Connect with us

Εκκλησία

7 Αυγούστου μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας: Όσιος Νικάνωρ ο Θαυματουργός

Published

on

7 Αυγούστου μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας: Ο Όσιος Νικάνωρ γεννήθηκε στα 1491 μ.Χ. στην Πρωτεύουσα της Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του Ιωάννης και Μαρία ήταν ευσεβείς και κατοικούσαν στην συνοικία του Αγίου Μηνά. Όλη η πόλη των Θεσσαλονικέων καλοτύχιζε και επαινούσε τους γονείς του Αγίου τόσο για τον πλούτο τους όσο και την ευγένεια τους, αλλά κυρίως για την πίστη και την αρετή που τους διέκρινε.

7 Αυγούστου μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας:

Ήταν ελεήμονες και σπλαχνικοί και η ζωή τους έργο αγάπης προς τους πάσχοντες αδελφούς. Όμως ο Θεός ήθελε να τους δοκιμάσει με προσωρινή ατεκνία.

Στείρα σαν την Αγία Άννα η μητέρα του οσίου Νικάνορα. Κάθε μέρα προσευχόταν στην εκκλησία του Αγίου Μηνά να τους δώσει ο Θεός ένα παιδί για παρηγοριά.

Οι προσευχές, οι νηστείες, οι αγρυπνίες των γονέων του εισακούσθηκαν από τον Κύριο μας και Θεό μας και κατά την ώρα που η ευσεβής γυναίκα προσευχόταν στο Θεό στο Ναό του Αγίου Μηνά της απεκαλύφθη το θέλημα του Κυρίου: «Εισήκουσε ο Θεός τας δεήσεις σου ω γυνή ως ποτέ της χήρας Άννης και έλυσε τα δεσμά της στειρώσεως σου μόνο πορεύου εις τον οίκον σου και θέλεις συλλάβεις και γεννήσεις Υιών όστις θέλει γίνει δοχείον καθαρόν του Παναγίου Πνεύματος και πολλούς θέλει εισάγει εις τον Κύριον δια της αγγελικής αυτού και εναρέτου διαγωγής».

Έτσι, ως Θείο δώρο ήρθε στον κόσμο ο Νικόλαος (αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του αγίου) και οι γονείς του τον παρέδωσαν σ΄ ένα ευσεβή δάσκαλο να του μάθει τα Ιερά γράμματα.

Ο νεαρός Νικόλαος ευφυής στο νου σε λίγο χρονικό διάστημα απέκτησε μεγάλη ευχέρεια περί τα εκκλησιαστικά και αγάπη για την εκκλησία του Χριστού όπως όλοι οι άγιοι.

Από μικρός κατάλαβε την κλήση του Θεού μοναδικός του πόθος ήταν να μονάσει και να γίνει μιμητής των οσίων πατέρων της εκκλησίας μας.

Ήθελε σ’ όλη του τη ζωή να υπηρετήσει ολοκληρωτικά ψύχη τε και σώματι τον Κύριο. Γι’ αυτό περνούσε τη ζωή του με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές.

Σε μικρή ηλικία χάνει τον προσφιλή πατέρα του και μένει με τη μητέρα του. Η ευσεβής του μητέρα μη γνωρίζοντας τον πόθο του παιδιού της ήθελε να τον παντρέψει με κάποια ενάρετη κοπέλα και ενώ από τη μια μεριά ο όσιος ποθούσε να εγκαταλείψει κάθε τι εγκόσμιο και να μονάσει, να αφιερωθεί εξολοκλήρου στον Θεόν.

Από την άλλη όμως δεν ήθελε να στενοχωρήσει και τη μητέρα του, γι αυτό ανέβαλε συνεχώς την πραγματοποίηση της επιθυμίας του να γίνει μοναχός.

Ο Θεός που προνοεί τα πάντα ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα πήρε την μητέρα του από τον κόσμο και έτσι άνοιξε ο δρόμος για ν’ ακολουθήσει ο Νικόλαος τη μοναχική ζωή.

Χωρίς να χάσει καιρό μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και τα ορφανά και ενώ μπορούσε να λάβει αξιώματα λόγω της επιφανούς θέσεως των γονέων του, τα θεώρησε όλα αυτά σκύβαλα μπροστά στη μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό. Ελεύθερος πλέον από κάθε φροντίδα του κόσμου γίνεται μοναχός με το όνομα Νικάνωρ. Ως μοναχός πολλαπλασίασε τα χαρίσματα που του δώσε ο Θεός.

