Connect with us

Εκκλησία

Το Γενέθλιο της Θεοτόκου: Η Ορθοδοξία εορτάζει την Παναγία

Published

on

ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Θεομητορική εορτή, κατά την οποία η Χριστιανική Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου (21 Σεπτεμβρίου για τους παλαιοημερολογίτες) «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, ο Μαριανός, η Μαριανή, η Δέσποινα, ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.

Είναι γνωστό ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Τις σχετικές πληροφορίες τις αντλούμε από το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της.

Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ήταν γνωστές παρόμοιες διηγήσεις για τη γέννηση της Παναγίας και από το απόκρυφο Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου. Μετά την καταδίκη από την 3η Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου (431) της αίρεσης του Νεστοριανισμού, η οποία απέρριπτε, μεταξύ άλλων, το όνομα και τη συμμετοχή της Θεοτόκου στο σωτηριώδες έργο του Χριστού, οι διηγήσεις αυτές άρχισαν να ενσωματώνονται στη λατρεία της Εκκλησίας με τη μορφή των θεομητορικών εορτών.

Διαβάστε εδώ:  Το γενέθλιο της Θεοτόκου – 8 Σεπτεμβρίου: Οι γραπτές προφητείες

Η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου καθιερώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 5ου αιώνα ή στις αρχές του 6ου αιώνα στα Ιεροσόλυμα και από εκεί διαδόθηκε σε όλη τη χριστιανική Ανατολή. Η εισαγωγή της στη Ρώμη έγινε στα τέλη του 7ου αιώνα από Έλληνες μοναχούς που κατέφυγαν στην Ιταλία μετά τους διωγμούς των Αράβων. Πρώτος ο πάπας Σέργιος Α’ (687-701) την καθιέρωσε ως επίσημη γιορτή και την περιέλαβε μαζί με άλλες θεομητορικές εορτές στο εορτολόγιο της Δυτικής Εκκλησίας. Τον 11ο αιώνα η γιορτή της γέννησης της Θεοτόκου είχε επικρατήσει σε ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη.

Η γιορτή κατέχει σημαντική θέση στην υμνογραφία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Εξέχοντες υμνογράφοι (Σέργιος και Στέφανος Αγιοπολίτες, Γερμανός Α’ Κωνσταντινουπόλεως, Ρωμανός ο Μελωδός, Ιωσήφ Υμνογράφος) έχουν γράψει ιδιόμελα, κανόνες και κοντάκια, που ψάλλονται κατά την ημέρα της γιορτής. Παράλληλα, οι διηγήσεις για τη γέννηση της Θεοτόκου έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση στην εκκλησιαστική ζωγραφική. Εικόνες εκλεκτής τέχνης βρίσκονται στο Άγιο Όρος, στον Μυστρά και την Κρήτη, ενώ αξιολογότατα μωσαϊκά υπάρχουν στη Μονή του Δαφνίου (Αθήνα) και στο τζαμί Καχριέ στην Κωνσταντινούπολη.

Απολυτίκιο

Η γέννησίς σου, Θεοτόκε, χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη
εκ σου γαρ ανέτειλεν ο ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών,
και λύσας την κατάραν έδωκε την ευλογίαν και καταργήσας τον θάνατο
εδωρήσατο ημίν ζωήν αιώνιον.

πηγή:  vimaorthodoxias.gr

 

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ιερός Ναός Παναγίας Ελεούσης: “Η Ζωοδόχος Πηγή δεν είναι μόνο ένα ιστορικό θαύμα, αλλά και μια αλήθεια που ζει μέσα μας

Published

on

“Χαίροις, Πηγή αειζώου ῥεύματος· χαίροις, Μήτηρ τοῦ Σωτῆρος τοῦ παντός· χαίροις, σκέπη τοῦ κόσμου καὶ προστασία, Παρθένε Θεοτόκε ἁγνή.”

“Η Ζωοδόχος Πηγή δεν είναι μόνο ένα ιστορικό θαύμα, αλλά και μια αλήθεια που ζει μέσα μας. Όπως η Παναγία έγινε πηγή ζωής με τη γέννηση του Χριστού, έτσι και εμείς καλούμαστε να γίνουμε πηγές αγάπης, ελπίδας και στήριξης για τους γύρω μας. Αν η ψυχή μας παραμείνει καθαρή και ανοιχτή, τότε η Χάρις του Θεού θα ρέει μέσα από εμάς, όπως το αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής.” 

.

.

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας: Στην ευλογημένη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, η Υπεραγία Θεοτόκος αποκαλύπτεται ως η αέναη πηγή ζωής και χάρης

Published

on

Στην ευλογημένη εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, η Υπεραγία Θεοτόκος αποκαλύπτεται ως η αέναη πηγή ζωής και χάρης, όπου ρέει το ζωντανό νερό που δροσίζει τις διψασμένες ψυχές μας. Όπως η Ανάσταση του Χριστού ανατέλλει ως φως ακατάλυτο, νικώντας το σκότος και τον θάνατο, έτσι και η Ζωοδόχος Πηγή μας προσκαλεί να πιούμε από το ύδωρ το θεϊκό, που αναγεννά, θεραπεύει και μας οδηγεί στην αιώνια ζωή με πίστη γεμάτη ελπίδα και αγάπη ατέρμονη.

.

.

.

Continue Reading

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Ι.Ν Προφήτου Ηλιού Αγ.Βαρβάρας: Η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι ένας φωτεινός σταθμός στο λειτουργικό έτος

Published

on

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι ένας φωτεινός σταθμός στο λειτουργικό έτος, μια πνευματική άνοιξη όπου η Εκκλησία αναθυμάται με δέος τον ήρωα της πίστεως και μάρτυρα της αγάπης. Ο Γεώργιος, στρατιώτης του κόσμου αλλά και του Ουρανού, δεν νίκησε με ξίφος, μα με το αίμα του που έγινε σπόρος ζωής και μαρτυρία αλήθειας. Στην άρνησή του να θυσιάσει στην πλάνη και στην αμετακίνητη προσήλωσή του στον Εσταυρωμένο, φανερώνεται η μυστική δύναμη της πίστεως που “πάντα υπομένει, πάντα ελπίζει, πάντα νικά”. Ο δράκος του μύθου γίνεται εικόνα του κακού που καταρρέει μπροστά στην αθωότητα και το θάρρος, και ο Άγιος, με το πρόσωπο στραμμένο στον Αναστημένο Χριστό, καλεί κάθε ψυχή να εξέλθει από τη νάρκη του φόβου και να βαδίσει το μονοπάτι της θυσίας, που οδηγεί στη δόξα.

-Α.Μ.Κ-

.

.

Continue Reading

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

RADIO LIVE

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Ετικέτες

Δημοφιλή