Στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά από τoυς τουλάχιστον 100 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (νηπιαγωγούς, δασκάλους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, εργάτες κλπ) δεν θα βρείτε ούτε 20 εργαζόμενους. Εάν δε, έρθετε μετά τις 12.00 το μεσημέρι μπορεί να μην βρείτε και κανέναν !!!
Κυρίες & κύριοι,
Είμαστε εργαζόμενοι στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σκαραμαγκά που προσληφθήκαμε μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ (δημόσιες προσκλήσεις 9/2017 & 10/2018) και ο επιβλέπων φορέας μας έχει οριστεί ο Δήμος Χαϊδαρίου.
Είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε τις προηγούμενες καταγγελίες μας που έτυχαν της παγερούς αδιαφορίας των συναρμόδιων φορέων (Υπουργείο Μεταναστευτικής, Υπουργείο Εργασίας, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ), ελπίζοντας πως η νέα κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί της θα επιδείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία στο θέμα.
Σε καταγγελία που είχαμε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο και παρόλο που κλιμάκιο του ΟΑΕΔ και του ΣΕΠΕ προσήλθε στη Δομή Σκαραμαγκά και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα καταγγελλόμενα μας, ουδείς συγκινήθηκε και τίποτε απολύτως δεν άλλαξε στην συνέχεια. Οι ελεγκτές του ΟΑΕΔ έκαναν μια απλή εθιμοτυπική επίσκεψη και παρόλο που διαπίστωσαν τις κραυγαλέες απουσίες του προσωπικού, παρόλο που βρήκαν πως οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν μετακινηθεί και δουλεύουν παράτυπα σε άσχετες υπηρεσίες του Δήμου Χαϊδαρίου, δεν έκαναν το παραμικρό για
να αλλάξει η κατάσταση.
Δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναζητήσουν το πού βρίσκονται και δουλεύουν οι υπόλοιποι μισοί «συνάδελφοί μας» και αρκέστηκαν στην διαβεβαίωση του απερχόντος Δημάρχου πως όλοι δουλεύουν εκεί που πρέπει..!
Το ίδιο και ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος αδιαφόρησε για την κατάσταση και προτιμούσε να σπαταλά δημόσιους πόρους στο να μισθώνει ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης, καθαριότητας, τεχνικής υποστήριξης (όπως η DRC) αντί να εκμεταλλεύεται το έμψυχο δυναμικό που του παρέχουν στο μισό κόστος τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Η καταγγελία μας στο ΣΕΠΕ επίσης κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων, αφού παρόλο που οι επιθεωρητές του ήρθαν στον χώρο εργασίας μας, διαπίστωσαν τις τραγικές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, συνθήκες υγιεινής, έλλειψη εμβολιασμών κλπ, δεν έπραξαν απολύτως τίποτα.
Αυτή τη στιγμή, τα 2 προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη Δομή του Σκαραμαγκά απασχολούν τουλάχιστον 100 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων (νηπιαγωγούς, δασκάλους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, εργάτες κλπ).
Ωστόσο αν τολμήσετε μια απροειδοποίητη επίσκεψη, εκεί δεν θα βρείτε ούτε 20 εργαζόμενους, ενώ ποτέ όλους αυτούς τους μήνες που λειτουργεί η δομή δεν έχει έρθει να εργαστεί καμία από τις νηπιαγωγούς ή βρεφοκόμους (παρά τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό που έχει ο βρεφονηπιακός σταθμός των προσφύγων).
Προφανώς ο Δήμος προτιμά να απασχολεί τις νηπιαγωγούς και βρεφοκόμους στους δικούς του παιδικούς σταθμούς για να παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε Έλληνες, παρόλο που προσλήφθηκαν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των διαμενόντων στο camp.
