Connect with us

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Μιχάλης Φράγκου: Να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που πολέμησαν για την Ελευθερία της χώρας μας

Published

on

«Ας είναι άσβεστη η μνήμη αυτών που πολέμησαν για την Ελευθερία ας σ’ αυτή την χώρα. Αυτό θα είναι ο φόρος τιμής και το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης για τη μεγάλη τους θυσία»! Με αυτά τα λόγια έκλεισε τον εμπνευσμένο και πολύ ουσιαστικό πανηγυρικό της γιορτής της 25ης Μαρτίου στην Αγία Βαρβάρα ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Φράγκου. Ολόκληρη η ομιλία του κ. Φράγκου έχει ως εξής:

Πανοσιολογιώτατε,

            Αιδεσιμώτατοι,

            Αξιότιμη κ. Αντιπεριφερειάρχη

            Αξιότιμε κ. Δήμαρχε  και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας

            Αξιότιμοι κ.κ. εκπρόσωποι των  πολιτιστικών , κοινωνικών και πολιτικών φορέων της πόλης μας

            Κυρίες και κύριοι

            Αγαπητά μου παιδιά

            Σήμερα γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό,ο οποίος καθιερώθηκε το έτος 1838 από τον Βασιλιά ΄Οθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

            Ταυτόχρονα ήταν επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και των μελών της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της Επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή,για να τονωθεί το φρόνημα των Ελλήνων,αλλά και γιατί η πίστη τους,ήταν η δύναμή τους. Ο αγώνας δόθηκε για του Χρστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την  Ελευθερία.

            Διπλό το ΧΑΙΡΕ

            ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ΜΑΡΙΑ!!

            και ΧΑΙΡΕ Ω ΧΑΙΡΕ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!!

            Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,αυτή η μυθική μορφή του αγώνα,είπε: “΄Οταν επιάσαμε τα άρματα,είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος”.

            Για να εμβαθύνουμε στο πνεύμα  των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821,πιστεύω ότι θα πρέπει να σταθούμε για λίγο,στις εξομολογήσεις των πρωταγωνιστών της εποχής. Λόγια που αναδεικνύουν τον πατριωτισμό,την γενναιότητα και την αυτοθυσία αυτών των ανθρώπων.Στην προκήρυξή τους οι ΄Ελληνες της Πελοποννήσου έγραφαν: “Ομοφώνως αποφασίσαμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν ή να αποθάνω μεν”.

            Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είπε: “Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς.Ημείς,αν δεν ήμεθα τρελοί,δεν θα εκάναμε την επανάσταση” , και στην ομιλία του προς τους νέους,που πραγματοποίησε στην Πνύκα στις 7.10.1838,μεταξύ άλλων είπε: “΄Οταν αποφασίσαμε να κάνουμε την επανάσταση δεν εσυλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμεθα,ούτε πως δεν έχουμε άρματα,ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πύλας,αλλά ως μια βροχή έπεσε σ’ όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας”.

            Ο ταπεινός,στρατηγός Μακρυγιάννης,έγραψε στα απομνημονεύματά του : “Γι’ αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμε….”. “Η τύχη μας,έχει τους ΄Ελληνες πάντοτε ολίγους…”.

            Ο μπουρλοτιέρης Κωνσταντίνος Κανάρης,όταν τον ρώτησαν “πώς  έκανες  αυτό τον άθλο, να κάψεις την Τουρκική Ναυαρχίδα Ναύαρχε”,απάντησε “Να,ξύπνησα εκείνο το πρωί  και είπα: Απόψε Κωνσταντή,θα πεθάνεις για την Ελλάδα”.

            Ο Αθανάσιος Διάκος,μέσα από το νεανικό του πάθος και τον ενθουσιασμό,απάντησε στο κάλεσμα του Ιμπραήμ: “ Εγώ Γραικός γεννήθηκα,Γραικός θε να πεθάνω”.

            Ο σύγχρονος Εθναπόστολος Ρήγας Φεραίος,υμνώντας την ελευθερία είπε: “΄Οποιος ελεύθερα συλλογάται,συλλογάται καλά”.

            Ολόκληρο το σκλαβωμένο έθνος μας,ανταποκρίθηκε σύσσωμο στο κάλεσμα.

            Κολοκοτρώνης,Διάκος,Ανδρούτσος,Καραϊσκάκης,Παπαφλέσσας,Μακρυγιάννης, Μπότσαρης,Νικηταράς,Μιαούλης,Κανάρης και τόσοι άλλοι πρωτοστατούν και συντρίβουν τον εχθρό.