Η φήμη που απέκτησε έφθασε στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο οποίος τον χειροτόνησε διάκο και πρεσβύτερο με σκοπό να τον κάνει διάδοχο του.

Ως κληρικός της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ο Νικάνωρ επέδειξε μεγάλο ζήλο και η προσφορά του ήταν αξεπέραστη. Η ώρα όμως είχε φθάσει για εκείνο που τον είχε προορίσει ο Θεός.

Σε μια από τις νυχτερινές του προσευχές και ενώ ικέτευε με θερμά δάκρυα τον Θεό άκουσε φωνή από τον ουρανό να του λέγει: «Νικάνωρ έξελθε εκ της γης σου και εκ της συγγενείας σου και πορεύου εις το Καλλίστρατου όρους και αγωνίσου εκεί καλώς και εγώ θα είμαι μαζί σου να σε διαφυλάττω όλες τις ημέρες της ζωής σου και θα κάνω το όνομα σου ξακουστό και θα σε δοξάσω εις πάντας τους αιώνας».

Ύστερα απ’ αυτή τη Θεϊκή εντολή ο Άγιος έφυγε από την Θεσσαλονίκη σε σχετικά νεαρή ηλικία περίπου 27 ετών και τράβηξε να πάει εκεί όπου τον είχε καλέσει ο Θεός.

Στο δρόμο, στα χωριά που συναντούσε δίδασκε ως άλλος απόστολος τους απελπισμένους χριστιανούς να φυλάγουν την πίστη τους.

Φθάνοντας ο Άγιος Νικάνωρ στο όρος Καλλίστρατου και βλέποντας το ήσυχο μέρος ο άγιος έλαβε εσωτερική πληροφορία από τον Κύριο ότι εδώ θα είναι η ασκητική του παλαίστρα.

Δόξασε τον Θεόν και άρχισε να επιδίδεται σε ασκητικούς αγώνες. Πέρασαν 16 ολόκληρα χρόνια σκληρού αγώνα με την σάρκα και τους δαίμονες.

Αγρυπνίες, νηστείες, κόπους για την αγάπη του Χριστού. Σιωπή, έλλειψη ανθρώπινης παρηγοριάς τον έκανα δοχείο του Άγιου Πνεύματος. Κατόπιν ίδρυσε τη Μονή μεταμορφώσεως του Σωτήρα Χριστού ή Ζάβορδας.

Το ασκηταριό του σώζεται μέχρι σήμερα.

Την Ιερά Μονή ίδρυσε εξ αποκαλύψεως του ιδίου του Χριστού αφού βρήκε εικόνα του Σωτήρος Χριστού κρυμμένη από την εποχή της εικονομαχίας.

Η φήμη του απλώθηκε παντού όπως του είχε πει ο Κύριος. Πλήθος ανθρώπων από τη γύρω περιοχή έτρεχε στο μοναστήρι να ευλογηθεί από τον άγιο ν΄ ακούσουν την ψυχοσωτήρια διδασκαλία το και να θεραπευτούν αφού πολλά ήταν τα θαύματα που έκανε ο όσιος. Ό Άγιος αφού έζησε ενάρετα και αγγελικώς ήρθε ο καιρός να μεταβεί στην άλλη ζωή την αιώνια και αληθινή.

Προγνώρισε το θάνατό του και κάλεσε γύρω του μοναχούς και λαϊκούς τους ευλόγησε τους συμβούλεψε και παρέδωσε το πνεύμα του στο Λυτρωτή μας Χριστό στις 7 Αυγούστου 1549 μ.Χ.

Οι μοναχοί της Μονής θρήνησαν τον άγιο που τους παρηγορούσε και τον έθαψαν σε παρεκκλήσι της Μονής. Από τότε το αγιασμένο Λείψανο του τελεί ως τα σήμερα πολλά θαύματα.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νίκης εἴληφας, ἄφθαρτον στέφος, πάτερ ὅσιε, παρὰ τοῦ Κτίστου, τῶν σῶν ἀγώνων ἀντάξιον ἔπαθλον· τὴν γὰρ πατρίδα λιπὼν τὴν ἐπίγειον, τῆς οὐρανίου οἰκήτωρ γεγένησαι· ὅθεν πάντες σὲ πίστει καὶ πόθῳ γεραίρομεν· χαίροις Νικάνορ, Ὁσίων ὁμόσκηνε.