Εάν δε, έρθετε μετά τις 12.00 το μεσημέρι μπορεί να μην βρείτε και κανέναν αφού οι οι τοποθετημένες διοικητικοί υπάλληλοι του προγράμματος, ασύδοτα και παράτυπα επιτρέπουν στους φίλα προσκείμενους εργαζόμενους να εργάζονται 3-4 ώρες την ημέρα για 3-4 μέρες την εβδομάδα, αντί να εφαρμόζουν κατά γράμμα το ωρολόγιο πρόγραμμα εργασίας. Οι υπόλοιποι που δεν τυγχάνουμε της συμπάθειας τους, δουλεύουμε κανονικά σαν κορόιδα, 8 ώρες την ημέρα 5 μέρες την εβδομάδα.
Επιπλέον τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα και ειδικά σε έναν χώρο με τόσο επιβαρυμένες συνθήκες υγιεινής, αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για εμάς τους ελάχιστους που έχουμε απομείνει εκεί κι εργαζόμαστε ευσυνείδητα.
Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε από την τσέπη μας τα περισσότερα υλικά (σακούλες απορριμμάτων, απορρυπαντικά, είδη υγιεινής, γραφική ύλη κλπ)- με τον παχυλό μισθό των 546€ που μας παρέχετε – ενώ ακόμα και η παροχή γάλακτος που δικαιούμαστε καθημερινά, έχει διακοπεί εδώ και 1 μήνα.
Αν και είμαστε πάνω από 1 χρόνο εκεί, ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλοι οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί από τον Δήμο, με αποτέλεσμα η υγεία μας να διατρέχει άμεσο κίνδυνο.
Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των 100 εργαζομένων που έπρεπε να βρίσκονται και να δουλεύουν στον Σκαραμαγκά, απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου που δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα των 2 Δημόσιων Προσκλήσεων. Εκτός αν θεωρείτε πως οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα κολυμβητήρια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι βιβλιοθήκες, κλπ όπου έχουν μετακινηθεί όλοι αυτοί, εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεταναστών (από όσο ξέρουμε οι μετανάστες του Σκαραμαγκά δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε δημοτικούς
παιδικούς σταθμούς ούτε σε άλλες δομές του Δήμου).
Επιπλέον όλοι αυτοί οι παράτυπα απασχολούμενοι, με την υποστήριξη της προηγούμενης δημοτικής αρχής έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια υποστηρίζοντας πως καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου, ενώ αρκετοί ήδη έχουν δικαιωθεί δικαστικά κι έχουν γίνει αορίστου χρόνου υπάλληλοι στον Δήμο.
Οι υπόλοιποι που είχαμε την ατυχία να ξεμείνουμε μέσα στον Σκαραμαγκά και κάνουμε αυτό για το οποίο προσληφθήκαμε, η μόνη ανταμοιβή μας θα είναι το ταμείο ανεργίας από το Φθινόπωρο…
Όλα αυτά με τη δική σας ανοχή κυρίες και κύριοι που τόσους μήνες κωφεύετε στις καταγγελίες μας και μας αφήνετε ακόμα να εργαζόμαστε ξεχασμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ελπίζουμε με την αλλαγή της διοίκησης τόσο στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και με τη νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει από Σεπτέμβριο, όλα αυτά να αλλάξουν.
ΖΗΤΑΜΕ:
α) Την άμεση παρέμβαση του ΣΕΠΕ και των αρμόδιων φορέων ώστε να μας δοθούν όλα τα Μέσα Προστασίας που απαιτεί η ειδικότητα μας και ακόμα δεν μας έχουν παρασχεθεί.
β) Την άμεση παροχή του 1 λίτρου γάλακτος που συνοδεύει τα προηγούμενα μέσα προστασίας και του οποίου η παροχή έχει σταματήσει 1 μήνα τώρα. Επίσης την παράδοση του στον χώρο εργασίας μας γιατί μέχρι τώρα αναγκαζόμαστε να ταξιδεύουμε 12 χιλιόμετρα πέρα-δόθε με δικά μας μέσα μέχρι το Δημαρχείο Χαϊδαρίου για να το πάρουμε.
γ) Τον άμεσο εμβολιασμό μας με όλα τα απαραίτητα εμβόλια που ο Δήμος ακόμα δεν μας έχει κάνει.
