Ε. Μπούρα: Υπόσχεση για τον αθλητισμό, θεσμός ευζωίας για τα παιδιά μας, για όλους και όλες εμάς
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα! Για τα παιδιά μας, την υγεία τους, σωματική και ψυχική. Δηλώνει η Λίζα Οκίφ, διευθύντρια της Sport England.«Πρόκειται για την υγεία των παιδιών και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως τα παιδιά που είναι δραστήρια και ασχολούνται με τον αθλητισμό, τα πηγαίνουν καλύτερα και στα μαθήματα» .
«Η δημιουργία αυτού του σχολείου είναι η πιο σημαντική στιγμή μου» λέει ο LeBron James. Το δημόσιο σχολείο που δημιούργησε ο Τζέιμς ονομάζεται Promise (υπόσχεση) και θα προσφέρει τη δυνατότητα σωστής εκπαίδευσης σε 240 παιδιά με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, βοηθώντας να τα χτίσουν το μέλλον τους. Κάθε μαθητής του Promise θα έχει και ένα ποδήλατο, καθώς όπως είπε ο ΛεΜπρόν το να έχει ποδήλατο «τον βοηθούσε να αποφύγει μερικά σκληρά κομμάτια της κοινωνίας όσο ήταν νέος».
η άσκηση είναι φάρμακο
Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΥΓΕΙΑΣ H πρόταση μας «Η άσκηση είναι Φάρμακο» στοχεύει στην εισαγωγή της σωματικής δραστηριότητας ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο στο ΕΣΥ με βάση τις ενδείξεις που τεκμηριώνουν τα οφέλη της. Η καθιέρωσης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής μεθόδου στην ιατρική μπορεί να επιτευχθεί μέσω συνεργειών μεταξύ όλων των κλάδων των επιστημών υγείας, των θεσμών του συστήματος υγείας και της κοινωνίας, εδραιώνοντας έτσι μια σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα εστιάζεται στη συντονισμένη περίθαλψη ειδικών κλινικών πληθυσμών, με τελικό στόχο την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων πρόληψης και θεραπείας χρόνιων νόσων . Αυτά λέει ο κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ και Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου του Διεθνούς Ιδρύματος «EXERCISE IS MEDICINE» και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική. Τέλος να σημειωθεί πως στο εξωτερικό ηθεραπευτική άσκηση ήδη συνταγογραφείται σε Αγγλία, Σκωτία, Γερμανία και ΗΠΑ«.
Υποδομή υπάρχει
Εγκαταστάσεις αθλητικές υπάρχουν πολλές. Ποιές είναι; Ορίστε η απόφαση, κανονισμός λειτουργίας Αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου απο το 2014 , αναλυτικά και οι ώρες λειτουργίας τους:
Το 1ο Αθλητικό Κέντρο το όποιο περιλαμβάνει: 1 (ένα) Γήπεδο Στίβου, 7 (επτά) Ανοιχτά Γήπεδα τένις, 3 (τρία)Υπαίθρια Γήπεδα Μπάσκετ και 1 (ένα) Ανοιχτό Γήπεδο beach volley ,πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23:30 ñ
Το Κλειστό Γυμναστήριο «Ολυμπιονίκης Χρήστος Αγγουράκης» πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23:30, εφόσον προπονούνται ή αγωνίζονται επαγγελματικές ομάδες ο χρόνος μπορεί να παρατείνεται κατά περίπτωση, μια ή δυο ώρες. ñ
Το Ανοιχτό Κολυμβητήριο πρέπει να λειτουργεί από τις 06:00έως 24:00 ñ Το Γήπεδο Ποδοσφαίρου «Τάκης Χαραλαμπίδης» πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23:30.
