Connect with us

Πολιτισμός

Καλό ταξίδι Μίκη μας…

Published

on

Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, συγκλόνισε τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Από την Αμερικανική ήπειρο μέχρι την Μέση Ανατολή, ο Μίκης υπήρξε σύμβολο. Σύμβολο αγώνα, σύμβολο της ακατάβλητης Ελληνικής Ψυχής, παράφορος και ανοικονόμητος. Και μπορεί να έφυγε πλήρης ημερών στα 96 του χρόνια, όμως, το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, ίσως και μη αναπληρώσιμο.
Όπως έχει ειπωθεί, το δυστύχημα από την απώλεια του Μίκη και του άλλου μεγάλου συνθέτη του Μάνου Χατζηδάκι, είναι ότι δεν ανιχνεύει κάποιος τους διαδόχους τους στις ημέρες μας. Γιατί, το μέγεθος καθενός από τους δύο ήταν τέτοιο που πολύ δύσκολα μπορεί να επαναληφθεί.
Άνθρωπος με βιωματικές παραστάσεις και ψημένος στους αγώνες του λαού μας, ατσαλωμένος από στερήσεις, εξορίες, κυνηγητό λόγω της ιδεολογικής του τοποθέτησης, παρέμεινε μέχρι τέλους πιστός στο τίμιο λάβαρο της ανθρωπιάς, της δημιουργίας και του αγώνα, ανταποκρινόμενος σε κάθε πρόσκληση της σάλπιγγας των καλών αγώνων και των ωραίων θυσιών.


Ακόμη και όταν ανελάμβανε υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε ως κίνητρο την ωραία προσφορά, την αγάπη για να σηκωθεί ο ήλιος λίγο ψηλότερα στο γκρίζο τοπίο της ελληνικής πραγματικότητας και όταν συνειδητοποίησε ότι ματαιοπονούσε, δεν δίστασε να παραιτηθεί.
Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί κανείς να διαφωνήσει ή να αντιπαρατεθεί με τις επιλογές του. Όμως, ο Μίκης, δεν μπορεί να κριθεί με τα συνήθη μέτρα. Όπως, άλλωστε κάθε σύμβολο αυτής της πατρίδας, της πατρίδας που τόσο λάτρεψε και υπηρέτησε.
Με καταγεγραμμένη στο κύτταρό του την πίκρα της προσφυγιάς (η οικογένεια Πουλάκη στην οποία ανήκε η γιαγιά του ήρθε από την Μ. Ασία, το Τσεσμέ, μετά την καταστροφή και εγκαταστάθηκε στην Χίο), η ψυχή του σφυρηλατήθηκε και η Κρητική καταγωγή του πατέρα του προσέθεσε την υπερηφάνια και την λεβεντιά με την οποία πορεύθηκε και στάθηκε ακέραιος, αγωνιζόμενος ευσθενώς με όπλα την αγάπη για τον Άνθρωπο και την Δικαιοσύνη, αντιτασσόμενος στην αδικία και την ανθρώπινη κακοψυχία και μικρότητα.
Το μέγεθος του Μίκη είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει κενούς λόγους. Η γλώσσα -ακόμη και η Ελληνική-, είναι πολύ φτωχή για να εκφράσει το συναίσθημα και να περιγράψει το μεγαλείο του. Γιατί ο Μίκης, τον οποίο γνωρίσαμε κυρίως ως «αριστερό» -άλλωστε και ως κομμουνιστής ήθελε να φύγει-, ήταν μία μουσική ιδιοφυΐα.
Θυμάμαι, την μυστικότητα και τον φόβο με τον οποίο η μητέρα μου κυρίως, την περίοδο της δικτατορίας, έβαζε τα τραγούδια του να παίζουν στο πικ-απ, σε ένταση που ίσα-ίσα ακουγόταν και με εξόρκιζε να μην τα τραγουδήσω, παιδί εγώ στο δημοτικό.
Και δεν μπορώ να μην δακρύσω στην ανάμνηση του δέους που αισθάνθηκα όταν σε μία εκδήλωση της ΚΝΕ Ζανείου, τον είδα από τα παρασκήνια να διευθύνει … Να διευθύνει με το πάθος να αποτυπώνεται στο πρόσωπό του και να αποκτά απόκοσμη παρουσία, ως αρχιερέας της Τέχνης, ως Αρχάγγελος του Λαού που υπηρέτησε στην ζωή του.


