Από 1/10 οι ψεκασμοί των πευκών για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης
Posted On Σεπτέμβριος 13, 2019
0
299 Views
0 Οι καθιερωμένοι απαραίτητοι ψεκασμοί των πεύκων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων (πιτυοκάμπη) θα ξεκινήσουν την Τρίτη 1η Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Πρασίνου με εξειδικευμένο εξοπλισμό θα πραγματοποιήσει ψεκασμούς με το ειδικό βιολογικό εντομοκτόνο bacillus thuringiensis, το οποίο είναι φιλικό στα τέλεια έντομα (μέλισσες), τα ζώα και τον άνθρωπο, στα πευκόφυτα πάρκα του δήμου μας και στους περιβάλλοντες χώρους των σχολείων, με ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν το 99%.
Αναλυτικότερα για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης:
Καταπολέμηση του εχθρού του πεύκου Thaumetopoea pityocampa
Η κάμπια των πεύκων ή πιτυοκάμπη ή κάμπια λιτανεύουσα είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου. Είναι νυκτόβιο λεπιδόπτερο της οικογένειας Thaumetopoeidae. Το προνυμφικό στάδιο του εντόμου καταναλώνει μεγάλο μέρος της φυλλικής επιφάνειας με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη των νεαρών δένδρων ενώ υψηλές προσβολές για συνεχόμενα έτη μπορεί να οδηγήσει και στην ξήρανση νεαρών αλλά και μεγάλων σε ηλικία πεύκων. Η παρουσία του εντόμου είναι αισθητή στο 1/3 των πευκοδασών αλλά ζημιώνονται κυρίως ζώνες όπου τα δένδρα υποσιτίζονται, το πευκοδάσος δεν ‘αναγεννιέται’ (συνήθως τεχνικά πευκοδάση ή αστικά άλση) ενώ απουσιάζουν και οι φυσικοί εχθροί της κάμπιας. Χαρακτηριστικό της προνύμφης είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλεί σε όποιον τις πλησιάσει καθώς μόλις απειληθούν διασπείρουν στον αέρα τρίχες με τοξίνες που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και αναπνευστικό σύστημα.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Τα ενήλικα εμφανίζονται από τέλος Ιουλίου μέχρι και Οκτώβριο με μέγιστο πτήσεων τον Αύγουστο, ζουν λίγες μόνο ημέρες και στο σύντομο αυτό διάστημα συζευγνύονται και ωοτοκούν στις πευκοβελόνες. Κάθε θηλυκό εναποθέτει περισσότερα από 300 αυγά, σε ομάδες άνω των 70 αυγών εντός μετάξινων θηκών. Οι νεαρές προνύμφες εμφανίζονται 30‐ 45 ημέρες μετά και τρέφονται τη νύχτα στις πευκοβελόνες ενώ κρύβονται την ημέρα εντός της φωλιάς τους. Καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα πευκοβελόνων και αυτό μπορεί να στρεσάρει ιδιαίτερα τα νεαρά πεύκα. Μόλις μεγαλώσουν σε μέγεθος αρχίζουν να υφαίνουνκουκούλι και να προστατεύονται μέσα σε αυτό από καιρικές συνθήκες και φυσικούς εχθρούς. Οι προνύμφες ολοκληρώνουν πέντε προνυμφικά στάδια μέχρι την αρχή της άνοιξης και στη συνέχεια σπεύδουν προς αναζήτηση κατάλληλης θέσης νύμφωσης στο έδαφος. Είναι χαρακτηριστικός ο σχηματισμός γραμμής (λιτανεία) με τα σώματα των προνυμφών να ακολουθούν το ένα το άλλο προσπαθώντας να διατηρήσουν επαφή. Την ομάδα καθοδηγεί πάντα ένα θηλυκό άτομο. Νυμφώνονται εντός του εδάφους, συνήθως σε ελαφρύ, ηλιόλουστο και αφράτο χώμα, σε βάθος 5‐20 εκατοστών εντός μετάξινου βομβυκίου. Η νύμφωση μπορεί να διαρκέσει 4‐5 μήνες ενώ παρατηρείται και παράταση αυτής για κάποιο μέρος του πληθυσμού για περισσότερα από 2 έτη. Ιούλιο με Αύγουστο εμφανίζονται ξανά τα πρώτα ενήλικα.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ
Bacillus thuringiensis (για την καταπολέμηση νεοεκκολαπτόμενων προνυμφών)
Ο βάκιλος θουριγίας είναι η πιο διαδεδομένη βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της κάμπιας του πεύκου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αεροψεκασμούς με αεροσκάφος ενώ τα υπόλοιπα βιολογικά μέσα παρουσιάζουν δυσκολίες για αυτού του είδους την εφαρμογή. Ψεκάζεται όλη η κόμη του πεύκου ώστε όταν οι νεαρές προνύμφες βγουν το βράδυ για να τραφούν, να καταπιούν την τοξίνη του βακίλου και σε βάθος χρόνου να πεθάνουν. Πλεονεκτήματα: ευκολία εφαρμογής, υψηλή αποτελεσματικότητα που μπορεί να ξεπεράσει το 90% στις νεοεκκολαπτόμενες προνύμφες. Μειονεκτήματα: απαιτείται χρονισμός ακριβείας ώστε η εφαρμογές να γίνουν όταν έχει εκκολαφθεί άνω του 90% των αυγών. Εφαρμογές νωρίτερα ή αργότερα έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα. Οι ανεπτυγμένες προνύμφες ξεφεύγουν της δράσης του.