            Μπομπουλίνα-Λασκαρίνα,Μαντώ Μαυρογένους, λεοντόκαρδες, δυναμικές καπετάνισσες,έδωσαν πλοία και χρήματα για την λευτεριά του γένους.

            Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι  του Μεσολλογίου,οι γυναίκες του Σουλίου στο Ζάλογγο,με τον χορό του θανάτου,το Κούγκι,τα Ψαρά,το Αρκάδι γίνονται ολοκαυτώματα.

            Η Αλαμάνα,η Γραβιά,το Βαλτέτσι,το Μανιάκι,τα Δερβενάκια,η Νάουσα ,η Χαλκιδική έγιναν βωμός και μαρτυρούν την θέληση του λαού μας για ελευθερία.

            Κυρίες και κύριοι

            Επιτομή των συναισθημάτων για τους προγόνους μας αποτελεί η πράξη του Ιμπραήμ,ο οποίος στη μάχη στο Μανιάκι,έσκυψε και φίλησε από θαυμασμό στο μέτωπο τον νεκρό Παπαφλέσσα.

            Είναι γεγονός πως ένα μικρό έθνος, υποταγμένο στην οθωμανική αυτοκρατορία από το έτος 1453,βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ξεσηκωθεί και τελικά να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό. Οι διεργασίες είχαν  ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια.Το επιστέγασμα των προσπαθειών,ήταν η δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας (1814) στην Οδησσό,από τους Εμμανουήλ Ξάνθο,Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά.Αυτή η οργάνωση,μέσα από άκρα μυστικότητα και διαπνεόμενη από υψηλό εθνικό φρόνημα,κατάφερε να μυήσει,ένα μεγάλο τμήμα των μετέπειτα θρυλικών αγωνιστών,όπως και του Κολοκοτρώνη και να εξοπλίσει τους άοπλους ΄Ελληνες.

            Οι πρόγονοί μας,με τον αγώνα τους μας δίδαξαν ,πως η λευτεριά δεν παζαρεύεται και η επιλογή του θανάτου,είναι ύψιστο ηθικό χρέος. “Ελευθερία ή Θάνατος”,μια προτροπή για αυτοθυσία,προκειμένου οι αξίες του ανθρώπου να νικήσουν την βαρβαρότητα και την υποταγή.

            Πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες ψυχές θυσιάστηκαν στον αγώνα για να ελευθερώσουν κάπου ενάμισυ εκατομμύριο λαού,που στην πλειοψηφία τους ήταν άστεγοι,πάμπτωχοι και χαροκαμένοι.

            ΄Ετσι συντελέστηκε το θαύμα.Διότι περί θαύματος επρόκειτο.

            Κυρίες και κύριοι

            Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την πόλη μας.

            ΄Εχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας, αντιπροσωπεία του Δήμου Λιβαδέων, της μαρτυρικής αυτής πόλεως που συμμετείχε ενεργά και συνέβαλε στον αγώνα για την απελευθέρωση του γένους.

            Η “ΓκιαουρΛιβαδειά”,όπως ονομαζόταν από τους Τούρκους,ήταν το κέντρο της Φιλικής Εταιρείας,στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.Είχαν μυηθεί τα άξια τέκνα της ο Νικόλαος Νάιος, ο Ιωάννης Φίλων,ο Ιωάννης Λογοθέτης.΄Ηταν δε η γενέτειρα του Λάμπρου Κατσώνη.

            Η έκρηξη της επαναστάσεως κατά του τουρκικού ζυγού,εκδηλώθηκε την νύχτα της 25ης Μαρτίου προς την 26η Μαρτίου 1821,όταν ο Βασίλης Μπούσγος,μαζί με τους ένοπλους άνδρες του,σκότωσαν μερικούς Τούρκους στη θέση ΣΤΕΝΟ ΖΕΜΕΝΟ. Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε στην περιοχή ο Αθανάσιος Διάκος,ο οποίος ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα,καταλαμβάνοντας  στις 31.3.1821 την πόλη. Οι Τούρκοι παραδόθηκαν και οι ΄Ελληνες κατέλαβαν το Κάστρο της Λιβαδειάς την 1.4.1821.

            Η πόλη πλήρωσε με αίμα και καταστροφή την συμμετοχή της στην Εθνική Επανάσταση. Στις 26 Ιουνίου 1821,ο Ομέρ Βρυώνης πυρπόλησε την πόλη και το κάστρο της.Οι κάτοικοι έφυγαν κυνηγημένοι και επέστρεψαν,όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τότε η Λιβαδειά άρχισε να ανασυγκροτείται και ενσωματώθηκε στο νέο Ελληνικό κράτος,τον Φεβρουάριο του 1829.