πηγή: ekklisiaonline.gr

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας: 25/3 – Εορτή Πνευματικής και Εθνικής Παλιγγενεσίας

Published

on

Η 25η Μαρτίου αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τον Ελληνισμό, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την πνευματική αναγέννηση που φερνει στην ανθρωπότητα ο Ευαγγελισμός της Υπεραγιας Θεοτόκου, με την εθνική παλλιγγενεσία.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την σύλληψη εκ της Παρθένου Μαρίας του Υιού και Λόγου του Θεού και την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την αρχή της εθνικής μας απελευθέρωσης. Η σύνδεση αυτών των δύο σημαντικών γεγονότων δεν είναι τυχαία, αλλά εκφράζει μια βαθιά πνευματική και εθνική αλληλεξάρτηση.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η στιγμή που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ αναγγέλλει στην Παναγία την ενσάρκωση του Χριστού, αποτελεί την αρχή της σωτηρίας του ανθρώπου. Η αποδοχή της Παναγίας να γίνει η Μητέρα του Κυρίου, το «Ας γίνει κατα το ρημα σου», σηματοδοτεί την πλήρη υπακοή στο θεϊκό θέλημα και την αρχή μιας νέας εποχής για τον κόσμο. Και αυτή ακριβώς η στιγμή αποτελεί το θεμέλιο της χριστιανικής πίστης.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, που ξεκίνησε την ίδια ημερομηνία, είναι μια εθνική παλλιγγενεσία, μια νέα γέννηση του Έθνους.
Μετά από αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας, οι Έλληνες ανέλαβαν τον αγώνα για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία τους. Η πίστη στην Ορθοδοξία, η αγάπη για την πατρίδα και η θυσία των ηρώων οδήγησαν στην επιτυχία του αγώνα. Η Επανάσταση δεν ήταν μόνο ένας πολιτικός και στρατιωτικός αγώνας, αλλά και μια πνευματική αναγέννηση, μια επανάσταση της ψυχής.

Η σύνδεση του Ευαγγελισμού με την Επανάσταση δεν είναι τυχαία. Η πίστη στην Ορθοδοξία ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που ενέπνευσε τους Έλληνες να αντισταθούν στην οθωμανική κυριαρχία. Η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση λειτούργησε ως δεσμός ενότητας και εθνικής συνοχής, ενώ τα ιερά σύμβολα και οι θρησκευτικές τελετές έδωσαν δύναμη και ελπίδα στους αγωνιστές.

Η 25η Μαρτίου, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Είναι μια ημερομηνία που συμβολίζει την πνευματική και εθνική αναγέννηση του Ελληνισμού, μια ημερομηνία που μας υπενθυμίζει την δύναμη της πίστης, την αξία της ελευθερίας και την σημασία της θυσίας για την πατρίδα. Ας τιμήσουμε αυτή την ιερή ημερομηνία με σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Χρόνια Πολλά και Παναγιοσκέπαστα.

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας: Ο Τίμιος Σταυρός, βαρύς από τον πόνο και την θυσία, λάμπει σαν ένα φάρος ελπίδας μέσα στο σκοτάδι του κόσμου

Published

on

Ο Τίμιος Σταυρός, βαρύς από τον πόνο και την θυσία, λάμπει σαν ένα φάρος ελπίδας μέσα στο σκοτάδι του κόσμου. Δεν είναι ένα απλό ξύλο, αλλά μια γέφυρα που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον άνθρωπο με τον Θεό. Το ιερό ξύλο του Σταυρού, μιλάει για την αγάπη που δεν γνωρίζει όρια, για την θυσία που λύτρωσε τον κόσμο.

Ασπαζόμενοι σήμερα τον Τίμιο του Κυρίου Σταυρό, το σύμβολο της νίκης του φωτός επί του σκότους, της ζωής επί του θανάτου στολισμένο με τα άνθη της άνοιξης, οι ψυχές μας γεμίζουν με σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Αιμοδοσία από τον Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας

Published

on

Έχουμε ΚΑΛΕΣΜΑ …

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ, εκεί μέσα στην καρδιά της άνοιξης , μέσα στην αναγέννηση της φύσης, αλλά κυρίως μέσα στη μέση των Αγίων αυτών ημερών, της αγάπης και προσφοράς Του Θεανθρώπου , καλούμαστε και πάλι να μιμηθούμε στο ελάχιστο την πράξη Του και να προφέρουμε και εμείς με μικρή θυσία , σταγόνες αγάπης και ζωής στους συνανθρώπους μας !!!

ΕΛΑΤΕ, να κάνουμε ΠΑΣΧΑ απ το σκοτάδι στο φως, απ την αγωνία και απελπισία στην ελπίδα και στην αναγέννηση, όλων αυτών που θα έχουν ανάγκη ..

Σας περιμένουμε …

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

Listen on Online Radio Box! Diesi FMDiesi FM

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή

X