ñ Τα 2 (δύο) Ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ και τα 2 (δύο) Γήπεδα Τένις («τρίγωνο Ιεράς Οδού και Λεωφ .Αθηνών) πρέπει να λειτουργούν από τις 7:30 έως 23:30. ñ Το Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ στην επί της Λεωφόρου Αθηνών & Αρεοπόλεως (τοποθεσία «Προβατά») πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23:30. ñ Το Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ (Ιερά Οδός και Πλαταιών) πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23:30. ñ Τα 3 (τρία) Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5Χ5 (Ρίμινι, δίπλα στο Αττικό Νοσοκομείο) πρέπει να λειτουργούν από τις 7:30 έως 23:30. ñ Το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο (Αναγεννήσεως 5) πρέπει να λειτουργεί από τις 7:30 έως 23:30. Κατά την διάρκεια του πενθήμερου (ημέρα Δευτέρα έως και Παρασκευή) και ώρες 8:00 έως 14:30 το Γυμναστήριο παραχωρείται από τον Δήμο για τις ανάγκες των σχολικών αθλητικών προγραμμάτων του 2ου Γυμνασίου- Λυκείου κατά τις διδακτικές ώρες, και την ευθύνη λειτουργίας του την έχουν οι διευθυντές των αντίστοιχων σχολικών μονάδων .
μαγική εξαφάνιση αθλητικών εγκαταστάσεων
Και βέβαια η κατάταξη ανάλογα με τον αριθμό θεατών από το 2017 και τη διεξαγωγή αγώνων, κατά κατηγορία , σύμφωνα με τον Νόμο: «Κατηγοριοποίηση & Αδειοδότηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων- Ν.4479/2017(ΦΕΚ Α/94) «Τροποποιήσεις του ν.2725/1999 (Α΄121) & άλλες διατάξεις». Εδώ λοιπόν βλέπουμε απο τρία 5Χ5 γήπεδα (Ρίμινι) να έχει μείνει ένα Γήπεδο Ποδοσφαίρου ΑΤΤΙΚΟ. Το 1ο Αθλητικό το οποίο περιλαμβάνει ένα Γήπεδο στίβου, να μένει μόνο με το γήπεδο ποδοσφαίρου και το beach volley εξαφανισμένο. Το Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ (Ιερά Οδός και Πλαταιών)άλλη μια εξαφάνιση. Το Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ Λ. Αθηνών & Κυπρίων Αγωνιστών, -μεταφέρθηκε αυθαίρετα,- μάλλον εδώ εννοεί Το Ανοιχτό Γήπεδο Μπάσκετ στην επί της Λεωφόρου Αθηνών & Αρεοπόλεως (τοποθεσία «Προβατά»). Τελικά δεν είναι μόνο τα πεζοδρόμια που εξαφανίζει μαγικά ο δήμαρχος!
Και για να έχουμε μέτρο σύγκρισης , δείτε πως ο ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ , αποφάσισε για την αντίστοιχη κατάταξη. Δείτε πως επακριβώς αναφέρει των αριθμό των θεατών-καθήμενων -όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος της ΓΓΑ αλλά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων στίβου στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΖΩΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ αριθμός θεατών 6952 ή το Γήπεδο μπάσκετ με 80 θεατές. Δείτε και πως ο Δήμος Έδεσσας με την «ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ «σαφώς προσδιορίζει τα «Στοιχεία του ελέγχου όπως : βεβαίωση για τήρηση προγράμματος καθαριότητας, βεβαίωση για την παρουσία γιατρού στις εγκαταστάσεις Β2, βεβαίωση για την ύπαρξη των απαραίτητων υλικών πρώτων βοηθειών, καθώς και : πιστοποιητικά ενεργητικής πυροπροστασίας των εγκαταστάσεων Β2 & Δ και Υ/Δ για τη καλή συντήρηση των υφιστάμενων μέτρων πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων Α2, αποδεικτικά υπαγωγής στους νόμους 4012/11 – 4412/13, βεβαιώσεις στατικής επάρκειας κλπ, θα ζητούνται εγγράφως από τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς».
