Connect with us

Κοινωνία

Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεσμευτήκαμε ότι θα δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα και αυτό κάνουμε»

Published

on

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παραχωρώντας συνέντευξη στην ιστοσελίδα Esgstories.gr, αναφέρθηκε στο όραμά του για τη δημιουργία ενός Λεκανοπεδίου χωρίς αποκλεισμούς, με ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες και έμφαση στη θωράκιση έναντι της κλιματικής αλλαγής

Το στρατηγικό πλάνο της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αύξηση των χώρων πρασίνου και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών παρουσίασε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς παραχωρώντας εκτενή συνέντευξη στην ιστοσελίδα esgstories.gr

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς που γίνεται από όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να παραχθεί το απαιτούμενο έργο για ένα βιώσιμο, λειτουργικό και ανθρώπινο Λεκανοπέδιο.  

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις προσπάθειες για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως η προσέγγιση της Περιφέρειας δεν βασίζεται σε θεωρίες και βαρύγδουπες ανακοινώσεις, αλλά σε πράξεις και μετρήσιμα αποτελέσματα. «Ξέρετε, τα μεγάλα λόγια και οι πομπώδεις ανακοινώσεις, όχι απλά δεν συγκινούν, αλλά εκνευρίζουν πια τους πολίτες. Γι’ αυτό και η δική μου υποχρέωση είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αττικής να δουν την πρόοδο και την αλλαγή στην πράξη, μέσα από μικρά και μεγάλα έργα και παρεμβάσεις. Με απόφαση της παρούσας περιφερειακής αρχής υλοποιείται ένα σχέδιο προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ για τη λειτουργική αναβάθμιση και προστασία των μητροπολιτικών πάρκων της Αττικής μας. Παράλληλα, γίνεται πράξη έως το 2028 η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση του Λεκανοπεδίου, το «Αέναον», το Μητροπολιτικό δηλαδή Πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, έκτασης 541 στρεμμάτων, έργο το οποίο παραλάβαμε στα πρόθυρα της απένταξης και που με μεθοδική και σκληρή δουλειά, το επαναφέραμε στις «ράγες», εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή του με το ποσό των 370 εκατ. από την Κομισιόν, ανακτώντας έτσι την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικότερα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Περιφέρειας, ο κ. Χαρδαλιάς αφού ανέφερε πως ακόμη και σήμερα κάθε Δήμος καταρτίζει δική του κυκλοφοριακή μελέτη η οποία όμως δεν εντάσσεται σε κανένα συνολικό σχέδιο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε απλώς και μόνο μια προσπάθεια «εξαγωγής» της επιβαρυμένης κυκλοφορίας, μαζί με την περιβαλλοντική ρύπανση, στον διπλανό δήμο, σημείωσε πως «πρέπει να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Η Περιφέρεια Αττικής είναι σε θέση να αναλάβει σε κεντρικό επίπεδο τον σχεδιασμό όλων των απαραίτητων δράσεων, σε σύμπραξη με τους παρόχους συγκοινωνιακού έργου». 

Στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, έδωσε έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, αναφέροντας πως: «Η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει τα επόμενα χρόνια 409,5 εκατ. ευρώ για την κοινωνική συνοχή. […] Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε με κάθε μέσο μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, χωρίς αποκλεισμούς, εξασφαλίζοντας θέσεις για παιδιά ΑμεΑ προσχολικής ηλικίας σε δομές φροντίδας καθώς και θέσεις σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π.Α.μεΑ.)». Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στις προληπτικές δράσεις που αναπτύσσονται για την ψυχική υγεία, με βασικό στόχο την καταπολέμηση του στίγματος. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι μόνος» και ότι η κατάθλιψη. με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να νικηθεί» πρόσθεσε. 

