Τα Τίρανα, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη! Απελάθηκαν διπλωματικοί εκατέρωθεν
Σε διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, προχώρησε η Αλβανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Έντυ Ράμα έδωσε σχετική βιντεοσκοπημένη δήλωσή του στα Μέσα Ενημέρωσης.
Αιτία για την κακή αυτή εξέλιξη –σύμφωνα με την Αλβανική πλευρά-, είναι η κυβερνοεπίθεση η οποία εξαπολύθηκε εναντίον της χώρας από χάκερς οι οποίοι καθοδηγούνται από την Τεχεράνη.
Ο κ. Ράμα δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να τερματίσει με άμεση ισχύ τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν …. Αυτή η ακραία απάντηση … είναι πλήρως αναλογική προς τη σοβαρότητα και τον κίνδυνο της κυβερνοεπίθεσης που απείλησε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει ψηφιακά συστήματα και να παραβιάσει κρατικά αρχεία, να υποκλέψει ηλεκτρονική ενδοεπικοινωνία της κυβέρνησης και να προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στη χώρα. ….. Μια εμπεριστατωμένη έρευνα μας έδωσε την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι η κυβερνοεπίθεση αυτή είχε ενορχηστρωθεί και είχε σπόνσορα» την Τεχεράνη».
Το ερώτημα για ποιόν λόγο το Ιράν ενδιαφέρεται για την Αλβανία μένει αναπάντητο και αναλυτές θεωρούν ότι είτε αποτελούσε άσκηση για την εξαπόλυση οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είτε μέσω των Αλβανικών δικτύων προσπαθούσαν να διεισδύσουν σε άλλες χώρες.
Πάντως, μετά την αποχώρηση των διπλωματικών του Ιράν, κλιμάκιο της Αλβανικής Αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας εισήλθε στον χώρο της Πρεσβείας και προχώρησε σε συστηματικούς ελέγχους. Εκτός από σημάδια ότι το προσωπικό της Πρεσβείας είχε κάψει έγγραφα δεν ανακοινώθηκε κάτι περισσότερο.
Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει μεγάλο σφάλμα την απόφαση, αυτή, της Αλβανικής Κυβέρνησης, ενώ ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις Ιρανικές ενέργειες.
Κυβερνοπόλεμος: ένας σκληρός καθημερινός πόλεμος σε έναν μυστικό, παράλληλο κόσμο
Πάντως, είναι γεγονός ότι στο παρασκήνιο μαίνεται ένα ηλεκτρονικός, ένας σκληρός «κυβερνοπόλεμος», στον οποίο οι Ιρανοί έχουν ισχυρή παρουσία. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των, σχεδόν, καθημερινών συγκρούσεων σε αυτό το πεδίο, να σημειωθεί ότι Κίνα, Ρωσία και Ιράν διαθέτουν «μεραρχίες» στρατευμένων και εκπαιδευμένων στον κκυβερνοπόλεμο, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν σημαντική δύναμη. Καθημερινά Υπηρεσίες κρατών –στρατιωτικές, δημόσιες κ.λπ.-, δέχονται επιθέσεις στα δίκτυά τους και πολλές πληροφορίες αλλάζουν χέρια και διακινούνται διαδικτυακά, ενώ, προκαλούνται προβλήματα στις συναλλαγές με τους πολίτες ή ακόμη και μεταξύ των Υπηρεσιών αυτών.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός –παρ’ ότι δεν είναι ευρύτερα γνωστό- ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, το 2018, Λονδίνο και Άμστερνταμ κατήγγειλαν Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, τόσο εναντίον κρατικών σελίδων τους, όσο –σύμφωνα με την τότε Ολλανδή Υπουργό Άμυνας κ. Ανκ Μπίγλεβελντ, εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποοίος εδρεύει στην Χάγη. Για το θέμα -τις καταγγελίες της Ολλανδίας, καθώς και αντιστοίχων της Βρετανίας-, τοποθετήθηκε τότε και το γραφείο Παγκοσμίων Υποθέσεων της καναδικής κυβέρνησης, , τονίζοντας ότι, «η κυβέρνηση του Καναδά αξιολογεί με μεγάλη σιγουριά ότι η υπηρεσία πληροφοριών του ρωσικού στρατού GRU, ευθύνεται για το περιστατικό», ενώ τις καταγγελίες της Βρετανίας και της Ολλανδίας έσπευσαν να υποστηρίξουν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις. Ακόμη, δεν ξεχνά κανείς τις αποδεδειγμένες, πλέον, καταγγελίες των ΗΠΑ για την Ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016.
Βέβαια, να πούμε ότι και οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση εναντίον του Ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μία επιχείρηση η οποία ξεκίνησε επί προεδρίας Bush το 2006, υπό την κωδική ονομασία «Ολυμπιακοί αγώνες». Στόχος της επιχείρησης ήταν το ηλεκτρονικό σαμποτάζ των εγκαταστάσεων του Ιράν στην πόλη Νατάνζ, όπου εκατοντάδες συσκευές φυγοκέντρησης πραγματοποιούσαν τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Αν «φυτευόταν» κακόβουλο λογισμικό στα ηλεκτρονικά συστήματα των συσκευών και κατάφερνε να επηρεάσει την ταχύτητα περιστροφής τους, τότε αυτές θα καταστρέφονταν, με συνέπεια να πάει πίσω το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος της Τεχεράνης Γενικά, πρόκειται για έναν κρυφό, παράλληλο πόλεμο που διεξάγεται στο παρασκήνιο.
Τα κράτη που συστηματικά επιχειρούν σε αυτό το πεδίο έχουν απολύτως οργανωμένες δομές και στρατιώτες, αξιωματικοί εκπαιδεύονται συνεχώς είτε να πραγματοποιούν είτε να αποκρούουν επιθέσεις στο διαδίκτυο.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μεγάλο και δεν μπορεί να εξαντληθεί εδώ. Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε εκτενέστερα το θέμα.