Με τη περιουσία μας κάνει «χάρες» ο δήμος;
Από την συγκεκριμένη ρητή διατύπωση στο άρθρο 16 του κανονισμού αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας,αναφέρεται ” σχετικά με το αντίτιμο για την χρήση των γηπέδων αντισφαίρισης το οποίο ορίζεται κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Νεολαίας Αθλητικών & Πολιτιστικών Υπηρεσιών και έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι γενικές διατάξεις του κανονισμού ισχύουν και για τα γήπεδα αντισφαίρισης”. Και ενώ μας ζητά ο Δήμος αντίτιμο για τη χρήση των γηπέδων αντισφαίρισης, χωρίς σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ορισμού υπευθύνου υπαλλήλου για τη φύλαξη και επιτήρηση και τόσα άλλα για τα γήπεδα, την ίδια στιγμή τα παραχωρεί χωρίς συγκεκριμένες ώρες χρήσης και χρέωση σε σωματείο που τελικά έχει οικειοποιηθεί το χώρο.
Στο Δήμο Αλίμου, μετά από απόφαση του δημοτικού οργανισμού που έχει την ευθύνη για τα γήπεδα αντισφαίρισης συγκεκριμένα τις ώρες χρήσης και στα τρία εν λόγω γήπεδα τέννις (μπλε & πράσινο Λ. Πανί και γήπεδο οδού Κυβέλης), που αφορούν στους δύο Συλλόγους Ο.Α.Α. και Α.Σ.Α.Θ., καταγράφονται αναλυτικά στα προγράμματα των γηπέδων όπως αυτά κατατέθηκαν στην εισήγηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και εγκρίνονται από το Συμβούλιο και ορίζει και το μηνιαίο αντίτιμο.
Στο Δήμο Αιγειαλείας Τη διάθεση και χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων έχει πρώτα το Ν.Π.Δ.Δ(δλδ ο δήμος που έχει συστήσει νομικό πρόσωπο για τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων), το οποίο θα διαθέτει στο κοινό και στο Μαζικό Αθλητισμό και έπειτα έχουν δικαίωμα χρήσης οι αθλητικοί σύλλογοι / σωματεία με αγωνιστικές δραστηριότητες, κατόπιν οι λοιποί 3 σύλλογοι / σωματεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. με αγωνιστικές δραστηριότητες και τέλος οι διάφοροι σύλλογοι (πολιτιστικοί κ.λ.π.) και κοινωνικές ομάδες» Και στο Δήμο Σκύδρας με αιτιολόγηση και αναφορά του Κανονισμού και συγκεκριμένη ημερολογιακή παραχώρηση «εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση για χρήση του Δημοτικού Γηπέδου ΤΕΝΝΙΣ στους αθλητικούς συλλόγους με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ» & «ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΚΥΔΡΑΣ» , σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποτελεί και αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης. Β) Η δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση θα ισχύει έως 30-06-2019 με τους παραπάνω όρους. »
Ξέρει ο Δήμος ότι χρειάζονται συγκεκριμένες αποφάσεις παραχώρησης
Κι ενώ παραχωρήθηκε απο τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το γήπεδο 5Χ5 του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, στον Α.Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ με συγκεκριμένες ωρες : ΔΕΥΤΕΡΑ 1700-1800,ΤΡΙΤΗ 1800-1900, ΤΕΤΑΡΤΗ 1900-2000 ΠΕΜΠΤΗ 20.00-22.00 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21.00-22.00 . τώρα τι προπόνηση μπορούν να κάνουν το χειμώνα στις εννιά και δέκα το βράδυ, αυτό το ξέρουν οι ιδιοι οι αθλητές!
Καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου μας, ώρες χρήσης, εφαρμογή κανονιστικού πλαισίου και ασφαλείας, ιατροί-προπονητές – ασφάλεια, τίποτα σε δημόσια ενημέρωση, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την αρχή της διαφάνειας.