Ερωτηθείς για τις υποδομές θωράκισης της Αττικής απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι: «Ήδη έχει τεθεί, ως άμεση προτεραιότητα, η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής με 54 έργα, κόστους 454 εκατ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης έως το 2028. Παράλληλα, προχωρούν και ωριμάζουν οι μελέτες για ακόμη 104 έργα υποδομών θωράκισης του Λεκανοπεδίου. Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι δύσκολη. Και σε αυτό το πεδίο έχω ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης ενός Μητροπολιτικού μοντέλου διαχείρισης των έργων πρόληψης, πάντα βεβαίως με την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. 

Παράλληλα, από τη θέση μου ως Α’ Αντιπροέδρου της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε., έπειτα από την ομόφωνη εκλογή μου από τους συναδέλφους μου των 27 κρατών-μελών, έχω επανειλημμένως υποστηρίξει την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Πρόληψης και Ανθεκτικότητας για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών Περιφερειών και πόλεων απέναντι στις εντεινόμενες συνέπειες της κλιματικής κρίσης». Συμπλήρωσε δε, πως η Περιφέρεια Αττικής και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών προχωρά σε ένα δίκτυο πυρόσβεσης μήκους 22 χιλιομέτρων σε περιοχές υψηλού κινδύνου, στους οικισμούς δηλαδή που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε δασικές πυκνώσεις».

Αναφορικά με τις στρατηγικές που ακολουθεί η Περιφέρεια για την αύξηση της ανακύκλωσης ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως θα επιμείνει αρκετά στο συγκεκριμένο θέμα τα επόμενα χρόνια, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μια φθίνουσα πορεία. «Γι’ αυτό και ο στόχος μου ήταν να απευθυνθώ πρωτίστως στους νέους ανθρώπους, με μια αντισυμβατική καμπάνια, Δεν πρέπει να κάνουμε αποσπασματική ανακύκλωση, αλλά να γίνεται σωστά και από όλους. Η εκστρατεία μας έχει ορίζοντα τετραετίας και για να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση θα μπούμε και στα σχολεία ώστε να εκπαιδεύσουμε τις μαθητικές κοινότητες. Το δε «κλειδί» είναι η συγκροτημένη συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με τους ιδιώτες φορείς» όπως είπε. 

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης μίλησε σε προσωπικό τόνο για τις προκλήσεις και το κίνητρο που τον καθοδηγεί: «Οι βασικές προκλήσεις των πρώτων μηνών ήταν το ξερίζωμα της διαφθοράς και η αλλαγή της νοοτροπίας στον τρόπο που δουλεύουμε ως Περιφέρεια Αττικής. Δεσμευτήκαμε ότι θα δουλεύουμε κάθε μέρα σκληρά και αυτό κάνουμε. Θα κριθούμε από τα αποτελέσματα και όχι από τα λόγια. Σε πολιτικό επίπεδο, στόχος μου είναι να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των πολιτών που μου ανέθεσαν τη θέση του Περιφερειάρχη, ενώ σε προσωπικό επίπεδο, να είναι καλά οι άνθρωποι που αγαπώ, να είναι υγιείς και να προοδεύουν».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Περιφερειάρχη Αττικής είναι διαθέσιμη στον εξής σύνδεσμο:https://www.esgstories.gr/stories/nhardalias-desmeytikame-oti-tha-doyleyoyme-sklira-kathe-mera-kai-ayto-kanoyme

.

.

.

.

.

.

.

.

.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Δήμος Αγίας Βαρβάρας: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σχετικά με τον Β‘ Κύκλο Διαλέξεων του Πανεπιστημίου Ελεύθερης Μάθησης

Published

on

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνουμε σχετικά με τον Β‘ Κύκλο Διαλέξεων του Πανεπιστημίου Ελεύθερης Μάθησης, με τίτλο «Ψηφιακοί Ορίζοντες– Η Τεχνολογία στον Κόσμο του Ανθρώπου», ότι οι επόμενες τρεις διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν ημέρα Τρίτη αντί Τετάρτης, και συγκεκριμένα στις 06.05.2025, 13.05.2025 και 20.05.2025, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου «Μέγαρο Μήτρος Σουλιμιώτης».

Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεχή συμμετοχή σας.

.

.

.

Continue Reading

Κοινωνία

Τέλος οι αποβολές από τα σχολεία, έρχεται η κοινωνική εργασία

Published

on

H πρόταση για τους παραβατικούς μαθητές και την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων περιλαμβάνει και την αντικατάσταση της αποβολής με κοινωνική εργασία.

Ένα από τα μέτρα που παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων ενώπιον του πρωθυπουργού είναι η θέσπιση της κοινωνικής εργασίας αντί του πειθαρχικού μέτρου της αποβολής για τους μαθητές που επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.

Αποβολή: Κοινωνική εργασία για τους μαθητές δράστες bullying αλλά και…μάθημα πολιτειακής εκπαίδευσης

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της επιτροπής καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου, στόχος των μέτρων είναι η φιλοσοφία «δίπλα στα παιδιά, απέναντι στη βία». Μια από τις προτάσεις που προωθούνται προς αυτή τη σκοπιά είναι η αντικατάσταση της αποβολής με την συμμετοχή των μαθητών σε κοινωνική εργασία. Ειδικότερα, πρότεινε τα παιδιά που έχουν τιμωρηθεί και δεν πάνε υποχρεωτικά στο σχολείο αντί να μένουν στο σπίτι να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία εντός της σχολικής τους μονάδας ή εναλλακτικά να συμπράττουν ενεργά σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών ενώ όπως ανέφερε αν «έχουμε σοβαρότερα περιστατικά τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα.»

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις προωθείται υποχρεωτική κοινωνική εργασία στο σχολείο για τους μαθητές που εκφοβίζουν σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της παιδαγωγικής προσέγγισης του μέτρου της αποβολής στη Β/ Θμια Εκπαίδευση και όπως αναφέρθηκε στις περιπτώσεις αναστολής παρακολούθησης της μαθησιακής διαδικασίας εντός του σχολείου σε δράστες σχολικού εκφοβισμού θα επιστρατεύεται η λύση της κοινωνικής εργασίας.

Με στόχο την ανάληψη της ευθύνης των πράξεων και την αναγνώριση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς από το παιδί που εκφοβίζει και των ακολούθων του προτείνεται η υποχρεωτική
συμμετοχή τους σε ενδοσχολικές δράσεις που προάγουν την κοινωνική ευθύνη, όπως υποστήριξη σε μαθητές/ριες μικρότερων τάξεων (στη μελέτη μαθημάτων κ.λπ.), βοήθεια σε σχολικές δραστηριότητες, φροντίδα του σχολικού περιβάλλοντος, κ.ά.. Από πλευράς Επιτροπής και Υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι το εν λόγω μέτρο θα βασίζεται στα πρότυπα του εξωτερικού καθώς αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζονται με επιτυχία σε χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ιταλία) και τις Η.Π.Α.

Η πρόταση για κοινωνική εργασία εντός του σχολείου αποφασίστηκε έχοντας αξιοποιηθεί τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αποτίμηση της εφαρμογής του μέτρου της αποβολής. Όπως ανεφέρεται η εφαρμογή της αποβολής στους μαθητές που παραβιάζουν τους κανόνες παρουσιάζει προβλήματα, όπως είναι η αδυναμία εποπτείας του αποβληθέντα μαθητή από κάποιον ενήλικα κατά τις
ώρες απομάκρυνσής του από το σχολείο, οπότε μπορεί και να αυξάνεται η πιθανότητα εκδήλωσης της ίδιας ή άλλης ανεπιθύμητης συμπεριφοράς (π.χ. διαδικτυακός εκφοβισμός).