Ούτε και μπορώ να μην σημειώσω, ότι η μουσική του και η συναυλία-παρουσίαση του Άξιον Εστί, αυτού του μεγάλου θεουργικού κειμένου με οδήγησε σε ατραπούς αναζήτησης …!
Και τα βράδια, με συντροφιά τους καημούς μας, ζούσαμε των ερώτων τα θαύματα, ακούγοντας την Δραπετσώνα, τα Σαββατόβραδα, όταν στην φτωχογειτονιά μας σταματούσε η βροχή, αφηνόμασταν στα μάγια του ολόγιομου φεγγαριού…
Ο Μίκης, σημάδεψε την γενιά μας, όπως και τις προηγούμενες και τις επόμενες. Και μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα του μίσους και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος να τον χαρακτήρισαν ως «μίασμα», ο πλανήτης όμως, ολόκληρος τους έδωσε ένα ισχυρό και ενίοτε διδακτικό ράπισμα, αναγνωρίζοντας το μεγαλείο και την μουσική του αξία.
Μας άφησε μουσικές εξαίσιες και έντυσε με αιωνιότητα και φως τις φωνές των μεγάλων ποιητών. Ελύτης, Σεφέρης, Νερούδα, Ρίτσος, Λειβαδίτης, είναι κάποιοι μόνο από τους μεγάλους ποιητές που οι στίχοι τους χάρη στην μουσική του Μίκη έφθασαν στα αυτιά και στα χείλη των καθημερινών ανθρώπων.
Την πολυεπίπεδη προσφορά του δεν είναι δυνατόν να αμαυρώσουν κάποιες, έστω και ατυχείς πολιτικές επιλογές του γιατί το καθήκον του, την υποχρέωσή του απέναντι στην Ελλάδα και τους Πανέλληνες το εκπλήρωσε και με το παραπάνω.
Τόσο το «Καραμανλής ή τανκς» όσο και η τελευταία φράση του «κάποιοι αγαπούν την Ελλάδα με έναν τρόπο μάλλον εριστικό» στον πυρήνα τους είχαν πάντα την αγωνία του για την ενότητα και την αγάπη για την γαλανόλευκη πατρίδα. Για τον λόγο αυτό η μουσική με την οποία έντυσε το «Άξιον Εστί» ανέδειξε την δύναμη των στίχων του μεγάλου Ο. Ελύτη.


Σταματώ εδώ, αναλογιζόμενος την ταπεινότητά μου να γράψω για τα μεγέθη αυτά. Και το μόνο που μπορώ να πω είναι ένας ψίθυρος αποχαιρετισμού, που διαχέεται στον άνεμο του Αιγαίου, μαζί με ένα συναίσθημα νοσταλγικής μελαγχολίας και ένα βούρκωμα στα μάτια.
Καλό ταξίδι Μίκη! Και εκεί που θα βρεθείς, παρέα με τον Μάνο, τον Κατράκη, την Μελίνα και τον Γρηγόρη, την Εντίθ το «σπουργιτάκι» και όλους όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί σου, να τραγουδήσουν τις μουσικές σου, μη -παρακαλώ σας- μη την λησμονάτε την χώρα μας…
Υ.Γ.1 : δεν θέλησα σκοπίμως, να προβώ σε παράθεση της πολιτικής του διαδρομής, άλλωστε αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να αναζητήσει κάποιος. Θέλησα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον καλλιτέχνη, οδηγό και παιδαγωγό Μίκη. Ελπίζω να πέτυχα, έστω και το ελάχιστο.
Υ.Γ.2: Τον Οκτώβριο του 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης έστειλε επιστολή στον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, στην οποία τού αναφέρει, ανάμεσα στ’ άλλα:
“Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σε παρακαλέσω, εκείνη την ώρα να επιληφθείς, εσύ προσωπικά, ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων»