δ) Την άμεση παροχή όλου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται για να κάνουμε τη δουλειά μας (σακούλες απορριμμάτων, απορρυπαντικά, σκούπες, κλπ)
Μέχρι τώρα αναγκαζόμαστε να τα ζητιανεύουμε από τις ΜΚΟ ή να τα αγοράζουμε μόνοι μας. Είναι απαράδεκτο να απαιτούμε από τον εργάτη καθαριότητας να ασκεί τα καθήκοντά του, χωρίς να του παρέχετε καν σακούλες για να μαζέψει τα σκουπίδια!
ε) Την άμεση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσία μόνιμου υπαλλήλου του Δήμου στον χώρο της Δομής Σκαραμαγκά που να επιβλέπει τους εργαζόμενους, την τήρηση του ωραρίου, την καταγραφή των απουσιών και όσων ορίζονται στη δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ.
Μέχρι στιγμής όλα τα παραπάνω έχουν αφεθεί στην ασύδοτη εποπτεία των 3 διοικητικών που επειδή είναι οι ίδιες ωφελούμενες του προγράμματος επιδίδονται σε σωρεία παρατυπιών ενώ φτάνουν σε σημείο να πλαστογραφούν ακόμα και τα παρουσιολόγια για να καλύψουν τις κοπάνες τις δικές τους και των ευνοούμενών τους.
στ) Την άμεση επιστροφή όλων των εργαζόμενων που προσλήφθηκαν με τις προσκλήσεις 9/2017 & 10/2018 στον χώρο του Σκαραμαγκά. Η παράτυπη απασχόλησή τους σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου δεν έχει καμία σχέση με τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου προγράμματος και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών των μεταναστών που διαμένουν στο hotspot.
Αντιθέτως δημιουργεί εργαζόμενους 2 ταχυτήτων. Αυτούς που καλύπτουν παγιες ανάγκες των ΟΤΑ και αναμενόμενα καταφεύγουν στην συνέχεια στα δικαστήρια για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Και σε μας που σαν κορόιδα συνεχίζουμε να δουλεύουμε μέχρι να λήξει το πρόγραμμα και να ξαναγίνουμε άνεργοι.
ζ) Τον άμεσο πραγματικό έλεγχο του ΟΑΕΔ & του ΣΕΠΕ για να διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω.
η) Σε περίπτωση που ο Δήμος αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα παραπάνω, όπως έχει κάνει 1,5 χρόνο τώρα, να φροντίσετε να μεταφερθεί επιτέλους η εποπτεία και των 2 προγραμμάτων στο Υπουργείο Μεταναστευτικής. Όπως έχει ήδη συμβεί με τον Γ ́κύκλο σε άλλα hotpspot της χώρας όπου κι εκεί άλλαξε ο επιβλέπων φορέας και πέρασαν όλες οι αρμοδιότητες από τους Δήμους στο Υπουργείο. (Ελαιώνας, Σχιστό κλπ). Αν δεν αλλάξει αυτό, θα συνεχίσουν να υπάρχουν εργαζόμενοι 2 ταχυτήτων μέσα στο ίδιο πρόγραμμα κι ο Δήμος θα βολεύει όποιους θέλει σε θέσεις αορίστου χρόνου όπως έχει κάνει ήδη με εργαζόμενους του Β’ κύκλου και σκέφτεται να συνεχίζει να κάνει και με όσους έχουν καταφύγει δικαστικά.
Ενδεικτικό παράδειγμα απόφαση του ΔΣ του Δήμου Χαϊδαρίου που αποδέχτηκε την δικαστική απόφαση που μετατρέπει 13 από τους «συναδέλφους μας» σε αορίστου χρόνου! (Διαύγεια – ΑΔΑ.Ω7ΞΛΩΗ3-Μ0Ξ)
Επίσης πρόσφατη απόφαση αυτής της εβδομάδας του ΔΣ του Δήμου που αποδέχεται την αγωγή ακόμα μιας εργαζόμενης του Β’ κύκλου (Διαύγεια – ΑΔΑ 6Η66ΩΗ3-ΟΗ5), που δεν πάτησε ποτέ στο hotspot του Σκαραμαγκά!
