Η «Γέφυρα του Λονδίνου» έπεσε και η σημαία στο Μπάκιγχαμ κυματίζει μεσίστια!
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία (Ελισάβετ Β΄) (1926-2022) πέρασε στην αιωνιότητα μετά από 70 έτη βασιλείας.
Είναι γεγονός ότι η Ελισάβετ, είχε παραμείνει ως η μόνη σταθερά σε έναν κόσμο που τα πάντα άλλαζαν. Σύνορα, κράτη, ήθη, ιδεολογίες κατέρρευσαν ή έλαβαν άλλη μορφή, ακόμη και η Βρετανική Αυτοκρατορία μετεβλήθη σε Κοινοπολιτεία με μέλη σειρά ανεξαρτήτων κρατών. Μόνη σταθερά στον θρόνο της η μονάρχης της Γηραιάς Αλβιόνος.
Από τον πρώτο Πρωθυπουργό που γνώρισε ως Βασίλισσα, τον sir Winston Churchill , μέχρι την σημερινή ένοικο της Dawning Street mrs. Liz Truss, η διαδρομή μεγάλη. Ακόμη και στο άλλο κράτος του οποίου ο ηγέτης είναι ισόβιος, στο Βατικανό, δεν υπήρξε αντίστοιχα ηγέτης που να αγγίζει την διάρκεια της Ελισάβετ.
Σίγουρα, πρόκειται για μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του πλανήτη, η οποία από σήμερα γυρίζει σελίδα. Και η νέα σελίδα θα είναι γεμάτη ερωτήματα, πρώτα από όλα για την ίδια την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η παρουσία της ήταν απολύτως αποτρεπτική για κάθε συζήτηση σχετικά με τον θεσμό της μοναρχίας στην χώρα. Ο διάδοχός της, άραγε, θα έχει την ίδια ικανότητα και κύρος να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις έναντι του θεσμού; Μέλλει να κριθεί, δεδομένου ότι η μοναρχία στην Κοινοπολιτεία δέχεται συστηματικές επιθέσεις –κάτι που φάνταζε αδιανόητο-, τις οποίες η στιβαρή μορφή της αείμνηστης πλέον Βασίλισσας, έκανε να τρέπονται σε ψιθύρους.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η Πρωθυπουργός κ. Τρας ενημερώθηκε 10 λεπτά μετά την επίσημη διαπίστωση του θανάτου και ο ιστότοπος της Βασιλικής οικογένειας εμφανίζει μαύρη σελίδα. Επίσης, από τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, θα ενημερωθεί για την απώλεια το υπουργικό συμβούλιο καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις που θα σχεδιάσουν τιμητικές τελετές σε όλη την χώρα εντός των αμέσως επομένων ωρών.
Σε άμεσο χρόνο (πιθανότατα αύριο) αναμένεται ο νέος βασιλέας, ο Κάρολος, να απευθύνει διάγγελμα μιας και δεν επιτρέπεται κενό εξουσίας, δεν νοείται να παραμείνει κενός ο Θρόνος. Ανεξάρτητα από τον χρόνο της επίσημης στέψης, ο Κάρολος –ή όποιο και αν είναι το όνομα που θα επιλέξει ως μονάρχης-, είναι πλέον ο Βασιλέας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει και το νόμισμα (η απεικόνιση του μονάρχη στην στερλίνα) καθώς και ο εθνικός ύμνος «God Save the Queen» θα πρέπει να προσαρμοσθεί σε «Good Save the King», με τις ανάλογες μεταβολές στους στίχους.
Η σωρός της αείμνηστης Βασίλισσας θα μεταφερθεί από το κάστρο του Μπαλμόραρ στην Σκωτία, στο Λονδίνο και η εξόδιος τελετή της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί σε δέκα ημέρες στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να απότισουν φόρο τιμής.
Η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.