            Η Λιβαδειά σήμερα αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού Βοιωτίας.

            Η πατρίδα μας,όλα αυτά τα χρόνια,μέσα από παντός είδους αντιξοότητες,πορεύεται με τις χώρες της Ενωμένης Ευρώπης,με τόλμη και αισιοδοξία. Οι πολίτες οραματίζονται ένα καλύτερο κόσμο,με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού. Αντιμετωπίζει προκλήσεις τις οποίες, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς  συνθήκες και αποφάσεις,προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που έχει  με γειτονικές χώρες.Η Κύπρος και το Αιγαίο μας,είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για τον Ελληνισμό.

            ΄Ενα μεγάλο ελάττωμα  όμως της φυλής μας, είναι η λήθη.

            Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια και τις θυσίες όλων αυτών των ηρώων αλλά και χιλιάδων αφανών,οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα και πέθαναν φτωχοί. Να μην ξεχνάμε ότι ακολούθησαν η διχόνοια,οι εμφύλιες συγκρούσεις,η αρχομανία,η αυτοπροβολή και τα πολιτικά πάθη. Το νόημα των Εθνικών επετείων,όπως η σημερινή,είναι ότι δεν επιτρέπεται και δεν συγχωρείται η λήθη και η άγνοια,για τους αγώνες χιλιάδων Ελλήνων για την πίστη και την Ελευθερία.

            Η ελευθερία και η ανεξαρτησία,χρειάζονται συνεχείς αγώνες με πίστη,με θυσίες, με αγάπη για την πατρίδα μας.

            Μ’ αυτές τις σκέψεις,επιτρέψτε μου να πω ,ότι ο ξεσηκωμός των Ελλήνων το 1821,αλλά και κάθε αγώνας για την ελευθερία της πατρίδος μας ,πρέπει να είναι για μας τους νεότερους,πηγή διδαγμάτων.

            Τιμώντας λοιπόν τους αγώνες των προγόνων μας,σας καλώ να αναφωνήσουμε:

                                 Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

                                      Ζήτω η Ελλάδα μας

            Ας είναι άσβεστη η μνήμη γι’ αυτούς που πολέμησαν για την ελευθερία μας,σ’ αυτήν την χώρα.Αυτό θα είναι ο φόρος τιμής και το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης για την μεγάλη τους θυσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Το μέλλον της Αγίας Βαρβάρας χτίζεται με σχέδιο!

Published

on

Ξεκίνησε η διαβούλευση του Δήμου με τους κατοίκους της Αγίας Βαρβάρας για το Στρατηγικό Σχέδιο και είναι πολύ χρήσιμο να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται. Το σχέδιο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να το βρει στο σάιτ του Δήμου ενώ οι απόψεις και παρατηρήσεις στέλνονται στο μέιλ epixirisiako2025-2028@agiavarvara.gr

¨Όπως επισημαίνει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας σε ανακοίνωσή του με την  οποία καλεί τους δημότες να καταθέσουν τις απόψεις τους «Το Στρατηγικό Σχέδιο περιγράφει στόχους για την ανάπτυξη της πόλης και τη  βελτίωση της ποιότητας ζωής  των πολιτών και βασίζεται στην εκτίμηση των αναγκών  και προτεραιοτήτων  που έχουν εντοπιστεί σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας».

Το Στρατηγικό Σχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση περιγράφει στόχους για την ανάπτυξη της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών έως και το έτος 2028 και βασίζεται στην εκτίμηση των αναγκών και προτεραιοτήτων που έχουν εντοπιστεί σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε τους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας να συμμετέχουν στη διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου.

Να εκφράσουν τις απόψεις τους και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν άμεσα και επηρεάζουν τη ζωή τους.

Να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που θέλουμε να ζούμε

Να βελτιώσουμε την καθημερινότητα μας

Το Στρατηγικό Σχέδιο αφορά το μέλλον της Αγίας Βαρβάρας και σε αυτό έχουμε όλοι λόγο και ευθύνη!