Καμία παραχώρηση και στην εταιρεία που πραγματοποίησε τη στήριξη της πεζογέφυρας , στο γήπεδο μπάσκετ (λ. αθηνών -Αρεοπόλεως-θέση Προβατά). Ο Δήμος έπρεπε να δώσει άδεια γι ατη χρήση του χώρου ως εργοτάξιο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός Κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Χαϊδαρίου. Όμως όχι μόνο εγκαταστάθηκε ο εργολάβος χωρίς άδεια-που συνεπάγεται και χρηματική υποχρέωση για τη χρήση του χώρου εκ μέρους του , όχι μόνο δεν συγκινήθηκε κανένας-καμία απο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να προβάλλουν ενστάσεις, αλλά καταστράφηκε και το γήπεδο . Αχρηστεύθηκε η αθλητική εγκατάσταση με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Περιουσιακό στοιχείο του Δήμου που ανήκει σε όλους και όλες το γήπεδο, δεν υπάρχει πια αλλά ούτε και πεζογέφυρα βλέπουμε στο σημείο και μην ξεχνάμε απο το 2017 έχει εγκατασταθεί εκεί το εργοτάξιο και μέχρι 15/4/2019 ήταν η αρχική προθεσμία του έργου (18 μήνες ) σύμφωνα με τη σύμβαση και η πρώτη παράταση που έχει ήδη εγκριθεί απο την Περιφέρεια μέχρι 5/8/2019.. Απο τις 22-5-2018 απόφαση του υπουργείου Μεταφορών για απολογιστικές κλπ, εργασίες μετατόπισης ακαθάρτων αγωγών ΕΥΔΑΠ, προς την εργολήπτρια εταιρεία, μάλλον θα περιμένουμε πολύ, να δούμε πεζογέφυρα.
Παραχώρηση χρήσης Έδρας και ετήσιας χρήσης
Τα σωματεία έχουν την υποχρέωση να ζητούν άδεια έδρας και ο Δήμος μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την παραχωρεί αφού έχουν βεβαιωθεί και εκπληρωθεί όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις ή και δωρεάν. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση ανά έτος να αποφασίζει για τη χορήγηση άδειας στα σωματεία, με συγκεκριμένη αναφορά στο κάθε σωματείο και το χώρο που θα χρησιμοποιεί. Στο Δήμο Ιλιου, ένα παράδειγμα , για το πως ο Δήμος με διαφάνεια αποφασίζει γι α τη παραχώρηση των περουσιακών του στοιχείων. Είναι περιουσιακά στοιχεία και πληρώνουμε όλοι οι δημότες για τη συντήρηση και τα έξοδα των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στα Τρίκαλα , Ο Δήμος Τρικκαίων, προσκαλεί δημόσια τους συλλόγους που επιθυμούν να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, να υποβάλλουν αίτηση. Πότε έγινε κάτι αντίστοιχο στο δήμο μας; Πότε αναρτήθηκε ένα δελτίο Τύπου με σχετική πρόσκληση προς τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας; Διακριτική μεταχείριση εις βάρος όλων των σωματείων που δεν έχουν γνωριμίες και καλές δημόσιες σχέσεις με τη διοίκηση του δήμου μας; Ευνοιοκρατία συνιστά αγαπητή δημοτική μας αρχή η έλλειψη διαφανών διαδικασιών και παράβαση καθήκοντος η παραχώρηση της περιουσίας της πόλης μας σε συγκεκριμένους συλλόγους αποκλείοντας τους υπόλοιπους που σαφώς υπάρχουν και θα ήθελαν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων ενώ τώρα σε ιδιωτικούς χώρους δραστηριοποιούνται και πληρώνουν τα έξοδά τους. Αθέμιτος ανταγωνισμός με ευθύνη του δήμου, σε όλα τα θέματα οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών που πληρώνουμε όλοι, η λειτουργία του δήμου μας είναι προβληματική, τουλάχιστον.
Άδεια λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων
Ισχύει το άρθρο 56β (όπως έχει τροποποιηθεί 4479/2017) του Ν. 2725/1999. Για το δήμο μας που οι εγκαταστάσεις ανήκουν κυρίως, στις ομάδες Β1, Δ και A2: Μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη της αθλητικής εγκατάστασης και κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού ή βεβαίωσης της τεχνικής υπηρεσίας του οικείου Δήμου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αδειοδότησής της, χορηγείται η άδεια λειτουργίας με απόφαση Δημάρχου. Η άδεια ισχύει για 3 έτη, εφόσον πριν τη λήξη κάθε έτους κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ότι δεν έχει ανέλθει σε ανώτερη κατηγορία η ομάδα που αγωνίζεται στη συγκεκριμένη έδρα και δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στην εγκατάσταση.
