως ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι κατανεμηθούν σε άλλες υπηρεσίες και η υπηρεσία καθαριότητας διαλυθεί, ο Δήμος θα έχει παραδοθεί.
Για το Πάρκο Τρίτση
Ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση δημιουργήθηκε για να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι θέσεις, δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο. Δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία, ούτε τον εξοπλισμό. Το Πάρκο, για να γίνει πάλι όμορφο, πρέπει να επιστρέψει στα χέρια της Αυτοδιοίκησης.