Connect with us

Εκκλησία

Κωνσταντινούπολη: Περιηγηθείτε εικονικά στη θρυλική Αγία Σοφία

Published

on

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ταξιδέψτε στην Αγιά Σοφιά των θρύλων και θαυμάστε την τέχνη στον πιο λαμπρό Ναό της Ορθοδοξίας

 

 

 

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ή σύμφωνα με τις άλλες ονομασίες που του αποδίδονται «Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, Μεγάλη Εκκλησία », αποτελεί αναμφίβολα το γνωστότερο και δημοφιλέστερο μουσειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης.

 

Η Αγία Σοφία και πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη, αφού όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει δοξασίες και θρύλους γι’ αυτήν, που φανερώνουν τη λαμπρότητα και τη μεγαλοπρέπεια που τη διέπουν.

 

Ιδιαιτέρως όμως για τους Έλληνες Χριστιανούς η Αγία Σοφία αποτελεί κάτι το μοναδικό, κάτι το ξεχωριστό. Είναι βέβαιο πως ξυπνά σε όλους αναμνήσεις από την ιστορία του λαού μας, όχι μόνο σε θρησκευτικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

 

Η πρώτη, λοιπόν, επίσκεψη των ταξιδιωτών που φθάνουν στην Κωνσταντινούπολη είναι σίγουρα στην Αγία Σοφία, που με το απαράμιλλο «μέγεθός» της συγκινεί και εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη

 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΗΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

 

Ο ναός κτίστηκε στη θέση όπου ο Μ. Κωνσταντίνος, ή σύμφωνα με άλλους ο γιός του Κωνστάντιος, ίδρυσε τον πρώτο ναό της Αγίας Σοφίας που εγκαινιάστηκε το 360.

 

Ήταν μια ξυλόστεγη βασιλική η οποία κάηκε το 404 κατά τη διάρκεια των καταστροφών που ακολούθησαν την εξορία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Επί του Θεοδοσίου Β΄, το 415, κτίστηκε νέος ναός, ο οποίος όμως κάηκε στη στάση του Νίκα το 532.

 

Έπειτα από αυτά τα γεγονότα ο Ιουστινιανός αποφάσισε να ανοικοδομήσει μία νέα εκκλησία αφιερωμένη στο Σαρκωθέντα Λόγο του Θεού, δηλαδή το Χριστό, ο οποίος από τον Απόστολο Παύλο στην Α΄ Κορ. 1:24 ήδη αποκαλείται η του «Θεού Σοφία ».

 

Τις εργασίες της ανοικοδόμησης του ναού επέβλεπε ο ίδιος ο Ιουστινιανός. Αυτές ξεκίνησαν το 532 και ολοκληρώθηκαν σε πέντε χρόνια, το 537, χρόνος ο οποίος θεωρείται τεράστιο κατόρθωμα για την εποχή, αλλά και τη δυσκολία κατασκευής του μνημείου.

 

Ο ναός εγκαινιάστηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό. Το 558 ο τρούλος του ναού πέφτει μετά από ισχυρό σεισμό και την ανακατασκευή του αναλαμβάνει ο Ισίδωρος, ανιψιός του ενός από τους αρχιτέκτονες του ναού. Το έργο ολοκληρώθηκε το 563 και ο ναός εγκαινιάστηκε και πάλι από τον Ιουστινιανό στις 23 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

 

Το 989 ένας ακόμα σεισμός οδήγησε στην κατάρρευση του τρούλου και της δυτικής κόγχης, ο ναός όμως επισκευάστηκε και πάλι. Η τελευταία κατάρρευση του ανατολικού τμήματος του τρούλου ήλθε το 1346, με τις τελευταίες επισκευές να μην αλλοιώνουν σημαντικά το προηγούμενο έργο του Ισίδωρου του νεότερου.

 

Μετά από την άλωση της πόλης από τους Τούρκους ο ναός της Αγίας Σοφίας μετετράπη σε τζαμί, και εξωτερικά προστέθηκαν στις τέσσερις γωνίες του μιναρέδες. Το εσωτερικό τοποθετήθηκαν πίνακες που περιείχαν ρητά από το Κοράνι. Εργασίες συντήρησης έγιναν από τους διάσημους αρχιτέκτονες, αδελφούς Fossati, το 1847.

 

Από το 1934 έως και σήμερα, όμως, ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί ιστορικό και αρχαιολογικό μουσείο.

 

Αρχιτεκτονική

 

Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο του τύπου της τρουλαίας βασιλικής. Χωρίς υπερβολές έχει χαρακτηριστεί ως ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής. Περιβάλλεται από δύο αυλές, τη βόρεια και τη δυτική, η οποία καλείται και αίθριο.

 

Το αίθριο είναι μια υπαίθρια αυλή στρωμένη με μάρμαρο, στο μέσον της οποίας ήταν τοποθετημένη η μαρμάρινη κρίνη που είχε την επιγραφή « ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ », η οποία, ως γνωστόν, διαβάζεται και ανάποδα.

 

Από το αίθριο πέντε πύλες οδηγούν στον έξω νάρθηκα και έπειτα άλλες πέντε στον εσωτερικό. Η μεσαία από αυτές τις πύλες ονομάζεται Μεγάλη ή Ωραία Πύλη. Από εκεί εννέα πύλες, τρείς ανά κλίτος, οδηγούν στον κυρίως ναό.

 

Εκατέρωθεν του νάρθηκα διασώζονται διάφορα προσαρτήματα υψίστης ιστορικής σημασίας. Ο κυρίως ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη, με το μεσαίο να έχει τη διπλάσια διάσταση από τα άλλα δύο.