Κυριότερα έργα
Κύκλοι τραγουδιών: Επιτάφιος, Επιφάνεια, Πολιτεία Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, Λιποτάκτες, Μικρές Κυκλάδες, Χρυσοπράσινο Φύλλο, Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν + Κύκλος Φαραντούρη, Ρωμιοσύνη, Romancero Gitano, Θαλασσινά φεγγάρια, Ο ήλιος και ο χρόνος, Δώδεκα λαϊκά, Νύχτα θανάτου, Αρκαδίες,
Τα τραγούδια του Αγώνα, Τα τραγούδια του Ανδρέα, Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας, Μπαλάντες (σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη), Στην Ανατολή, Τα λυρικά (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), Χαιρετισμοί, Επιβάτης, Ραντάρ, Διόνυσος, Φαίδρα, Καρυωτάκης, Τα πρόσωπα του ήλιου, Μνήμη της πέτρας, Ως αρχαίος άνεμος, Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;, Μια θάλασσα γεμάτη μουσική, Η Βεατρίκη στην οδό Μηδέν, Ασίκικο Πουλάκη, Λυρικώτερα, Λυρικώτατα, Σερενάτες, Τα Πικροσάββατα.
Μουσική για θέατρο: Όμορφη πόλη, Το τραγούδι του νεκρού αδελφού, Μαγική πόλη, Ένας όμηρος, Εχθρός Λαός, Προδομένος Λαός, Καποδίστριας, Χριστόφορος Κολόμβος, Περικλής, Αυτό το δέντρο δεν το λέγανε υπομονή, Το θεριό του Ταύρου, Μάκβεθ.
Μουσική για αρχαίο δράμα: Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες), Αντιγόνη, Ιππής, Λυσιστράτη, Προμηθεύς Δεσμώτης, Οιδίπους Τύραννος, Εκάβη, Ικέτιδες, Τρωάδες, Φοίνισσες, Αίας, Μήδεια.
Μουσική για κινηματογράφο: Συνοικία το όνειρο, Αλέξης Ζορμπάς, Ζ, Σέρπικο, Ιφιγένεια, Ηλέκτρα, Το μπλόκο, Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά, Σουτιέσκα (Τίτο), Μπιριμπί, Φαίδρα, Κατάσταση πολιορκίας, Actas de Marusia.
Ορατόρια: Άξιον εστί, Μαργαρίτα, Επιφάνεια Αβέρωφ, Κατάσταση πολιορκίας, Πνευματικό εμβατήριο, Requiem, Canto General, Θεία Λειτουργία, Λειτουργία για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο.
Συμφωνικά έργα και Μουσική Δωματίου: 1η, 2η, 3η 4η, 7η Συμφωνία, Κατά Σαδδουκαίων, Canto Olympico, Τρίο, Σεξτέτο, Το Πανηγύρι της Αση-Γωνιάς, Ελληνική Αποκριά, Κύκλος, Σονατίνα για πιάνο, Σουίτα αρ. 1, 2 και 3, Σονατίνα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, Οιδίπους Τύραννος, Κοντσέρτο για πιάνο, Ραψωδία για τσέλο και ορχήστρα, Sinfonietta, Adagio.
Μπαλέτα: Οι Εραστές του Τερουέλ, Αντιγόνη, Ζορμπάς. Άξιον εστί, Canto General.
Όπερες: Καρυωτάκης (Οι μεταμορφώσεις του Διονύσου), Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Λυσιστράτη.

 

 

 

 

 

 

 

Κοινωνία

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Κ.Η.Φ.Η Κορυδαλλού «Και ξέρω πώς μπορώ»: Μία βραδιά ποίησης, συγκίνησης & αγάπης

Published

on

  • Σε μία κατάμεστη αίθουσα, στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Και ξέρω πώς μπορώ».
  • Το καινοτομικό εργαστήρι ποίησης, υλοποιείται με την πολύτιμη καθοδήγηση της ποιήτριας, κας Κορίνας Καλούδη, η οποία παράλληλα επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου «κατάθεση ψυχής».
  • Με τα μέλη του ΚΗΦΗ μοιραστήκαμε τις αλήθειες τους, βιώματα, συναισθήματα και στιγμές από τη διαδρομή της ζωής τους, με “όχημα” την ποιητική έκφραση, σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από συγκίνηση, έμπνευση, τρυφερότητα και αγάπη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον τραγουδοποιό, Μιχάλη Κλεάνθη που μας ταξίδεψε με αγαπημένα τραγούδια.
  • Το Κ.Η.Φ.Η λειτουργεί με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΕΣΠΑ 2021-2027.