To 1ο Κλειστό Γυμναστήριο Καλαθοσφαίρισης – Πετοσφαίρισης, «ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ» , έχει αδειοδοτηθεί με την απόφαση Δημάρχου 15/11/2018 Αριθ. Πρωτ.: 22880, σύμφωνα με τη νομοθεσία για εγκαταστάσεις Δ κατηγορίας. Κατάλληλο για τις αθλητικές δραστηριότητες Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Επιδείξεων Πολεμικών Τεχνών και Ξιφασκίας, υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται από την με αριθμό πρωτ. 22704/14- 11-2018 βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, (ΦΕΚ Α/94/29-06-2017). Το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο Καλαθοσφαίρισης – Πετοσφαίρισης 2ου Λυκείου Χαϊδαρίου , έχει αδειοδοτηθεί με την απόφαση Δημάρχου 09/11/2018 Αριθ. Πρωτ.: 22394, εγκαταστάσεις Δ κατηγορίας Καλαθοσφαίρισης, Πετοσφαίρισης, Επιδείξεων Πολεμικών Τεχνών και Ξιφασκίας, υπό τις προϋποθέσεις που τίθενται από την με αριθμό πρωτ. 22156/07-11-2018 βεβαίωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, (ΦΕΚ Α/94/29-06-2017) .
Παλαιότερα, το 2ο κλειστό Γυμναστήριο , είχε αδειοδοτηθεί προσωρινά»για να δοθεί η δυνατότητα στους υπευθύνους της εγκατάστασης να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες διατάξεις». Το 2ο ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ θα χρησιμοποιείται για αγώνες και προπονήσεις πετοσφαίρισης της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας-Τοπικά Ερασιτεχνικά». Αυτό αναφερόταν συγκεκριμένα στην απόφαση.
Καμία άλλη αδειοδότηση, εκτός από τη προσωρινή για το κατηγορίας Β1 (Γήπεδο ποδοσφαίρου «Τάκης Χαραλαμπίδης»), λόγω των εργασιών ανακατασκευής του . Το κοινό σημείο για τα κλειστά Γυμναστήρια (1ο και 2ο ) είναι οι πρόσθετες δραστηριότητες Επιδείξεων Πολεμικών Τεχνών και Ξιφασκίας. Για τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις,ανανεώνονται μέχρι 31/8/2019 σύμφωνα υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΤΑΕΥ/ΤΤΠΑΑΕ/422670/17340/2220/466/31-08-2018 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Ο Δήμος φιλοξενεί σωματεία από άλλες περιοχές
Τόσο φιλόξενος ο Δήμος μας όπως στη περίπτωση «χορήγηση Αδείας Διεξαγωγής όλων των αθλητικών συναντήσεων υδατοσφαίρισης στον Α.Ο. ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ, για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, σύμφωνα με τα προγράμματα αγώνων της ΚΟΕ & το σχετικό παραχωρητήριο – καθώς και για τους εγκεκριμένους από τις αρμόδιες διοργανώτριες αρχές φιλικούς αγώνες τους, που θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαϊδαρίου (ανοικτή κολυμβητική εγκατάσταση) του Δήμου Χαϊδαρίου. Στην επίσημη ιστιοσελίδα της ομάδας ΑΟ ΔΕΛΦΙΝΙΑ , αναφέρεται το πρόγραμμα, αναλυτικά των αγώνων τους στο κολυμβητήριο Χαϊδαρίου. Μάλιστα στο Δήμο Μεταμόρφωσης, πληρώνει το συγκεκριμένο σωματείο για τη χρήση των εγκαταστάσεων του κολυμβητηρίου.Αλλά χρεώνει τους δημότες με υποχρεωτικό συγκεκριμένο αντίτιμο ,τους δημότες που έχουν επιλέξει τον αθλητικό όμιλο του δήμου μας ενώ παραδέχεται στην απόφασή του γι α μείωση κατ’εξαίρεση τον Ιούλιο 2017 ¨Ταυτόχρονα το κολυμβητήριο επιβαρύνεται συνεχώς από αγώνες της ΚΟΕ (κολυμβητικής ομοσπονδίας) ή υπό την αιγίδα της, κάτι που μας δεσμεύει απέναντί της αλλά και απέναντι στους αθλητές που ήδη είναι αρκετά ταλαιπωρημένοι από την τραγική κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά αρωγοί στις προσπάθειες τους, που μας τιμούν συνολικά. Μετά από πολλά χρόνια το Δημοτικό Κολυμβητήριο Χαϊδαρίου λειτουργεί ομαλά, όπως ελάχιστα κολυμβητήρια στην Αττική και αυτό το καθιστά απευθείας επιλέξιμο για αγώνες»
Αλλά για τους δημότες, δήμε μου; Γιατί πληρώνουμε αντίτιμο, τη στιγμή που τα σωματεία δεν πληρώνουν τίποτα στο δήμο, γιατί αν πληρώνουν, πρέπει να δημοσιοποιηθεί σύμφωνα με την αρχή της Διαφάνειας και τη σχετική νομοθεσία.
