Η κεντρική μονάδα των φυλακών Κορυδαλλού αποτελεί πραγματικό όνειδος για τη χώρα μας, καθώς σήμερα βρίσκονται σε αυτή 1.750 κρατούμενοι, όταν δεν προβλέπεται να ξεπερνούν τους 1.222, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «καταγράφεται υπερπληθυσμός και χρόνια έλλειψη προσωπικού, τα οποία επιτείνουν τις πολλές πρόσθετες ελλείψεις». Αυτές περιλαμβάνουν «πολύ κακές υλικές συνθήκες, έλλειψη υγιεινής, απουσία κατάλληλου προσωπικού, υψηλά επίπεδα βίας και εκφοβισμού μεταξύ των κρατουμένων, καθώς και ανεπαρκή και ακατάλληλη ιατρική περίθαλψη στις φυλακές».

Με τα παραπάνω δεδομένα, καθίσταται πιο αναγκαία από ποτέ η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των φυλακών από τον Κορυδαλλό στον Ασπρόπυργο. Ομως, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το μέλλον καταγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος, «ως εργαζόμενοι την έχουμε ακούσει να εξαγγέλλεται από τουλάχιστον τρεις πρωθυπουργούς: Από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και το 2019 από τον τωρινό Πρωθυπουργό. Σαφώς πρόκειται για τεράστιο έργο που απαιτεί χρόνο και χρήμα, όμως προσωπικά ποτέ δεν πίστεψα ότι η μετεγκατάσταση θα είναι άμεση και γρήγορη, ενώ τη θεωρώ και προβληματική». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Βαρσάμης, ο οποίος τοποθετεί την ολοκλήρωση του σχεδίου σε βάθος πενταετίας.

Το κόστος

Ο προϋπολογισμός για το πολυαναμενόμενο έργο το 2021, όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την υλοποίησή του, εκτιμήθηκε σε 130 εκατ. ευρώ (σ.σ. μόνο η ανέγερση), ενώ σήμερα ξεπερνά κατά πολύ αυτό το ποσό. Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, εξαιτίας της πανδημίας και της επακόλουθης ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, το κατασκευαστικό κόστος εκτοξεύτηκε, με αποτέλεσμα να θέσει εκτός πραγματικότητας όλους τους προϋπολογισμούς που είχαν καταρτιστεί πριν από το 2022. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κονδυλίων προς ανακούφιση των πληγέντων, γεγονός που οδήγησε σε νέα καθυστέρηση.

Βάσει σχεδιασμού, το κατάστημα κράτησης που θα αντικαταστήσει τον γερασμένο Κορυδαλλό πρόκειται να κατασκευαστεί σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Ασπροπύργου, στο δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού 103 στρεμμάτων, και σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη 2.000 κρατουμένων, καθώς και τη λειτουργική εξυπηρέτηση 650 σωφρονιστικών υπαλλήλων και λοιπού προσωπικού.

Τον Οκτώβριο του 2023 ανακοινώθηκαν τέσσερα επενδυτικά σχήματα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και MYTILINEOS) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο ΣΔΙΤ, ύψους 765 εκατ. ευρώ (σ.σ. γενικός προϋπολογισμός), ενώ μετά τον ανταγωνιστικό διάλογο θα ακολουθήσει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η διενέργεια από το ΤΑΙΠΕΔ μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων στον Κορυδαλλό.