Ενώ και τα επόμενα Δημ.Συμβούλια αναμένεται να αποδεχτούν τις αγωγές που θα καταθέσουν μελλοντικά όλοι αυτοί οι προνομιούχοι που δεν πάτησαν ποτέ στον
Σκαραμαγκά και εκ των πραγμάτων μπορούν να αποδείξουν πως κάλυπταν πάγιες ανάγκες όλον αυτό τον καιρό.
Υ.Γ.: για ευνόητους θα διατηρήσουμε την ανωνυμία μας για να μην γίνουμε παραπάνω θύματα της εκδικητικής μανίας των προϊσταμένων μας.
Άλλωστε την προηγούμενη φορά το κείμενο της καταγγελίας μας βρέθηκε – περιέργως πώς – ατόφιο στα χέρια του καταγγελόμενου εργοδότη μας, πράγμα που μας υποψιάζει για την τύχη και αυτής μας της καταγγελίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Βασίλης Λώλος παρευρέθηκε στην συνέντευξη τύπου για την εκστρατεία «Μάθε Να το Κάνεις Σωστά» που ξεκίνησε η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Όμιλο «ΗΡΑΚΛΗΣ», μέλος της Holcim.
Η επίσημη παρουσίαση της πρότυπης εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ανακύκλωση έγινε στο ξενοδοχείο Athens Capital, από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ» κ. Δημήτρη Χανή. Μέσω της καμπάνιας, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την αξία της σωστής ανακύκλωσης με σκοπό την ανάδειξη του οφέλους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όταν τα απορρίμματα ανακυκλώνονται με ορθό και υπεύθυνο τρόπο.
Η καμπάνια «ΜΑΘΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ» έρχεται με γλώσσα απλή και παιχνιδιάρικη να κινητοποιήσει το κοινό σε μικρές καθημερινές πράξεις με μεγάλο όμως αντίκτυπο για τη ζωή όλων μας και για το περιβάλλον, προκειμένου αφενός να εδραιωθεί μια νέα εθνική κουλτούρα ανακύκλωσης στις σωστές βάσεις και αφετέρου να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας στην ανακύκλωση στην ΕΕ.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε σχετικά: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αποδεδειγμένα προτεραιότητα και απόλυτο στοίχημα για την Περιφέρεια. Υπό αυτό το πρίσμα επιζητούμε ξεκάθαρα σχέδια που να δημιουργούν αξία για τους πολίτες. Και σε τέτοια σχέδια η Περιφέρεια και θα πρωταγωνιστεί και θα είναι αρωγός. Νομίζω πως η συνέργεια αυτή είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μεγάλες εταιρείες για τον τρόπο που μπορούν να χειριστούν τα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας. Και αποδεικνύει ότι όπου υπάρχει η συγκροτημένη συνεργασία των ιδιωτών φορέων και της Δημόσιας Διοίκησης, τότε ο πολίτης βγαίνει πάντα κερδισμένος ».
Στη σημασία της ανακύκλωσης για την αειφορία και τη βιωσιμότητα, επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, κ. Δημήτρης Χανής, ο οποίος σημείωσε: «Στη γεμάτη περιβαλλοντικούς κινδύνους εποχή μας η ανακύκλωση παρέχει ανυπολόγιστα οφέλη, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στον περιορισμό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από ρυπογόνους και μολυσματικούς παράγοντες, στη διατήρηση των φυσικών πόρων, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Στόχος μας μέσα από την καμπάνια αυτή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής είναι να γυρίσουμε σελίδα στην ανακύκλωση, να ενημερώσουμε και να ενθαρρύνουμε τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης, καθώς η ανακύκλωση αποτελεί όρο ζωής για όλους μας και έχει εφαρμογή παντού – επιχειρήσεις, νοικοκυριά, δημόσιους χώρους. Έτσι, Πολιτεία, επιχειρείν και κοινωνία μπορούμε μαζί να κάνουμε μια επανεκκίνηση στον τρόπο που διαχειριζόμαστε και ανακυκλώνουμε τα απορρίμματα, δίνοντας σε κάθε υλικό μια δεύτερη ζωή».