Για τους παραπάνω λόγους και για τη συνειδητοποίηση εκ μέρους του/της μαθητή/ριας ότι αποδοκιμάζεται η ανεπιθύμητη συμπεριφορά, η οποία μάλιστα είναι αναστρέψιμη, και όχι ο/η ίδιος/α, προτείνεται ο εμπλουτισμός των παιδαγωγικών μέτρων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αναστολή παρακολούθησης της μαθησιακής διαδικασίας να συνοδεύεται από υποχρεωτική παρακολούθηση μαθημάτων πολιτειακής εκπαίδευσης με βιωματικό χαρακτήρα εντός του σχολείου.

Παράλληλα, προτείνεται ο/η Διευθυντής/ ρια της σχολικής μονάδας να εισηγείται στον Σύλλογο Διδασκόντων να χρησιμοποιήσει/ αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους τρόπους, ιδίως συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές, διαδικασία διαμεσολάβησης για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του/της μαθητή/τριας, ενίσχυση της ατομικής υπευθυνότητας και αντιμετώπιση κάθε αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Οι συμβουλευτικές συναντήσεις υλοποιούνται εκτός της αίθουσας διδασκαλίας και εντός της σχολικής μονάδας και μπορεί να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία ώρα με τον/τη Διευθυντή/ρια του σχολείου, τον/την εκπαιδευτικό, υπεύθυνο/η του Τμήματος, τον/την ψυχολόγο και κοινωνικό/ή λειτουργό του σχολείου [μέλη της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) του Σχολικού Δικτύου Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.ΕΥ.) σε όσα σχολεία είναι ενταγμένα σε (Σ.Δ.ΕΥ.)] και δύο ώρες με τον/τη Σύμβουλο Σχολικής Ζωής. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, πραγματοποιείται παραπομπή του μαθητή σε δομές της κοινότητας με τις οποίες και συνεργάζεται η Διεύθυνση.

«Προσεχώς 10 τεχνικά Γυμνάσια»

«Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία 10 τεχνικών Γυμνασίων που μπορεί να δώσει ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της επιτυχίας ανεξάρτητα από το κοινωνικό υπόβαθρο και τον βαθμό κινδύνου.» είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου. Η πρόταση για τη δημιουργία Τεχνικών Γυμνασίων, κατά τα πρότυπα των ΕΠΑΛ, ουσιαστικά εδράζει στην άποψη ότι οι μαθητές που δεν αποδίδουν βαθμολογικά, τείνουν να έχουν ροπή σε παραβατικές συμπεριφορές. Η πρόταση για την πιλοτική λειτουργία δέκα τεχνικών γυμνασίων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας θεωρείται ότι θα βοηθήσει στο να δοθεί μια εναλλακτική εκπαιδευτική πρόταση για τους μαθητές ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα βίας και παραβατικής δράσης.

«Εισηγούμαστε ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής για τη βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων», είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου.

«Η έκθεση αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για την Ελλάδα που μπορεί να αναδειχθεί σε διπλωματικό όπλο στο μέλλον. Υπάρχει η πρόκληση της υλοποίησης, έχουμε εξάγει 38 δείκτες παρακολούθησης αλλά κεντρικά αφορά περισσότερο τη λήψη αποφάσεων» συνέχισε η κυρία Αρτινοπούλου.

«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο. Δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση», συμπλήρωσε

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής  ΕΔΩ

Πηγή: dnews

.

.

.

.

Continue Reading

Κοινωνία

Είχαν τις μουσικές στη διαπασών

Published

on

Μετά από καταγγελίες για διατάραξη κοινής ησυχίας σε οικισμό στα Άνω Λιόσια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 2 Μαΐου , έλεγχοι από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής με τη συνδρομή Ο.Π.Κ.Ε. για τη διακρίβωση των καταγγελλομένων.

Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκαν μετά από έρευνα εντός οικίας τέσσερα  ηχεία υψηλής ισχύος και μίκτης ήχου, ως πειστήρια του αδικήματος της διατάραξης κοινής ησυχίας, ενώ συνελήφθη ο 27χρονος ιδιοκτήτης. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

Listen on Online Radio Box! Diesi FMDiesi FM

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή

X