Ξέρουμε ότι υπάρχει δαπάνη μισθοδοσίας των δασκάλων αντίστοιχων ειδικοτήτων με μίσθωση έργου και οτι αντιμετωπίζεται από την καταβολή αντιτίμου, που καταβάλλουν οι ωφελούμενοι η οποία εγκρίνεται κάθε φορά απο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις (καθηγητής κολύμβησης ένα παράδειγμα)14 ευρώ ανά ώρα πληρώνονται όλοι οι υπάλληλοι με σύμβαση έργου 8μηνη και έως 120 ώρες το μήνα(2018). Που είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διαφανή διαδικασία μίσθωσης τους, όπως στο Δήμο Περιστερίου, για παράδειγμα; Λοιπόν Δήμε, που είναι ο ισολογισμός και ο απολογισμός για το πως τα χρήματα που πληρώνουμε όλοι οι δημότες για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου μας αλλά και τους δημότες που κάνουν χρήση και πληρώνουν για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες στις δραστηριότητες των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Και ορίστε, τι πληρώνουμε όλοι οι δημότες
Στον κωδικό του προϋπολογισμού1.571.350.017 Προμήθεια αυτόματων απινιδωτών για τους Αθλητ. χώρους , τίποτα –0000- για τα μηχανήματα που θα σώσουν τη ζωή ενός αθλητή, ενός παιδιού ή ακόμα και θεατή. 1.562.710.002. Δαπάνες ΕΥΔΑΠ για τους χώρους Πολιτισμού και Αθλητισμού 77.000,00 ευρώ . 1.573.360.024 Συντήρηση ταρτάν στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Δάσους Χαϊδαρίου 5.000,00 ευρώ, το ταρτάν είναι σε άθλια κατάσταση και πρέπει να αντικατασταθεί, σήμερα!Ενώ στο κωδικό 1.562.120.001 για τη Προμήθεια Φυσικού Αερίου για τις ανάγκες του Δημ. Κολυμβητηρίου 140.000,00 ευρώ και ακόμα 50.000 μετην απόφαση 51 ΔΣ στις 12/6/2019 στην 3η αναμόρφωση του πρϋπολογισμού 195.000 σύνολο . . Η προμήθεια με τίτλο:«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΧΗΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ,ΧΗΜΙΚΑ κ.λ.π.) », προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά το Δημοτικό Κολυμβητήριο του Δήμου 15.450,00 ευρώ. Μόνο που το κολυμβητήριο Δήμε μου πρέπει να λειτουργεί για τους δημότες πρώτα, να είναι σε καλή κατάσταση οι εγκαταστάσεις του και η λειτουργία του Η/Μηχανολογικού εξοπλισμού. Για αλεξικέραυνα που είναι τα πλέον απαραίτητα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τίποτα μετά το 2017 , (το Χρηματικό Ένταλμα , 15.841,27 ευρώ για ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΛΕΞΙΚΕΡΑΥΝΩΝ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ). Αλεξικέραυνα, επίσης προβλέπονται στο Τεχνκό πρόγραμμα του Δήμου και για σχολεία, βέβαια κουτσουρεμένο το κονδύλι απο 18.000 έμειναν 6.000 ευρώ στον Κωδικό 30.7135.0018.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 υπάρχει η πρόβλεψη για Αντικατάσταση ταρτάν στο γήπεδο ποδοσφαίρου και Τοποθέτηση στεγάστρου σε γήπεδα
μπάσκετ (300.000,00 €) έργα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Δήμου μας
Λεφτά υπάρχουν αλλά πρώτα μελέτες πρέπει να γίνουν
Με το Αρ. Πρωτ. 2225/14/1/2019 υπουργείου εσωτερικών, στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ,ορίστε, η χρηματοδότηση των δήμων για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων καθώς και κάθε άλλης συναφούς δράσης αυτών, που στόχο έχει τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών, και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού.