Η ενέργεια διαρθρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την ενημέρωση και την εκπαίδευση, με κεντρικό σκεπτικό ότι η υιοθέτηση πρακτικών ανακύκλωσης και η ενσωμάτωσή τους στην καθημερινότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Στο πλαίσιο της εξοικείωσης με τις ορθές πρακτικές ανακύκλωσης, αναπτύσσεται η εφαρμογή (app) immerge, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και της εταιρείας τεχνοβλαστού του τελευταίου με τίτλο CogniSensus. Το immerge – διαθέσιμο για iOS και Android – χρησιμοποιεί την Εκτεταμένη Πραγματικότητα (XR) για να ζωντανέψει κάθε είδους πληροφορία και περιεχόμενο, γύρω από την Ανακύκλωση. Με συνεχή προσθήκη νέου περιεχομένου, το immerge προσφέρει επικαιροποιημένο και πλούσιο υλικό, ενώ ο AI–driven σαρωτής του αναγνωρίζει καθημερινά αντικείμενα και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία εκμάθησης.
Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Γιώργος Αυτιάς θέτει το θέμα προώθησης της υδροδότησης του Δήμου Βόλου και της περιοχής της Μαγνησίας, που θα θωρακίσει την πόλη με αντιπλημμυρικά έργα, ανοίγοντας το δρόμο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ευρύτερη περιοχή, καθώς έχει πληγεί από τις φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια.
Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ερώτηση του Γ. Αυτιά έχει ως εξής:
Η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Μαγνησία, έχουν πληγεί από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υδροδότησης στην περιοχή. Ο Δήμος Βόλου έχει εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων με επιστημονική ακρίβεια, όπως τονίζει η δημοτική αρχή. Η μελέτη υποδεικνύει έργα που πρέπει να υλοποιηθούν, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη και ορθή διαχείριση του προβλήματος της υδροδότησης σε βάθος 40ετίας. Επιπλέον, η μελέτη αυτή προβλέπει ότι μέσω των αντιπλημμυρικών έργων θα ανοίξει ο δρόμος για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή.
Η επιστημονική μελέτη, όπως αναφέρει ο Δήμος Βόλου, επεξεργάστηκε και αξιολόγησε τα γεωλογικά, υδρολογικά και ποιοτικά δεδομένα της περιοχής, τις ανάγκες του νερού για αστικές, τουριστικές, αρδευτικές και βιομηχανικές χρήσεις.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Θα χρηματοδοτηθεί το έργο με Ευρωπαϊκούς πόρους και με ποιον τρόπο;
2. Μπορεί να ενταχθεί το έργο στα επείγοντα του 2025 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεδομένου ότι οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχορήγηση των έργων;
EP Plenary session – General budget of the European Union for the financial year 2025 – all sections
Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει στο Χαϊδάρι για τα προβλήματα της πόλης και την πολιτική της δημοτικής αρχής έκανε ο επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τσατσαμπάς, προβάλλοντας σε αντιδιαστολή την υποδειγματική, όπως αναδεικνύεται από το έργο του, πολιτική του Λάμπρου Μίχου.
Εξαιρετικός γνώστης της Αγίας Βαρβάρας ο κ. Τσατσαμπάς, καθώς τη ζει καθημερινά ως διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας δίνει με τη διεισδυτική ματιά του αυτοδιοικητικού στελέχους μια λιτή αλλά ταυτόχρονα αναλυτική περιγραφή των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην Αγία Βαρβάρα.
“Ο Δήμαρχος που άλλαξε τη μοίρα της πόλης του..!
Βγαίνοντας την Παρασκευή το μεσημέρι από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τη λήξη συνάντησης εργασίας με τους διευθυντές των σχολείων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, με πλησίασε ένας καθηγητής και μου είπε, επί λέξει: «Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, όσον αφορά τα σχολεία, είναι έτη φωτός μπροστά από άλλους Δήμους».
Λίγο πριν από αυτό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Τμήμα Παιδείας του Δήμου έλαβε συγχαρητήρια από τους διευθυντές των σχολείων για την άψογη συνεργασία τους.
