Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας με 160 ψήφους Ο Κώστας Τασούλας εξελέγη σήμερα, Τετάρτη (12.02.25) νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 160 ψήφους κι αναμένεται να ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, όποτε κι ολοκληρώνεται η θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ύστερα από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή, σήμερα, στην τέταρτη, όπου απαιτούνταν 151 ψήφοι, ο Κώστας Τασούλας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ένα κλίμα πολιτικής πόλωσης στη «σκιά» των νέο βίντεο γύρω από την εθνική τραγωδία των Τεμπών, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Μετά από ονομαστική-φανερή ψηφοφορία, και επί 274 παρόντων βουλευτών, τον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ψήφισαν 160 βουλευτές, με τους ανθυποψήφιούς του, Τάσο Γιαννίτση να λαμβάνει 34 ψήφους, Λούκα Κατσέλη 29 και Κωνσταντίνο Κυριακού 14. Καταγράφηκαν επίσης 39 «παρών» ενώ απείχαν 24 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξαρτήτων-μελών του Κινήματος Αλλαγής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.
Κατά τη σημερινή ψηφοφορία, τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ «Σπαρτιάτες») και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).
Τη Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος, και Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ «Σπαρτιάτες», και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Γαυγιωτάκης και Γ. Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ «Σπαρτιάτες»).
Όπως βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες, με την ανακοίνωση του αποτελέσματος, της εκλογής του Κώστα Τασούλα στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, οι βουλευτές από τα έδρανα της συμπολίτευσης ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες τρεις ψηφοφορίες, ο κ. Τασούλας είχε συγκεντρώσει από 160 ψήφους στην καθεμιά.
Η ανατροπή, λοιπόν, ως προς τη σημερινή διαδικασία αφορά τις ψήφους που συγκέντρωσε η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη, η οποία έλαβε 29 ψήφους έναντι 40 στις προηγούμενες ψηφοφορίες μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς να απόσχει από τη διαδικασία.
«Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα απαίτησαν δικαιοσύνη και οξυγόνο για την δημοκρατία μας, η αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη τους περιφρονεί. Σήμερα κλιμακώνει το καθεστωτικό της κατήφορο με την εκλογή Τασούλα ενός πολιτικού που ελέγχεται για αντιδημοκρατικές πρακτικές.Η Νέα Αριστερά απέχει από την σημερινή διαδικασία. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε ο Αλέξης Χαρίτσης στο περιστύλιο της Βουλής λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μετέβη στο γραφείο 258 του 2ου ορόφου του κοινοβουλίου όπου και συνάντησε τον κ. Τασούλα και του ανήγγειλε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που τον καθιστά 10ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στην πτέρυγα που έχει παραχωρηθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι πριν από λόγια χρόνια «στέγαζε» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.
Ποιος είναι ο Κώστας Τασούλας
Ο κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο που ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974, μετά τους Μιχαήλ Στασινόπουλο (1974-1975), Κωνσταντίνος Τσάτσος (1975-1980), Κωνσταντίνος Καραμανλής (1980-1985 και 1990-1995), Χρήστος Σαρτζετάκης (1985-1990), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (1995-2005), Κάρολος Παπούλιας (2005-2015), Προκόπιος Παυλόπουλος (2015-2020) και Κατερίνα Σακελλαροπούλου (2020-2025).
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 κει επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Το 2007 ορίσθηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.
Επίσης, ο κ. Τασούλας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, Επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ. από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990). Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Η ορκωμοσία του κ. Τασούλα θα λάβει χώρα στις 13 Μαρτίου 2025, οπότε και λήγει η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ξαναμπήκε στη κυβέρνηση με τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο 1ος σε σταυρούς βουλευτής στην Α’ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος, αναλαμβάνοντας το υφυπουργείο.
Ο οικονομολόγος Κώστας Κατσαφάδος, εκλέγεται βουλευτής Πειραιά από το 2019 και έχει διατελέσει Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και αν. Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας.
Η εμπλοκή του με τα κοινά ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια που ήταν επικεφαλής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο πανεπιστήμιο Πειραιά ενώ από το 2006, οπότε εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου, ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Έχει διατελέσει Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ και αντιπρόεδρος της οργάνωσης.
Ο Παύλος Μηλόπουλος, ένας άνθρωπος με μακρά πορεία και βαθιά σύνδεση με την τοπική κοινωνία της Νίκαιας, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Νίκαιας, στην οποία έχει διατελέσει και στο παρελθόν μέλος της.
Γεννημένος το 1959 στη Νίκαια, ο κ. Μηλόπουλος κατοικεί στην περιοχή μέχρι και σήμερα, έχοντας αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους συμπολίτες του. Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε το 1976, όταν και εντάχθηκε στην ΟΝΕΔ και τις τοπικές επιτροπές της Νίκαιας, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις ευθύνης στην ΝΟΔΕ και τη ΔΕΕΠ Πειραιά.
Μέλος της ΔΕΕΠ Πειραιά μέχρι σήμερα, ο Παύλος Μηλόπουλος έχει αποδείξει τη συνέπεια και την αφοσίωσή του στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΔΗΜΤΟ Νίκαιας αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη διάθεσή του να προσφέρει στο κόμμα και την τοπική κοινωνία.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και την εμπειρία του να στηρίζει την πρότασή του, ο Παύλος Μηλόπουλος είναι έτοιμος να ηγηθεί της ΔΗΜΤΟ Νίκαιας και να συμβάλει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του κόμματος στην περιοχή.
Σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του από την προανακριτική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη, επικαλούμενος λόγους υγείας. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η παραίτηση του επίσης βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κωτσού, από την ίδια επιτροπή.
Φήμες αναφέρουν ότι η αποχώρηση του κ. Καλογερόπουλου συνδέεται με την υπουργοποίηση του Γιάννη Λοβέρδου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Καλογερόπουλος φέρεται να εξέφρασε την ενόχλησή του για την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου σε κυβερνητική θέση.
Η Νέα Δημοκρατία μετρά ήδη δύο αποχωρήσεις από την προανακριτική επιτροπή, πριν καν ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Η εξέλιξη αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή και τη λειτουργία της επιτροπής, καθώς και για τους λόγους πίσω από τις παραιτήσεις των δύο βουλευτών.