και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρ. 12/28 Ιαν 2019 ΑΠΟΦΆΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Χαϊδαρίου στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Η κατεύθυνση για την υπό εκπόνηση μελέτη, είναι η επιλογή εργασιών Κατασκευής, Συντήρησης και Επισκευής υπαρχουσών Αθλητικών Εγκαταστάσεων και ειδικότερα στο κλειστό Γυμναστήριο Δάσους Χαϊδαρίου «Χρήστος Αγγουράκης» και στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5 Χ 5 στην έκταση της παραχωρηθείσας έκτασης των 50 στρεμ. από το ΤΕΘΑ στο Δήμο Χαϊδαρίου (δίπλα από το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο). Πάλι ο Δήμος εμφανίζει ένα γήπεδο 5Χ5 στο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ είναι στη πραγματικότητα τρία (3) αλλά και επιλεκτικά αποφασίζει μόνο την αναβάθμιση στο κλειστό Γυμναστήριο Δάσους. Εδώ αποδέχεται ότι είναι Γυμναστήριο το κλειστό “ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ” και όχι μόνο καλαθοσφαίρισης, όπως χρησιμοποιείται τελευταία, αποκλειστικά, από ένα μόνο σωματείο.
Ο αθλητισμός είναι όφελος και ποιότητα ζωής για παιδιά και μεγαλύτερους
Ο Νίκος Γκάλης έχει δηλώσει, στον ευχαριστήριο λόγο του, στην τελετή στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.
“ Μια μέρα περπατούσα στη γειτονιά μου στη Θεσσαλονίκη και με σταμάτησε ένας κύριος. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο. Με φώναξε “Νίκο, Νίκο”, έτσι με φωνάζουν στην Ελλάδα. Μου είπε “θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου γιατί έσωσες τον γιο μου, του έκανες το μεγαλύτερο δώρο”. Μετά μου εξήγησε ότι ο γιος του ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά αλλά το ξεπέρασε, βρήκε το νόημα της ζωής κι έγινε αθλητής μπάσκετ.
Πολλά ερωτήματα και αδιαφανείς διαδικασίες ένα σωρό για τη περιουσία μας, Δήμε αλλά και για τον αθλητισμό!
Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων, αλλά και θεσμός. Ισόνομα και ισότιμα όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα μας, πρέπει να προσφέρεται σε όλους, από τον Δήμο που έχει την εποπτεία!
Ο δημόσιος σκοπός του αθλητισμού ως δημοσίου συμφέροντος , έχει θεσπιστεί επειδή εξελίσσει ποιοτικά τον άνθρωπο και συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα ζωής του. Πως εξυπηρετείται στη πόλη μας; Πόσα περισσότερα παιδιά, θα είχαν βρει διέξοδο στον αθλητισμό, αν είχαν τη δυνατότητα όλες ανεξαιρέτως οι οικογένειες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σωματεία που θα έκαναν χρήση ισότιμα στις εγκαταστάσεις που ανήκουν σε όλους τους δημότες; Πόσους ακόμα αθλητές σε πανελλήνιο ή και παγκόσμιο επίπεδο; Γιατί πληρώνουμε φόρους όλοι ανεξαιρέτως για την κατασκευή, συντήρηση, έξοδα χρήσης τους, ενώ μόνο συγκεκριμένα σωματεία χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας;
πηγή: elizabethboura.gr