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται 30 Απριλίου 2025

Απόψεις και προτάσεις αποστέλλονται στο email

epixirisiako2025-2028@agiavarvara.gr

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Αγία Βαρβάρα: Το Δημοτικό Φυσικοθεραπευτήριο επαναλειτουργεί

Published

on

Ενημερώνουμε τους πολίτες του δήμου μας για την επαναλειτουργία του δημοτικού φυσικοθεραπευτηρίου στον χώρο του Α ΚΑΠΗ του δήμου μας. Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως ευάλωτους συμπολίτες μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος του ιδιωτικού τομέα, λόγω ανεργίας ή άλλων κοινωνικών δυσκολιών.
Οι υπηρεσίες παρέχονται από φυσικοθεραπεύτρια με πολύχρονη σχετική εμπειρία και είναι οι εξής:
Παροχή συμβουλευτικής σχετικά με την πρόληψη και την αποκατάσταση
Υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, με χρήση του πλήρως εξοπλισμένου με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα και όργανα κινησιοθεραπείας, φυσικοθεραπευτηρίου του δήμου.
Υπηρεσίας φυσικοθεραπείας κατ’ οίκον, σε περιπτώσεις ασθενών που υπάρχει ιατρική οδηγία μη μετακίνησης.
Η φυσικοθεραπευτική αγωγή εκτελείται κατόπιν εξέτασης από τον θεράποντα φυσίατρο ή ορθοπαιδικό ιατρό των ασθενών, με τη χορήγηση σχετικού παραπεμπτικού.
Ο αριθμός των συνεδριών ανέρχεται στις δέκα ( 10) ανά άτομο και γίνονται δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον συνεδρίες πραγματοποιούνται κατά περίπτωση, μόνο με εντολή του θεράποντος ιατρού.
Η υποδοχή των αιτημάτων γίνεται στο Α ΚΑΠΗ του δήμου μας, Καλαντζάκου αρ. 7, 2105690075.
https://agiavarvara.gr/to-dimotiko-fysikotherapeftirio…/ 

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Αιτήσεις και ενημέρωση για το Φυσικό Αέριο σήμερα μπροστά στο Δημαρχείο: Κινητή Μονάδα της ENAON EDA στην Αγία Βαρβαρα!

Published

on

Σήμερα Τετάρτη 9 Απριλίου βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα, η κινητή μονάδα της Enaon EDA, Ελληνικής Εταιρίας Διανομής Αερίου, στην Πλατεία Θεόδωρου Κολοκοτρώνη(Αγίας Ελεούσας), μπροστά στο Δημαρχείο, από τις 10:00 το πρωί προκειμένου να ενημερώσει αναλυτικά τους δημότες μας σχετικά με τη διαδικασία της σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, την υποβολή αίτησης σύνδεσης και της σύναψης σύμβασης σύνδεσης, καθώς και για τον προγραμματισμό, σχετικά με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Για τον σκοπό αυτό στελέχη της Εnaon EDA απαρτίζουν την κινητή μονάδα, ώστε να ενημερώσουν δια ζώσης τους κατοίκους της πόλης μας.

Συνοψίζοντας, αιτήσεις και ενημέρωση για το Φυσικό Αέριο θα βρείτε στην πλατεία Θεόδωρου Κολοκοτρώνη(Αγίας Ελεούσας)! Το όχημα-κινητή μονάδα σήμερα έως τις 14:00 αλλά και την Τετάρτη 30 Απριλίου θα είναι μπροστά στο Δημαρχείο και θα δέχεται αιτήσεις σύνδεσης και θα απαντάει σε απορίες και ερωτήματα και το σημαντικότερο έως και 30 Απριλίου  ισχύει προσφορά 100% έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης σε όλες τις κατηγορίες σύνδεσης!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Enaon EDA

Enaon EDA: Κινητή μονάδα εξυπηρέτησης καταναλωτών στην Αγία Βαρβάρα

για τη σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου

Η Enaon EDA,   Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Enaon, ανακοινώνει ότι η κινητή μονάδα εξυπηρέτησης καταναλωτών θα βρίσκεται στο δήμο της Αγίας Βαρβάρας, για την εξυπηρέτηση των δημοτών που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στην πλατεία Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, μπροστά από το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας, την Τετάρτη 9/4/2025 τις ώρες 10:00 -14:00, καθώς και την Τετάρτη 30/4/2025 τις ώρες 10:00-14:00.

Οι δημότες θα μπορούν να  λάβουν αναλυτικές πληροφορίες  από στελέχη της Enaon EDA σχετικά  με  τη διαδικασία σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, την υποβολή αίτησης σύνδεσης και τη σύναψη σύμβασης σύνδεσης, καθώς και για τον προγραμματισμό που αφορά την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιοχή τους.

Σημειώνεται ότι η Enaon EDA προσφέρει, μέχρι τις 30 Απριλίου 2025, 100% έκπτωση στα τέλησύνδεσης σε όλες τις κατηγορίες σύνδεσης στα δίκτυα διανομής Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Για να δείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις της προσφοράς μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Enaon, εδώ.

Για πρόσθετες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 11150.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

Listen on Online Radio Box! Diesi FMDiesi FM

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή

X