«Με ποια κριτήρια προτείνεται η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω παρά τις έντονες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις των γονέων;»
Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, που κατέθεσε η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, επισημαίνει την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους γονείς και του μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, ύστερα από την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 20066/12-11-2024 “Πρότασης συγχώνευσης σχολικών μονάδων του Δήμου Αιγάλεω” της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται προς τους αρμοδίους η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.
Στην Ερώτηση της η κα. Γιαννακοπούλου, αναφέρει ότι:
«Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου τεκμηριώνει την αρνητική θέση του κατά της συγχώνευσης των δύο ανωτέρω σχολείων επικεντρώνοντας αφενός στον ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει το κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείο Αιγάλεω κι αφετέρου σε προβληματισμούς που άπτονται παιδαγωγικών προβληματισμών και ζητημάτων ασφαλείας.
Πιο συγκεκριμένα, το 4ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο στην ουσία κλείνει σύμφωνα με την πρόταση συγχώνευσης, ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1954-1955 και στεγάζεται για πάνω από μισό αιώνα στο ίδιο ιστορικό κτίριο. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της ενορίας του Αγ. Σπυρίδωνα Αιγάλεω.
Επίσης, υπάρχουν ισχυροί παιδαγωγικοί προβληματισμοί και επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο η πρόταση συγχώνευσης θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, με δεδομένο ότι το νέο πολυδύναμο σχολείο, που θα προκύψει, θα απαριθμεί 250 μαθητές, την ίδια στιγμή που στο 4ο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 89 μαθητές σε έξι τμήματα και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο φοιτούν 123 μαθητές σε επτά τμήματα.
Τέλος, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας που τίθενται, καθώς το προαύλιο του 4ου Δημοτικού περιλαμβάνει περισσότερα από 1800 τ.μ. ελεύθερου χώρου, ενώ το προαύλιο του κτιρίου του 1ου Δημοτικού, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση σύμφωνα με την πρόταση, φαίνεται να περιλαμβάνει 540 τ.μ. ελεύθερου χώρου, στον οποίο προγραμματίζεται να προαυλίζονται 250 μαθητές!»
Και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
«Με βάση ποια κριτήρια διαμορφώθηκε η με αρ. Πρωτ 20066/12-11-2024 “Πρόταση συγχώνευσης σχολικών μονάδων του Δήμου Αιγάλεω” της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται προς τους αρμοδίους η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω σε μία νέα σχολική μονάδα;
Θα λάβετε υπόψιν σας τους ανωτέρω λόγους και προβληματισμούς των γονέων ώστε να μη δεχτείτε την ανωτέρω πρόταση;»
Το Πάσχα, η κορυφαία γιορτή της Ορθοδοξίας, μας υπενθυμίζει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο την πορεία από τη δοκιμασία στη λύτρωση, από τον πόνο στην ελπίδα. Είναι μια περίοδος που μας καλεί σε αναστοχασμό, σε περισυλλογή, αλλά και σε αναγέννηση – προσωπική και συλλογική. Ας σταθούμε, λοιπόν, στην ουσία του μηνύματος της Ανάστασης, αντλώντας πίστη και δύναμη για το αύριο.
Αυτές τις Άγιες Μέρες τις περνάμε δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάμε. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε όσες και όσους δοκιμάζονται περισσότερο: τους ευάλωτους, τους μοναχικούς, τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. Εύχομαι υγεία, αγάπη, ελπίδα και όμορφες οικογενειακές στιγμές. Ας είναι οι ευχές μας αφετηρία πράξεων, που θα κάνουν τη ζωή όλων μας καλύτερη.
Η Γραμματέας το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας το πέρασε στο κέντρο ημερήσιας φροντίδας “Η ΕΛΠΙΔΑ” μαζί με γονείς και παιδιά ΑμεΑ.
Σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν της πολιτικής βρέθηκε η Μαρία Συρεγγέλα το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας. Η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών σήκωσε μανίκια, ζύμωσε και έπλασε πασχαλινά κουλουράκια με παιδιά ΑμεΑ μέλη του Συλλόγου Ελπίδα στο Χαϊδάρι. Για δύο ώρες τα χαμόγελα και τα αστεία έδιναν και έπαιρναν με το κέντρο ημερήσιας φροντίδας να μετατρέπεται σε πασχαλινό εργαστήρι και με την αγάπη να ξεχειλίζει.