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

KE ΤΟΥ KKE-Μεγάλη συναυλία προς τιμήν του Θ. Μικρούτσικου στις 2 Φλεβάρη (SPOT)

Published

on

<<Και να, τι θέλω τώρα να σας πω>> -Συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο -Κυριακή 2/2 -ΣΕΦ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ τιμά τον μεγάλο συνθέτη, τον μουσικό, τον διανοητή Θάνο Μικρούτσικο, με μία μεγάλη συναυλία, όπου η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιώργος Μεράντζας, η Νατάσσα Μποφίλιου, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Μίλτος Πασχαλίδης θα είναι εκεί για να μας μεταφέρουν όλα όσα «θα ‘θελε τώρα να μας πει» ο Θάνος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, άφησε τη σφραγίδα του και μίλησε για όλα τα σημαντικά, τα σπουδαία, τα συγκλονιστικά της ανθρώπινης ζωής και Ιστορίας.

Για την ανάγκη να παλεύουμε διαρκώς για να κατακτήσουμε το αδύνατο, «να χορεύουμε στο φτερό του καρχαρία».

Για τη βεβαιότητα πως η ανάγκη θα γίνει ιστορία, ακόμα κι αν κάποιοι θέλουν την ιστορία να σιωπά.

Για την αδικία του καπιταλιστικού κόσμου, καθώς «μία πόλη χτίσαμε μαζί κι ακόμα ζω στο νοίκι».

Για τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης, μιας και «η δύναμη βγαίνει απ’ τις γροθιές».

Για την ακατανίκητη δύναμη του σκεπτόμενου ανθρώπου, αφού τα βομβαρδιστικά χρειάζονται οδηγό και «ο άνθρωπος έχει ένα ελάττωμα. Ξέρει να σκέφτεται».

Για τις προσωπικές σχέσεις, τον έρωτα των απλών ανθρώπων, αφού «κι αν λείψεις χίλια χρόνια θα σε περιμένω», ωστόσο οι κάβοι σου σκληρύναν την παλάμη.

Για τη σιγουριά ότι τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα.

Στις 2 Φλεβάρη στο ΣΕΦ απ’ τη μουσική σκηνή θα ακουστεί ξανά αυτό «που θέλει τώρα να μας πει» ο Θάνος Μικρούτσικος. Και στην εξέδρα το μήνυμα θα βρει τους παραλήπτες του, αφού εκεί θα είναι οι άνθρωποί του, εκεί θα είναι ο κόσμος του, όπως έλεγε και ο ίδιος ο συνθέτης.

Προσκλήσεις διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική καθώς και στα γραφεία της ΚΟΑ στον Άγιο Νικόλαο (Αχαρνών 241, πλησίον στ. ΗΣΑΠ, τηλ. 2105282500), στον Ν. Κόσμο (Ηλία Ηλιού 48, τηλ 210-5246123) και στον Πειραιά (Αλκιβιάδου 176, 210-4122890), τις ώρες 10.00 – 12.00 και 18.00 – 20.00.

Επίσης, 18.00 – 20.00 διατίθενται και στη Νέα Ιωνία (Μεσολογγίου 48, τηλ. 210-2798305), Περιστέρι (Αδριανουπόλεως 11, τηλ. 210-5717070), Ιλιον (Ιδομενέως και Αιάκου 58, τηλ. 210-2617095), Χαλάνδρι (Αγ. Γεωργίου 5, τηλ. 210-6857067) Βύρωνας (Χειμάρας και Αϊδινίου,τ τηλ. 210-7627381), Καλλιθέα (Θησέως 141, τηλ. 6976459240), Μπραχάμι (Αγ. Δημητρίου 163, τηλ. 210 9712149), Μενίδι (Βύρωνος 4, τηλ. 2102449788), Ελευσίνα (Δήμητρος 23, τηλ. 2105548961) και στο Στέκι Νεολαίας και Πολιτισμού της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια, τηλ. 210 – 8823 674).

Μετακίνηση με πούλμαν

Για την μεγάλη συναυλία δρομολογούνται πούλμαν από τις Κομματικές Οργανώσεις. 