Αυτά τα δύο περιστατικά με ώθησαν να ξεπεράσω το δεοντολογικό εμπόδιο της υπηρεσιακής μου σχέσης με το Δήμο Αγίας Βαρβάρας και, ασκώντας την υποχρέωση της αυτοδιοικητικής μου ιδιότητας, αποφάσισα να δώσω δημόσια τον “ένοχο” του μεγαλόπνοου έργου, που πραγματοποιείται στη γείτονα πόλη.
Στο νότιο άκρο των Δυτικών προαστίων, στην πόλη της Αγίας Βαρβάρας, μια περιοχή που πριν κάποια χρόνια ήταν καθηλωμένη στα σοβαρά προβλήματά της, ένας άνθρωπος, προερχόμενος από τα σπλάχνα της, κατάφερε να την αναγεννήσει.
Ο Δήμαρχος Λάμπρος Μίχος, με το όραμά του, την αποφασιστικότητά του, και την αφοσίωσή του στις ανάγκες των συμπολιτών του, έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει λαμπρή ιστορία.
Η πόλη που πριν κάποια χρόνια έπασχε, απο ανυπέρβλητες δυσκολίες, απο ανύπαρκτες υποδομές και χαμηλή ποιότητα ζωής, έχει αλλάξει ριζικά πρόσωπο και έχει εξελιχθεί σε αυτοδιοικητικό πρότυπο ανάπτυξης.
Η αλλαγή αυτή, ακόμη και από τους πιο αυστηρούς κριτές, πιστώνεται δικαίως στον Λάμπρο Μίχο, ένα παράδειγμα εμπνευσμένου Δημάρχου, που δεν περιορίζεται μόνο σε μια καλή διαχείριση, αλλά που οδηγεί ασυμβίβαστα την πόλη του σε συνεχή αναβάθμιση και πρόοδο.
Από την πρώτη ημέρα της θητείας του, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την οικοδόμηση μιας πόλης, που να εμπνέει αξιοπρέπεια και αισιοδοξία στους πολίτες της.
Με σχέδιο και πρόγραμμα οργάνωσε άμεσα τις υπηρεσίες του Δήμου, με πρώτες την καθαριότητα και τις υποδομές. ‘Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κοινωνικό έργο, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Δημιούργησε καινοτόμες κοινωνικές δομές, αναβάθμισε τη σχολική στέγη, ίδρυσε πολιτιστικές σχολές, αναζωογόνησε το κέντρο της πόλης και τις γειτονιές, Το αποκορύφωμα αυτής της πορείας ήταν οι δύο σταθμοί μετρό που έφεραν την πόλη 10 λεπτά απο το κέντρο της Αθήνας και απο το Λιμάνι του Πειραιά.
Σε αυτή την συναρπαστική αλλά και απαιτητική συνάμα διαδρομή έχει αφιερώσει άτελειωτες ώρες συστηματικής δουλειάς και όσες φορές χρειάστηκε, τόλμησε να συγκρουστεί με το άδικο, με συμφέροντα και κακώς κείμενα, χωρίς να υπολογίζει προσωπικό και πολιτικό κόστος.
Οι κάτοικοι, που έχουν προηγούμενες παραστάσεις, στο ερώτημα «πώς θα ήταν τα πράγματα στην Αγία Βαρβάρα χωρίς τον Λάμπρο Δήμαρχο», στην απάντησή τους είναι απόλυτοι: χωρίς αυτόν, η πόλη θα είχε μείνει στα παλιά, παγιδευμένη στα σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματά της.
Το διάστημα της απουσίας του από τον Δήμο τους δικαιώνει. Το πισωγύρισμα εκείνης της περιόδου έδειξε εμφατικά πόσο αναγκαία ήταν και είναι η παρουσία του Λάμπρου Μίχου στο τιμόνι του Δήμου.
Η επιστροφή του το 2020 αποτέλεσε το σημείο αναφοράς που εκτόξευσε την πόλη σε νέα επίπεδα αναβάθμισης αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητά του. Όχι μόνο συνέχισε το σπουδαίο έργο του, αλλά το<τερμάτισε>. Μια περιληπτική παράθεση έργων, που βρίσκονται σε εξέλιξη και που μιλούν από μόνα τους το βεβαιώνει:
Έναρξη εργασιών πρότυπης Ακαδημίας Τεχνών στον πρώην εργοστασιακό χώρο της Βιοχρώμ έκτασης 40 στρεμμάτων.
Παρεμβάσεις αναβάθμισης δημοσίου χώρου, συστήματα έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας – Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου.
Επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των αύλειων χωρών τους. Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και δημοσίων κτιρίων.
Ηλεκτροκίνηση, ηλεκτροκίνητος εξοπλισμός στο Δήμο και σταθμοί φόρτισης. Ηλεκτρικά ποδήλατα για εύκολη μετακίνηση των πολιτών.
Αθλητικό Γήπεδο στα Ριμινίτικα – Κατασκευή υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Κατασκευή πολυκέντρου κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των αδυνάτων και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. “Καφενείο” Γυναικών.
Ανάπλαση παιδικών χαρών – Αστική αναβάθμιση πεζοδρομίων και βελτίωση της προσβασιμότητας.
Ασφαλτοστρώσεις και αστική ανάπλαση οδών. Βιοκλιματική αστική ανάπλαση οδών.
Αλλαγή φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων σε όλη την έκταση του Δήμου. Βελτίωση οδικής ασφάλειας στο δίκτυο του Δήμου.
Η κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, η κατασκευή υπαίθριου θεάτρου “Ι. Καμπανέλλη”, η κατασκευή γυμναστηρίου “Υγειούς Γήρανσης” και η επαναλειτουργία του “Πάνθεον” είναι οι αμέσως επόμενοι προετοιμασμένοι στόχοι.
Ο ίδιος, όταν αναφέρεται στα επιτεύγματα του Δήμου, το πρόσωπό του φωτίζεται όταν επισημαίνει ότι η Αγία Βαρβάρα απέκτησε πανεπιστημιακό παράρτημα του ΠΑ.ΔΑ και ότι στην Αγία Βαρβάρα για τα παιδιά της πόλης λειτουργούν ήδη δύο πειραματικά σχολεία, τα μοναδικά στη Δυτική Αθήνα, προσφέροντάς τους σημαντικά εκπαιδευτικά εφόδια για το μέλλον.
Πως όμως είναι δυνατό να γίνονται όλα αυτά τα υλικά και άυλα έργα σε έναν Δήμο με ελάχιστους οικονομικούς πόρους? Και όμως για τον Λάμπρο Μίχο το αδύνατο είναι δυνατό, κατόρθωσε για όλα τα έργα να πετύχει χρηματοδότηση μαμούθ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες.
Παράλληλα δίνοντας ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα πέτυχε να εμπνεύσει τους συνεργάτες του στη διοίκηση, τους εργαζόμενους του Δήμου, τους δημόσιους λειτουργούς της πόλης, καθώς και μεγάλο αριθμό εθελοντών δημοτών να συμμετέχουν σε έναν διαρκή αγώνα υψηλών αυτοδιοικητικών απαιτήσεων και επιδόσεων για το καλό της πόλης και των πολιτών της.
Το μέγιστο όμως επίτευγμά του, το έργο των έργων που ξεπερνά όλα τα άλλα, είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων, που πλέον αισθάνονται υπερήφανοι για τον τόπο τους. Είναι αυτή η άυλη αξία, που εμπνέει και κινητοποιεί τους ανθρώπους να οραματίζονται το μέλλον τους με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Γιατί ο Λάμπρος Μίχος πέτυχε να αλλάξει προς το καλύτερο όχι μόνο την πορεία της πόλης του, αλλά και την ψυχολογία των κατοίκων της!
Γιατί ο Λάμπρος Μίχος δεν είναι απλά ένας επιτυχημένος Δήμαρχος, είναι ένας οραματιστής Δήμαρχος. Είναι ο ηγέτης που άλλαξε τη μοίρα της “Αγίας Βαρβάρας”.”