 

Σε γενικές γραμμές το εσωτερικό σχέδιο του ναού είναι απλό και έχει ως εξής : υπάρχουν τέσσερεις πεσσοί οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με υπερώα τόξα στα οποία φέρονται επιθόλια τόξα, που όλα μαζί αποτελούν τη βάση για τον τεράστιο θόλο του τρούλου.

 

Πρέπει να τονίσουμε πως ο χώρος λούζεται από το άπλετο φως του ήλιου, καθώς αυτό διεισδύει στο ναό από τα εκατό παράθυρα της εκκλησίας, που δίνουν την ψευδαίσθηση πως ο θόλος κρέμεται από τον ουρανό.

 

 

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας: 25/3 – Εορτή Πνευματικής και Εθνικής Παλιγγενεσίας

Published

on

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τον Ελληνισμό, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την πνευματική αναγέννηση που φερνει στην ανθρωπότητα ο Ευαγγελισμός της Υπεραγιας Θεοτόκου, με την εθνική παλλιγγενεσία.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την σύλληψη εκ της Παρθένου Μαρίας του Υιού και Λόγου του Θεού και την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την αρχή της εθνικής μας απελευθέρωσης. Η σύνδεση αυτών των δύο σημαντικών γεγονότων δεν είναι τυχαία, αλλά εκφράζει μια βαθιά πνευματική και εθνική αλληλεξάρτηση.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η στιγμή που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναγγέλλει στην Παναγία την ενσάρκωση του Χριστού, αποτελεί την αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου. Η αποδοχή της Παναγίας να γίνει η Μητέρα του Κυρίου, το «Ας γίνει κατα το ρημα σου», σηματοδοτεί την πλήρη υπακοή στο θεϊκό θέλημα και την αρχή μιας νέας εποχής για τον κόσμο. Και αυτή ακριβώς η στιγμή αποτελεί το θεμέλιο της χριστιανικής πίστης.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, που ξεκίνησε την ίδια ημερομηνία, είναι μια εθνική παλλιγγενεσία, μια νέα γέννηση του Έθνους.
Μετά από αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας, οι Έλληνες ανέλαβαν τον αγώνα για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία τους. Η πίστη στην Ορθοδοξία, η αγάπη για την πατρίδα και η θυσία των ηρώων οδήγησαν στην επιτυχία του αγώνα. Η Επανάσταση δεν ήταν μόνο ένας πολιτικός και στρατιωτικός αγώνας, αλλά και μια πνευματική αναγέννηση, μια επανάσταση της ψυχής.

Η σύνδεση του Ευαγγελισμού με την Επανάσταση δεν είναι τυχαία. Η πίστη στην Ορθοδοξία ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που ενέπνευσε τους Έλληνες να αντισταθούν στην οθωμανική κυριαρχία. Η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση λειτούργησε ως δεσμός ενότητας και εθνικής συνοχής, ενώ τα ιερά σύμβολα και οι θρησκευτικές τελετές έδωσαν δύναμη και ελπίδα στους αγωνιστές.

Η 25η Μαρτίου, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Είναι μια ημερομηνία που συμβολίζει την πνευματική και εθνική αναγέννηση του Ελληνισμού, μια ημερομηνία που μας υπενθυμίζει την δύναμη της πίστης, την αξία της ελευθερίας και την σημασία της θυσίας για την πατρίδα. Ας τιμήσουμε αυτή την ιερή ημερομηνία με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Χρόνια Πολλά και Παναγιοσκέπαστα.

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας: Ο Τίμιος Σταυρός, βαρύς από τον πόνο και την θυσία, λάμπει σαν ένα φάρος ελπίδας μέσα στο σκοτάδι του κόσμου

Published

on

Ο Τίμιος Σταυρός, βαρύς από τον πόνο και την θυσία, λάμπει σαν ένα φάρος ελπίδας μέσα στο σκοτάδι του κόσμου. Δεν είναι ένα απλό ξύλο, αλλά μια γέφυρα που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον άνθρωπο με τον Θεό. Το ιερό ξύλο του Σταυρού, μιλάει για την αγάπη που δεν γνωρίζει όρια, για την θυσία που λύτρωσε τον κόσμο.

Ασπαζόμενοι σήμερα τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό, το σύμβολο της νίκης του φωτός επί του σκότους, της ζωής επί του θανάτου στολισμένο με τα άνθη της άνοιξης, οι ψυχές μας γεμίζουν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Αιμοδοσία από τον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας

Published

on

Έχουμε ΚΑΛΕΣΜΑ …

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ, εκεί μέσα στην καρδιά της άνοιξης , μέσα στην αναγέννηση της φύσης, αλλά κυρίως μέσα στη μέση των Αγίων αυτών ημερών, της αγάπης και προσφοράς Του Θεανθρώπου , καλούμαστε και πάλι να μιμηθούμε στο ελάχιστο την πράξη Του και να προφέρουμε και εμείς με μικρή θυσία , σταγόνες αγάπης και ζωής στους συνανθρώπους μας !!!

ΕΛΑΤΕ, να κάνουμε ΠΑΣΧΑ απ το σκοτάδι στο φως, απ την αγωνία και απελπισία στην ελπίδα και στην αναγέννηση, όλων αυτών που θα έχουν ανάγκη ..

Σας περιμένουμε …

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

Listen on Online Radio Box! Diesi FMDiesi FM

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή

X