Η δραματική σχολή «Ιάκωβος Καμπανέλλης» του Δήμου Αγ. Βαρβάρας σε … ρυθμούς «Μίχου»
ΜΕ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ, ΗΔΗ, ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ακόμη δεν πρόλαβε καλά-καλά να αναλάβει εκ νέου την διοίκηση του Δήμου ο Λάμπρος Μίχος και η Αγία Βαρβάρα αποκτά μέρα με την ημέρα το παλιό, καλό πρόσωπό της. Συγκεκριμένα, ο λόγος για το πεδίο του πολιτισμού.
Με την τοποθέτηση στην αντιδημαρχία πολιτισμού του Νίκου Βουρλιώτη και στην Προεδρία της ΔΗΚΕΑΒ της Αλεξάνδρας Φέγγη, τα πράγματα επανέρχονται στην δημιουργική ροή τους.
Εκτός από τις διευθετήσεις στα τμήματα εικαστικών, χορού, μουσικής κ.λπ., σημαντικά είναι τα βήματα που γίνονται και στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Ιάκωβος Καμπανέλλης. Την σχολή, δηλαδή, την οποία ο Λάμπρος Μίχος ίδρυσε ως δήμαρχος το 1999, κάνοντας, έτσι, τη μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους ΟΤΑ στο πεδίο παραγωγής πολιτιστικού έργου από φορείς αυτοδιοίκησης και δημιουργώντας μία παρακαταθήκη που δύσκολα θα βρει ανταγωνιστές.
Σήμερα η Σχολή έχει ενηλικιωθεί και έχει αποδείξει ότι διαθέτει στέρεες βάσεις καθ’ όσον το διάστημα της … «διακριτικής» για την πόλη διοίκησης Καπλάνη –αφού δεν έκανε τίποτε για αυτήν και σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε ότι υπήρξε δήμαρχος. Η Σχολή άντεξε και συνέχισε την ανοδική της πορεία, γιατί διέθετε υποδομή, και εφόδια, ενώ ο κ. Μίχος είχε εγκαίρως, λάβει πρόνοια και επιλέξει τους κατάλληλους συνεργάτες για να στελεχωθεί το διδακτικό προσωπικό, ώστε η Σχολή να καταστεί μία εκ των 2-3 κορυφαίων εκπαιδευτηρίων στην παροχή καλλιτεχνικής παιδείας.
Και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά τα τελευταία χρόνια, σχεδόν σε κάθε παράσταση της Αθήνας, εργάζονται απόφοιτοι ηθοποιοί της Σχολής και προστρέχουν να εγγραφούν υποψήφιοι σπουδαστές από όλη την Αθήνα αλλά και περιοχές εκτός Αθηνών, ενώ, δεν θα ήταν υπερβολή ο ισχυρισμός ότι στο διδακτικό προσωπικό της σήμερα, έχουν ενταχθεί οι κορυφαίοι δημιουργοί και δάσκαλοι του ελληνικού θεάτρου.
Σήμερα, κλείνοντας τα πρώτα 20 χρόνια λειτουργίας της η Σχολή έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς εκπαιδευτικού έργου, πλην της υποκριτικής.
Με τα σεμινάρια κοινωνικού θεάτρου και Λόγου να συνεχίζονται, εξακολουθεί την λειτουργία του, υπό την ευθύνη του Θεόδωρου Εσπίριτου, το σεμινάριο σκηνοθεσίας θεάτρου το οποίο και αναβαθμίστηκε σε κανονικό τμήμα με την προσθήκη στο εκπαιδευτικό δυναμικό του μεγάλου θεατρικού δασκάλου κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου –ο οποίος θα διδάσκει Αρχαίο Δράμα-, των σκηνοθετών Άντζελας Μπρούσκου και Γιάννη Μόσχου και της Μαριάνθης Σοντάκη στο μάθημα Αγωγής του Λόγου.
Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η έναρξη ενός νέου τμήματος, ευρύτερης αναφοράς. Πρόκειται για το τμήμα κατασκευής ντοκιμαντέρ-τεκμηρίωσης και αφήγησης. Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πεδίο το οποίο απευθύνεται σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, δημοσιογράφους, συγγραφείς, ερευνητές και σε όσους, εν γένει, αγαπούν το ντοκιμαντέρ, την έρευνα αρχείων –ιστορικών και μη- και την τεκμηρίωση του διαθέσιμου υλικού. Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα προσφέρεται με δωρεάν δίδακτρα και μόνη την καταβολή ενός πολύ μικρού, συμβολικού ποσού εγγραφής για τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας.
Η διδασκαλία θα είναι του Θωμά Σίδερη, ο οποίος διαθέτει Msc στην «Ανθρωπογεωγραφία, Ανάπτυξη και τον Σχεδιασμό του Χώρου» και είναι δε υποψήφιος δρ. του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Δικαίως, επομένως, οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας αισθάνονται υπερήφανοι και δικαιωμένοι για την επιλογή τους, με την οποία ανέθεσαν την ευθύνη διοίκησης του Δήμου στον Λάμπρο Μίχο και την ομάδα του.
πηγή: eleftherostypos.gr