Αγία Βαρβάρα, 17.00 από Praktiker

Αγία Παρασκευή, 17.00 από την κεντρική πλατεία («Cosmote»)

Αγιοι Ανάργυροι, 17.45 από το δημαρχείο

Αγιος Δημήτριος, 17.30 από την πλατεία Αρη Βελουχιώτη

Αγιος Στέφανος, 17.00 από νηπιαγωγεία του Αγίου Στεφάνου

Ανω Λιόσια, 17.00 από την τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο)

Αργυρούπολη, 17.15 από το δημαρχείο

Αρτέμιδα, 17.00

Ασπρόπυργος, 16.45 από το 1ο Δημοτικό Σχολείο

Βριλήσσια, 17.30 από τον «Κωτσόβολο»

Βύρωνας, 17.45 από την πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείου)

Γαλάτσι, 17.00 από τη διασταύρωση Λ. Βεΐκου και Λ. Γαλατσίου

Γλυφάδα, 17.30 από την πλατεία Αγίου Τρύφωνα

Δάφνη, 18.00 από την πλατεία Καλογήρων

Ελευσίνα, 16.45 από την «Ελαιουργική»

Ελληνικό, 17.00 από την πλατεία Σουρμένων

Ζωγράφου, 17.45 από Ούλοφ Πάλμε & Παπάγου

Ηλιούπολη, 17.45 από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Ιλιον, 17.30 από τον ΟΤΕ

Καισαριανή, 17.30 από την πλατεία Δημάρχου Π. Μακρή

Καματερό, 17.30 από τη στάση «Μανάρα»

Κόκκινος Μύλος, 17.15 από την τριγωνική πλατεία

Λαύριο, 16.30, ενώ θα κάνει στάση σε Κερατέα και Καλύβια

Μαρκόπουλο, 17.00

Μαρούσι, 17.00 από το κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης»

Μελίσσια, 17.15 από την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής

Μενίδι, 17.00 από την πλατεία Καράβου

Μεταμόρφωση, 17.30 από Αγιο Κωνσταντίνο

Νέα Ιωνία, 17.15 από τον ΟΤΕ στη Λ. Ηρακλείου

Νέα Μάκρη, 16.30 από την πλατεία

Ολυμπιακό Χωριό, 16.45 από Κακλαμανάκη 21

Παιανία, 17.30 από το Στρογγυλό

Παλλήνη, 17.30

Πετρούπολη, 17.30 από την πλατεία Ηρώ

Πικέρμι, 17.00

Ραφήνα, 16.45

Υμηττός, 17.45 από την Αγία Φωτεινή

Χαλάνδρι, 17.00 από την «Cocomat»

Χολαργός, 17.00 από το δημαρχείο

Ωρωπός, 16.00 από τη στάση των ΚΤΕΛ στη Σκάλα Ωρωπού και 16.30 από τα φανάρια Αφιδνών – Καπανδριτίου

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ξεκινά την Τετάρτη το Δημοτικό Πανεπιστήμιο Αγίας Βαρβάρας

Published

on

Το Δημοτικό Πανεπιστήμιο Ελεύθερης Μάθησης της Αγίας Βαρβάρας που θα λειτουργεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  (ΠΑΔΑ) ξεκινά την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025.

Στόχος του Δήμου είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες διά βίου μάθησης για όλους τους κατοίκους της πόλης που θα μπορούν πλέον πολλά εφόδια για την προσωπική πρόοδο και ανάπτυξή τους.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Τετάρτη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου «Μέγαρο Μήτρος Σουλιμιώτης» (Σίφνου και Αγίου Γεωργίου) και υπεύθυνος από το ΠΑΔΑ  είναι ο Αν. Καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, του ΠΑΔΑ, Διευθυντής Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία κ. Ιωάννης Κουμπούρος.

Ο πρώτος κύκλος των διαλέξεων είναι αφιερωμένος στην επιστήμη της υγείας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τμήμα Παιδείας και διά βίου μάθησης, Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, 2ος όροφος, τηλέφωνο: 2132019349/350

Το έντυπο της αίτησης διατίθεται και υποβάλλεται και ηλεκτρονικά στο e mail: dimotikopanepistimio@agiavarvara.gr

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή