Σαν σήμερα: Η 27η Αυγούστου στην Ιστορία – Οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη
Η 27η Αυγούστου είναι η 239η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 240η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα -με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο- κατά την οποία αρχίζει το τέλος της μεγαλύτερης σύγχρονης περιπέτειας του ελληνισμού: της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Στις 27 Αυγούστου 1770 γεννήθηκε ο Γερμανός φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ, κύριος εκπρόσωπος του γερμανικού ιδεαλισμού.
Το 1890 ο Μαν Ρέι, σπουδαίος Αμερικανός φωτογράφος και καλλιτέχνης. Το 1905 ο Άρης Βελουχιώτης.
Στις 27 Αυγούστου 1922 οι Τούρκοι κατακρεουργούν το Χρυσόστομο, Μητροπολίτη της Σμύρνης. Έχουν μόλις μπει στην πόλη, σφραγίζοντας το τέλος της, όπως και αυτό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Η μεγάλη ιδέα μετατρέπεται σε μεγάλη περιπέτεια
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσµίου Πολέµου (1914-1918) η Οθωµανική Αυτοκρατορία επέλεξε να ταχθεί µε την πλευρά των Γερμανών και την Αυστροουγγαρία που θα ηττηθούν, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το διαµελισµό και την κατάρρευση του σουλτανάτου.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ήταν μια προαποφασισμένη διάλυση, που απλώς περίμενε την αφορμή για να συμβεί. Περίπου το 80% των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, του «μεγάλου ασθενούς» μοιράζεται µεταξύ των νικητών. Στο τραπέζι της µοιρασιάς παρακάθεται το καλοκαίρι του 1920 και ο Ελληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, ευρισκόμενος μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία.
Να αναστήσει τη Μεγάλη Ελλάδα.
Με τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία σφράγισε το τέλος του μεγάλου πολέμου και έβαλε ταφόπλακα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Ελλάδα αποκτά νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Θράκη µέχρι τα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης και τη δυνατότητα άσκησης κυριαρχικών δικαιωµάτων στην περιοχή της Σµύρνης που τίθεται υπό ελληνική διοίκηση, προβλέποντας ότι μετά από πέντε χρόνια θα διεξαγόταν δηµοψήφισµα για το εάν ο τοπικός πληθυσµός επιθυµούσε να ενσωµατωθεί στην επικράτειά µας.
Από τον Μάιο του 1919 έχει αποβιβαστεί στη Σµύρνη μια µεραρχία του Ελληνικού Στρατού µε σκοπό την προστασία των χριστιανών της περιοχής.
Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας είναι ενθουσιασμένοι και ο Βενιζέλος επιστρέφει στην Αθήνα θριαµβευτής, θεωρώντας ότι έχει κάνει πραγματικότητα το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. «Σας φέρνω την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» είχε πει τότε, εννοώντας το Αιγαίο, το Ιόνιο, τη Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο και την Προποντίδα. Η Βουλή τον ανακηρύσσει «άξιον της Ελλάδος ευεργέτην και σωτήρα της πατρίδος».
Τότε ήταν που ο Βενζέλος έκανε το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής του ζωής, ένα λάθος μοιραίο για τον Ελληνισμό: Προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1920 θεωρώντας ότι θα τις κερδίσει διά περιπάτου.
Τις χάνει, όμως, και όχι απλώς τις χάνει, αλλά τις κερδίζει ο μέχρι πρότινος έκπτωτος και γερμανόφιλος βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’. Στις εκλογές που διεξάγονται την 1η Νοεµβρίου το Κόµµα Φιλελευθέρων θα λάβει το 50,31% των ψήφων έναντι 49,36% της Ηνωµένης Αντιπολιτεύσεως υπό τον ∆ηµήτριο Γούναρη, που έχει συνασπίσει όλα τα άλλα κόµµατα.
Λόγω του εκλογικού συστήµατος, όµως, οι αντιβενιζελικοί θα κερδίσουν 256 έδρες έναντι 110 των αντιπάλων τους. Ο Βενιζέλος δεν θα καταφέρει να εκλεγεί ούτε καν βουλευτής. Αυτοεξορίζεται στο Παρίσι και μόλις τέσσερις µήνες µετά τη Συνθήκη των Σεβρών το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει εντελώς. Όπως και η αντιµετώπισή µας από τις Μεγάλες ∆υνάµεις.
Η μεγάλη ανατροπή
Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι ανεπιθύµητος για τους συµµάχους, οι οποίοι πλέον έχουν αμφιβολίες για τα όσα έδωσαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών. Τον ίδιο καιρό στην Τουρκία το εθνικιστικό κίνηµα υπό τον Κεµάλ Ατατούρκ συνεχώς γιγαντώνεται. Ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης και αποκτά ερείσµατα στις Μεγάλες ∆υνάµεις.
Η νέα κυβέρνηση και το Παλάτι είχαν πλέον απέναντί τους όχι µόνο τον Ατατούρκ αλλά και τους συµµάχους. Και όµως αποφασίζουν να εκστρατεύσουν στα βάθη της Ανατολίας. Ο ελληνικός στρατός βγαίνει από την πόλη της Σµύρνης και αρχίζει να καταδιώκει τους Τούρκους.
Οι νίκες είναι σαρωτικές. Το Μάρτιο του 1921 καταλαµβάνεται το Αφιόν Καραχισάρ, ενώ τον Ιούνιο οι Νεότουρκοι κινδυνεύουν να κυκλωθούν από τον Ελληνικό Στρατό στο Εσκί Σεχίρ. Το εκστρατευτικό σώµα των 120.000 στρατιωτών υπό τον στρατηγό Αναστάσιο Παπούλα παίρνει εντολή να συνεχίσει διασχίζοντας την Αλµυρά Έρηµο.
Τον Αύγουστο του 1921 διεξάγεται μεγάλη µάχη στον Σαγγάριο ποταµό. Την ελληνική προέλαση ακολουθεί µια µακρά περίοδος αδράνειας και από τις δύο πλευρές. Ο ανεφοδιασµός σε τρόφιµα και πυροµαχικά γίνεται όλο και πιο προβληµατικός, ενώ οι άνδρες έχουν εξαντληθεί.
Ο Ατατούρκ συνεχίζει τη στρατολόγηση νέων δυνάµεων, ενώ προβαίνει σε µυστική συµφωνία µε τη Σοβιετική Ενωση προκειµένου να του παραχωρήσουν πολύτιµο εξοπλισµό, µε αντάλλαγµα τον έλεγχο περιοχών στα σύνορα µε την Τουρκία.
Η τουρκική αντεπίθεση θα ξεκινήσει έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1922. Μέσα σε λίγες εβδοµάδες ο εξασθενηµένος Ελληνικός Στρατός έχει υπό τον έλεγχό του πλέον µόνο τη Σµύρνη. Ο Κεμάλ είναι αποφασισμένος να πετάξει τους Έλληνες στη θάλασσα.
Η κυβέρνηση των Αθηνών διατάσσει την εκκένωση της Μικράς Ασίας. Τα τελευταία στρατεύµατα του Ελληνικού Στρατού θα εγκαταλείψουν τα παράλια και τρεις ηµέρες αργότερα οι πρώτοι οπλισµένοι Τούρκοι µπαίνουν στη Σµύρνη και αρχίζουν να σφάζουν χιλιάδες Ελληνες Μικρασιάτες, καίγοντας εκ θεμελίων την πόλη.
Τα υπόλοιπα είναι η πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας.
Η 27η Αυγούστου στην Ιστορία
1922. Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού εισέρχεται στην πόλη, ενώ τις βραδυνές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η πυρκαγιά θα συνεχιστεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων.
1933, Βερολίνο. Γιορτή της ναζιστικής νεολαίας, κατά την οποία οι νέοι σχηματίζουν τη σβάστικα.
1936, Αθήνα. Ο Βρετανός μονάρχης, Εδουάρδος Η’, με την αρραβωνιαστικιά του, Γουόλις Σίμσον, στους δρόμους της Αθήνας, κατά τη διάρκεια μιας περιήγησής τους στην πόλη.
1944, Παρίσι. Μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος των Παριζιάνων που πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση της πόλης τους από τους Γερμανούς, ο στρατηγός Σαρλ Ντε Γκολ διασχίζει την πόλη από την Αψίδα του Θριάμβου ως την πλατεία Ομονοίας.
1965, Νίκαια. Οι χορευτές Ρούντολφ Νουρέγιεφ και Μαργκό Φοντέιν, σε παράσταση της «Λίμνης των Κύκνων» με το Αυστραλιανό Μπαλέτο, στη Νίκαια της Γαλλίας.
1985, Μασαχουσέτη. Το Yugo κάνει την παρθενική του εμφάνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ντίλερ στις περισσότερες πολιτείες λένε ότι κυριολεκτικά βομβαρδίζονται με παραγγελίες για το γιουγκοσλαβικό αυτοκίνητο που είναι το φθηνότερο που μπορεί να αγοράσει κανείς στη χώρα.
1971, Νέα Υόρκη. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είναι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες βροχοπτώσεις, οι οποίες είναι συνέπεια του τυφώνα Ντόρια που ανεβαίνει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τα νότια.
1992, Σαράγιεβο. Μια γιατρός στο νοσοκομείο του Σαράγεβο περιθάλπει το 10χρονο Αντνάν Μέμιτς, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη όλμου ενώ περίμενε στην ουρά για να πάρει ψωμί. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ίδια επίθεση και 20 τραυματίστηκαν. Οι Σέρβοι βομβαρδίζουν ασταμάτητα την πόλη τις τελευταίες μέρες από τους γύρω λόφους.
1995, Βιέννη. Μέλη της γερμανικής ομάδας σκυταλοδρομίας 4×100 φορούν κοστούμια του Μότσαρτ, παρουσιάζοντας τα χάλκινα μετάλλιά τους μετά την τελετή απονομής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης στη Βιέννη. Η Ρωσία κέρδισε το χρυσό και η Ουγγαρία το ασημένιο μετάλλιο.
2007, Ινδονησία. Το ηφαίστειο Anak Krakatau εκτοξεύει πετρώματα και λάβα, ενώ ένα αλιευτικό σκάφος διακρίνεται μπροστά του, μεταξύ της Ιάβας και της Σουμάτρας στην Ινδονησία. Το ηφαίστειο, γνωστό ως «το παιδί του Κρακατόα», έκανε μια εντυπωσιακή έκρηξη, η οποία, όμως, δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συνέβη το 1883 στο ίδιο σημείο, όταν ο γονιός του έδωσε την πιο μεγάλη έκρηξη στην καταγραμμένη ιστορία.
πηγή: cnn.gr