ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ
του Λυκούργου Χατζάκου
Με την παγκόσμια κοινότητα να έχει στραμμένη την προσοχή στην Ουκρανία, στην Ελλάδα ο συνδυασμός εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων και της Τουρκικής προκλητικότητας –θρασύτητας θα ήταν πιο ακριβής περιγραφή-, δημιουργούν προβληματισμούς και ανησυχίες.
Οι πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και η παρενόχληση του ελικοπτέρου το οποίο μετέφερε τον Έλληνα Υφυπουργό Αμύνης στο νησιωτικό σύμπλεγμα στο Αιγαίο, απεικονίζουν την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Erdogan.
Το εθισμένο σε λεονταρισμούς αυτού του τύπου, τουρκικό ακροατήριο δεν φαίνεται να πείθεται από τις μεγαλοστομίες των ηγετών του και η πολιτική επιβίωση του Τούρκου Προέδρου και του κόμματός του, αν και προς το παρόν διαφαίνεται δεδομένη (το ΑΚΡ διατηρεί σημαντικά ποσοστά, έστω και μειουμένης της απηχήσεώς του), δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι διασφαλισμένη στο μέλλον.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι απαντήσεις που παίρνουν κάθε φορά οι Τούρκοι κυβερνητικοί από Ευρωπαίους και εν γένει Δυτικούς παράγοντες, σε κάθε επίπεδο, είναι άμεσες και ευθέως αρνητικές για αυτούς. Αυτό σηματοδοτεί την διπλωματική αποτυχία της Κυβέρνησης Erdogan να προσδώσει διεθνή μανδύα στις τουρκικές διεκδικήσεις και να «νομιμοποιήσει» υπό μία έννοια τις αιτιάσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και Κύπρο.
Πάντως, μέχρι στιγμής, η Ελληνική Διπλωματία εμφανίζεται να έχει ισχυρό λόγο και να αποδίδει καρπούς η πολιτική της Ελληνικής κυβερνήσεως, με την Τουρκία να απολαμβάνει την πολιτική απομόνωσή της. Ας επιτραπεί η επανάληψη, έστω και με τον κίνδυνο να θεωρηθεί στερεότυπη: Η Δύση, παραβλέπει όταν οι συνθήκες το απαιτούν, αλλά, ούτε ξεχνά ούτε συγχωρεί.
Παραλλήλως, η Ουκρανική κρίση εξελίσσεται και δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στις αγορές καθώς, ήδη οι τιμές στο πετρέλαιο έχουν προκαλέσει δυσβάστακτες αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντων –ακόμη και βασικών-, οι οποίες δεν μπορεί να απορροφηθούν ή έστω να αμβλυνθούν, με συνέπεια να επηρεάζεται, δυσμενώς, η καθημερινότητα των πολιτών.
Η Δύση με αιχμή την Βορειοατλαντική Συμμαχία, προειδοποιεί την Ρωσική πλευρά για την άμεση αντίδρασή της σε περίπτωση Ρωσικής εισβολής, ενώ, το Κρεμλίνο απαντά σε κάθε τόνο ότι εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι στον σχεδιασμό του. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι Ρωσικές ευαισθησίες. Δεν είναι απλό θέμα η παρουσία του ΝΑΤΟ στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, η οποία είτε ως Ρωσία των Τσάρων είτε ως ΕΣΣΔ είτε ως Ρωσία του ΠΟύτιν έχει την λογική και νοοτροπία μεγάλης αυτοκρατορίας.
Η όλη κατάσταση επιτρέπει σε αναλυτές να διατυπώνουν την σκέψη ότι ο Ρώσος ηγέτης θέλει να πάρει την ρεβάνς για το παιχνίδι το οποίο προ ετών έγινε η αιτία να χάσει η Ρωσική οικονομία δις δολάρια από την μείωση των τιμών πετρελαίου, την οποία είχε ως συνέπεια η μικρή αύξηση ημερήσιας παραγωγής από την Λιβύη. Αυτό, ήταν και η απόδειξη για το ευάλωτο της οικονομίας της Ρωσίας, ενώ, περιόρισε σημαντικά τις Ρωσικές επιδιώξεις.
Σήμερα με την δίχως ουσιαστική πρόκληση, απειλή εισβολής στην Ουκρανία και τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πάρει τον ανήφορο, είναι προφανές ποιος κερδίζει από την συντήρηση της απειλής…
Βέβαια, όλα αυτά μοιάζουν … εξωτικά στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει την πανδημία και τις συνέπειες που προκαλεί στην αγορά και την οικονομία, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, να επιλύσει προβλήματα θέρμανσης του σπιτιού του, να βάλει καύσιμα προκειμένου να μετακινηθεί στην εργασία του και να φροντίσει για την σίτιση της οικογένειάς του με τις τιμές των βασικών ειδών να αγγίζουν κλιμακηδόν δυσθεώρητα ύψη…
Παρ’ όλα αυτά, στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με το κυβερνών κόμμα να έχει διψήφια ποσοστά διαφοράς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά του εφ’ όσον διατηρεί ακόμη την δυναμική που έδωσε η κινητικότητα και η προβολή από την διαδικασία της αλλαγής ηγεσίας.
πηγή: newsberg.gr