Η Μαρία Συρεγγέλα μοίρασε στους νέους της φίλους σοκολατένια δωράκια και αυτοί με τη σειρά τους ,της έκαναν δώρο χειροποίητες λαμπάδες ανταλλάσσοντας ευχές. Όπως τόνισε η Γραμματέας, τέτοιες στιγμές μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να στεκόμαστε δίπλα σε όσες και όσους μας χρειάζονται και να χτίζουμε σχέσεις με αγάπη και σεβασμό. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί σε όλους , Καλή Ανάσταση!
Στην εκδήλωση από την πλευρά το κέντρου φροντίδας βρέθηκαν η Αικατερίνη Κατσανάκη πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Δυτικής Αττικής «Η ΕΛΠΊΔΑ», η γενική γραμματέας Ελένη Μπρουστούρα, η Ευγενία Μέρκου αναπληρώτρια γενική γραμματέας, ο Ιωάννης Δραγωνέας αναπληρωτής ταμίας και ο Παναγιώτης Κολτσίδης μέλος του Δ.Σ.
Την κυρία Συρεγγέλα συνόδευσαν ο Κώστας Λολίτσας Γραμματέας ΝΔ ΑΜΕΑ, η Μέμη Κοντογιάννη Συντονίστρια Δυτικής Αθήνας στη Γραμματεία ΝΔ Δικαιωμάτων του Παιδιού και η Ζωή Στραϊτούρη Συντονίστρια Δυτικής Αττικής στη Γραμματεία ΝΔ Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Δηλώσεις της Γραμματέως στο ΑΠΕ κατά τη διάρκεια του forum των Δελφών για την Δυτική Αττική.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν γίνονται έργα στην περιοχή καθώς επί σειρά ετών θεωρείται δευτερεύουσα περιοχή η Δυτική Αθήνα η Γραμματέας απάντησε….
«αλλάζει σαφώς και εμένα στόχος μου είναι αυτό ότι πρέπει να αλλάξει και ήδη έχει αρχίσει και αλλάζει. Δεν είναι οι λεγόμενες μέσα σε εισαγωγικά “ λαϊκές συνοικίες”. Είναι άνθρωποι που πραγματικά προσφέρουν στη διαδικασία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη. Υπάρχουν εκεί επιχειρήσεις μικρομεσαίες, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Και βλέπουμε και τις νέες γενιές. Τα παιδιά μου μεγάλωσαν στο Περιστέρι και στην Πετρούπολη. Βλέπουμε ότι και στις νέες γενιές εκεί τα νέα παιδιά δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Και εμείς ως πολιτικοί θα πρέπει να τους δίνουμε όλες τις δυνατότητες να μπορέσουν να ξεχωρίσουν. Και βλέπουμε πάρα πολλά σχολεία, συγκεκριμένα της Πετρούπολης, το 2ο ΓΕΛ που βραβεύθηκε πρόσφατα. Ή από το Περιστέρι που πήγαν τα παιδιά σε διαγωνισμούς ρομποτικής. Βλέπουμε ότι ανεβαίνουν και αυτός είναι και στόχος μας, να πάνε όσο το δυνατόν πιο ψηλά».
Για τις στοχευμένες δράσεις της Πολιτείας για την αναβάθμιση αυτών των περιοχών, η κ. Συρεγγέλα τόνισε πως «αυτός είναι ο στόχος. Και για να το συνδυάσουμε και με την ερώτηση για την πολιτική επικοινωνία, πλέον ο κόσμος θέλει από εμάς όχι να τα λέμε ωραία, αλλά να τα κάνουμε ωραία. Αυτό είναι το κυριότερο. Γιατί έχουν δει και τους παλιότερους πολιτικούς, τους παλιούς, που θα έβγαιναν σε ένα μπαλκόνι θα αναστατώνανε τα πλήθη, αλλά μετά μπορεί να μη γινόταν τίποτα. Πλέον ο κόσμος κρίνει και πολύ περισσότερο μας κρίνουν οι νέες γενιές. Εγώ έχω τη χαρά και την τύχη να έχω στο σπίτι μου δύο ανθρώπους, δύο νέους ανθρώπους, τα παιδιά μου, οι οποίοι είναι και πιο αυστηροί κριτές μου. Στην καθημερινότητα θα με κρίνουν για κάτι που μπορεί να πω και θεωρούν ότι μπορεί να μην τους αρέσει. Αν μιλάω πολύ ότι αυτό θα πρέπει να το μειώσω. Και γενικότερα περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια».